Problem z wyrejestrowaniem motoroweru - brak silnika

05 Maj 2010, 00:18

Na początku chciałbym wszystkich przywitać ponieważ to pierwszy mój post na tym forum :grin: .

A teraz przejdę do problemu, tak więc sąsiadka posiada motor Romet 50 otrzymany w spadku po zmarłym mężu. Zarejestrowany jest on jeszcze na starych rejestracjach koloru zielonego, nie wiem wprawdzie kiedy obowiązywały takie rejestracje ale zapewne dość dawno to musiało być :lol:
Ale głównym problemem jest to że w dowodzie wpisany jest tylko jeden numer identyfikacyjny, i jest to prawdopodobnie numer silnika który funkcjonował w tym motorze, jednak nie ma tego silnika pewnie już go nie zobaczy. Numer na ramie jest ale różni się od numeru identyfikacyjnego wpisanego w dowodzie. A stwierdzenie że ten numer identyfikacyjny wpisany w dowód jest prawdopodobnie numerem silnika mogę potwierdzić faktem iż widziałem dzisiaj taki motor i sytuacja z numerami była taka sama.

I tu moje pytanie, w jaki sposób teraz wyrejestrować ten motor?? Na autozłomie powiedzieli że musi być silnik albo ramo z tym właśnie numerem, ale skoro to numer silnika a silnik w obecnych czasach to część wymienna można z nią robić co się chce.
Poratujcie co Forumowicze :mrgreen:
grzechu19
Nowicjusz

Miejscowość: Andrychów

05 Maj 2010, 11:06

zadzwoń do urzędu komunikacji gdzie ten pojazd był zarejestrowany i zapytaj się co robić.
Czyli Ty widzisz ten dowód rejestracyjny i nie jest tam napisane czy to nr ramy czy silnika???

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

05 Maj 2010, 22:37

Tak, nie pisze tam czy to numer ramy czy silnika. Pisze bodajże tak: "Numer fabryczny - s.xxxxxx".
U znajomego ,mającego taki stary dowód jak omawiany wyżej, patrzyłem i numer wpisany w dowodzie jako "Numer fabryczny" to numer silnika jego motoroweru.

[ Dodano: Nie Maj 23, 2010 23:32 ]
Temat do zamknięcia. Okazało sie że numery ramy są zapisane w urzędzie ale łaskawej pani z wydziału komunikacji nie chciało się wcześniej zaglądnąć do papierów w urzędzie.
grzechu19
Nowicjusz

Miejscowość: Andrychów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

King of Europe Drift 2012 Poznań / relacja
    W dniach 20 – 22 kwietnia na najbardziej prestiżowym obiekcie wyścigowym w Polsce, czyli na torze "Poznań" odbyła się jedna z najważniejszych imprez driftingowych w całej Europie, a więc inauguracyjna runda King of ...
    Wstrzymane rejestracje pojazdów w Polsce
    W związku ze stanem epidemicznym w Polsce wiele powiatów zdecydowało się na wstrzymanie rejestracji pojazdów zakupionych i uprzednio zarejestrowanych w Polsce. Mając na uwadze przepisy które nie nakładają ...