Problem z zamkiem w Mazda 6

31 Paź 2012, 02:17

Problem polega na tym ze nie moge zamknąć centralny zamek poniewaz coś 'odbija' i drzwi sie nie zamykają.
Po odłączeniu zamka drzwi kierowcy, centralny działa bez zarzutów- oczywiście bez drzwi kierowcy. Nestety nie moza ich zamknac rowniez kluczykiem.
Rozkręciłem zamek, nakręciłem krótki filmik i wrzuciłem na youtube.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jak widac na filmie po naciscieciu pilota mechanizm zamiast zaskoczyc w poprawna pozycje (zamkniecia) odbija nawet wielokrotnie

Czy wiecie co moze być przyczyną?

Oprocz tego mam problem z otwieraniem szyb od strony kierowcy i pasazera z przodu- ale zakładam ze nie jest to ze soba powiązane i zostawie to na osobny temat.
Dane techniczne:
Mazda 6, 2002, 2l diesel. Anglik- kierownica po prawej stronie
MishMash
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 10 1981
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0 DIESEL
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

03 Lis 2012, 10:31

Musisz wiedzieć jedno,o czym wiedzą złodzieje samochodów,ale ty nie musisz i ja nie muszę,oni muszą.Twój central zachowuje się tak,jakby wcześniej ktoś chciał włamać się do twego auta,a robią to w ten sposób.Przez szparę między przednimi drzwiami a błotnikiem wsuwają elektryczną piłeczkę,którą od dołu przecinają wiązkę elektryczną,autko wtedy takiemu Draniowi otwiera drzwi,a zamknąć potem autka nie w sposób.Tutaj najprawdopodobniej będzie coś z wiązką elektryczną,gdyż są typowe tego objawy.Jeśli jednak przyczyna będzie inna,to tak na zaś zabezpiecz sobie wiązki przed przecięciem(rada dla wszystkich właścicieli aut).Jaki jest koszt naprawy takiego czegoś na północ od Polski?Ok.450 euro,naturalnie w ASO Mazdy.Wymieniają wiązkę,gdyż próba połączenia kabelków nie przynosi żadnych efektów.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Lis 2012, 18:46

Problem rozwiązany! okazało sie ze poprzedni właściciel źle zamontował sprężynkę. Powinna znajdować sie w zupełnie innym miejscu!
MishMash
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 10 1981
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0 DIESEL
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002