Problem z wyłączeniem się wyświetlacza radia

26 Cze 2018, 16:37

Witam, posiadam auto renault clio 2003 5 drzwiowy. Kupiłem go bez podłaczonego radia Carminat do wyświetlacza. Podłaczyłen wyswietlacz pod radio , wbiłem code i radio działa bez problemu. Radio włącza się i wyłacza. Po jakimś czasie przy próbie wyłaczenia radia, radio wyłączyło się ale wyświetlacz u góry cały czas pali się. A powinien się wyłączyć. Zdjąłem zasilanie i po ponownym dopływie zasilania od nowa wbiłem code do radia. I wszystko ok, włącza się i wyłącza bez problemu. Ale po dwóch dniach znowu ta sama sytuacja z wyłączeniem radia. Radio wyłaczyło się ale wyświetlacz cały czas jest włączony (pali się)...Co może być tego przyczyną??? Nawigacji nie wgrywałem do niego. Czy ktoś spotkał się z takim czymś??? A nuż przy okazji ktoś by mi podpowiedział? Pozdrawiam serdecznie :)
Problem z wyłączeniem się wyświetlacza radia
piotrino74
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 18 11 2000
Auto: renault clio

28 Cze 2018, 14:15

A nie jest tak czasem ze wyświetlacz włącza się z przekręceniem stacyjki a włączenie radia powoduje tylko wyświetlanie stacji radiowych więc wyświetlacz nie powinien wyłączać się razem z radiem.
Widzę że masz tam godzinę i inne informacje które nie dotyczą bezpośrednio samego radia.

Czy sprawdziłeś w sytuacji kiedy wyświetlacz nie wyłączył się co miałeś włączone w samochodzie? Zapłon, silnik, światła? Może jest takie ustawienie które powoduje że wyświetlacz nie wyłącza się :sly:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Cze 2018, 06:34

Wyświetlacz włącza się wraz z przekręceniem kluczyka w stacyjce, i pokazuje tylko czas. Po włączeniu radia pokazuje kanały radiowe, tak jak piszesz. Co do samego wyświelacza, to tu po jakimś czasie jak auto jest wyłączone, obojętnie czy po zapaleniu auta, czy włączeniu samego radia przyciskiem na radiu : wyświetlacz nie zapala się! Samo radio chodzi. Wczoraj całkowicie wyświetlacz znowu się nie zapalił, czy to po zapaleniu auta, czy po włączeniu radie. Od nowa odciąłem zasilanie w aucie, wyświetlacz ruszył. Wpisałem code do radia. I radio uruchomiło się. Tylko teraz zainstalowałem nawigację i dodałem godzinę ustawioną. Wcześniej nie mogłem ustawić godziny, bez wgrania nawigacji.... Na razie wszystko gra, do następnego razu. Pokombinuję w ustawieniach, bo po wgraniu nawigacji, mam wgląd do menu ustawien w radiu. Sam wyświetlacz pokazuje tylko kanały radiowe, nawigacji i jest potrzebne do wbicia code .do radia. Poobserwuję i zobaczę znowu, sprawdzę w ustawieniach radia. Jak znowu mi zgaśnie samoczynnie wyświetlacz, to od nowe ustawiania wszystkiego. Może coś jest z samym wyświetlaczem? Ale nie mam na podmiankę samego wyświetlacza , żeby sprawdzić czy to wina wyświetlacza..... Pokombinuję.
piotrino74
Nowicjusz

29 Cze 2018, 08:37

piotrino74 napisał(a):Co do samego wyświelacza, to tu po jakimś czasie jak auto jest wyłączone, obojętnie czy po zapaleniu auta, czy włączeniu samego radia przyciskiem na radiu : wyświetlacz nie zapala się!
Przypuszczam że ciężko będzie to zdiagnozować ponieważ problem nie występuje zawsze z tego co piszesz. W tym przypadku trzeba by było pokusić się o sprawdzenie napięć na pinach kostki która idzie do wyświetlacza jak działa poprawnie i powtórzyć to samo w przypadku jak nie zapala się. Jeżeli napięcia by się pokrywały to wtedy by było wiadomo że wina leży w samym wyświetlaczu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Cze 2018, 10:32

Cichy77 napisał(a):W tym przypadku trzeba by było pokusić się o sprawdzenie napięć na pinach kostki która idzie do wyświetlacza jak działa poprawnie i powtórzyć to samo w przypadku jak nie zapala się. Jeżeli napięcia by się pokrywały to wtedy by było wiadomo że wina leży w samym wyświetlaczu.

Też o tym myślałem, ale dojście do wyświetlacza nie jest łatwe. Bym musiał zdementować całą prawie obudowę , żeby wyjąć wyświetlacz i dostać się do kostki. Na początku wyświetlacz był wyjęty całkowicie. Ale wtedy jak na surowo podłączyłem radio pod kostkę to działało bez problemu. Ojciec pojechał do znajomego , żeby zamontował tylko wyświetlacz w tapicerce. Resztę już należało do mnie. Na razie od wczoraj radio z wyświetlaczem chodzi poprawnie. Czas pokaże. Dzięki za pomoc, i wskazówki :ok: :ok: :ok: :ok:
piotrino74
Nowicjusz