Problem z wyposażeniem - błędy w sterowniku i kilka rzeczy nie działa

28 Lut 2021, 15:17

Z dnia na dzień padło mi kilka podzespołów wyposażenia w SX4 1,6 benzyna 120 KM:
- nie działa centralny zamek
- nie działa tylna wycieraczka
- nie działa ogrzewanie tylnej szyby
- na desce rozdzielczej brak wskazań temperatury otoczenia, oraz włączonych świateł mijania
Sprawdziłem oczywiście baterię w pilocie oraz akumulator. Wszystko OK. Po podłączeniu amatorskiego komputera OBD mam dwa błędy: P1638 oraz U0140.
Który z tych komputerów rzeczywiście jest uszkodzony. Ten sterujący pracą silnika czy od modułów komfortu. Pomimo wspomnianych usterek auto pali, jeździ jak przed wspomnianą awarią. Gdzie szukać usterki?
Roman12
Obserwowany

• 01 Mar 2021, 09:29

Roman12 napisał(a):Po podłączeniu amatorskiego komputera OBD mam dwa błędy: P1638 oraz U0140.
    Pierwszy błąd oznacza awarię modułu sterującego silnika kody/obdii/6724-p1638-hyundai/ a drugi brak komunikacji z modułem BCM kody/obdii/159-u0140/. W tym przypadku zacząłbym od sprawdzenia wszystkich bezpieczników i dalej od podpięcia modułu BCM.
    Możesz też spróbować skasować błędy które masz i zobaczyć które za chwilę wrócą.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Mar 2021, 11:25

Cześć,

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są one ok. Czy inny moduł BCM wymaga jakiejkolwiek adaptacji tz. synchronizacja immobilisera czy centralnego zamka?
    Roman12
    Obserwowany