Problem z zarejestrowaniem auta

23 Lip 2016, 22:47

Witam!! Parę dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem nowej (13-letniej) Skody. I wszystko było fajnie dopóki podczas rejestracji pani w Wydziale Komunikacji uświadomiła mi, że rejestracja jest niemożliwa bo brakuje mi drugiej części dowodu rejestracyjnego. Po prostu przeżyłem szok. Auto sprowadzone z Belgii. Niby Wydział Komunikacji wysłał do Belgijskiego Wydziału jakieś pytanie żeby potwierdzili że wszystko jest ok. Teraz czekamy, ciekawe tylko jak długo :x reszta dokumentów jest ok. A pan handlarz się dziwi, że nie chcą auta zarejestrować. Miał może ktoś taki przypadek? Jak długo czekać za takim potwierdzeniem z urzędu z Belgii? Bardzo byłbym wdzięczny za jakąkolwiek odp. potrzebuję auta a nie mogę go użytkować :x Nie wiem co robić w tej sytuacji. :(
MARCING
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Auto: Skoda Octavia

24 Lip 2016, 09:51

Kolego spytaj sie sprzedającego czy nie ma kwitka z policji tzw potwierdzenia zgubionego brifu może nie dał .Komunikacja zada zapytanie do belgijskiego urzędu jak będzie wszystko w porządku to nie będzie problemu.
Handluje autami z Belgii i miałem takie przypadki ale zawsze miałem kwit z policji
Dzidek0808
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 10 1993
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mercedesem e200
Silnik: 1.8 161km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

24 Lip 2016, 10:44

Dziękuję kolego za zainteresowanie tematem. Byłem w komisie to wydał mi zaświadczenie tylko ze pojazd został sprowadzony z jedną częścią a że druga zginęła w niewyjaśnionych okolicznościach i podpisał to jakimiś paragrafami.
Tak urząd komunikacji wystosował takie pismo do Belgi. Nie orientujesz się jak długo czeka się za taką odpowiedzią?
Czy w takim przypadku mogę oddać auto do komisu i żądać zwrotu pieniędzy?
MARCING
Nowicjusz

24 Lip 2016, 22:21

Auto niby można oddać ale nie sadze żeby komis chciał go przyjąć nie wiem czy nie skończy to sie na drodze sadowej miejmy nadzieje ze sprawa sie wyjaśni i wszystko będzie ok .Auto z Belgii zawsze posiada certyfikat auta tzw comformite czy to dostałeś?papier z danymi auta
Dzidek0808
Nowicjusz

24 Lip 2016, 22:50

Chodzi o car pass? To nie nie dostalem nie jest to wymagane przy rejestracji i wiadomo ze zaden handlarz nie da takiego dokumentu za dużo cennych informacji dla kupującego chociażby takich jak przebieg. Sprawdziłem dokładnie auto po nr VIN niby wszystko się zgadza także powinni z Belgii wydać zaświadczenie że wszystko ok i sprawa skończy się pomyślnie. Tylko pytanie jak długo będę czekać :sly:
MARCING
Nowicjusz

24 Lip 2016, 23:04

Nie car pass certyfikat z danymi auta wszystkie dane każde auto z Belgii ma taki kwit z numerem Vin tego auta
Dzidek0808
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niesłyszący na drodze
    Liczba osób mających problem ze słuchem szacowana jest na 10%-15% wszystkich mieszkańców globu. W Europie problem ten dotyka około 80 mln osób. W Polsce liczba ta szacowana jest na około 1 mln. Terminem ...

24 Lip 2016, 23:07

Auto komunikacja powinna warunkowo zarejestrować a sprawdzenie nie trwa długo zazwyczaj jak sie idzie po odbiór dowodu stałego to już wszystko wiadomo
Dzidek0808
Nowicjusz

25 Lip 2016, 01:24

No dokładnie tak powinno być ale w moim WK niestety tak nie jest i jestem zmuszony czekać, oby nie za długo. I tak jak pisałem wyżej brakuje mi drugiej części dowodu rejestracyjnego
MARCING
Nowicjusz

31 Lip 2016, 18:56

Po 2 tygodniach stresu i walki w urzędzie komunikacji udało się zarejestrować auto. :D Potrzebne było z Belgii potwierdzenie zgodności danych i ich zgoda na rejestrację pojazdu poza granicą Belgii. Dokument przyszedł po tygodniu oczekiwania do mojego Wydziału Komunikacji. Jednak Paniom urzędniczkom i tak było mało. :x Przypomniało im się, że chcą jeszcze potwierdzenie z belgijskiej policji o zagubieniu części dowodu rejestracyjnego plus oczywiście jego tłumaczenie. I co znów czekanie. Na szczęście komis z którego było auto (auto komis Kutno - Dudki) podeszli do sprawy poważnie i szybko załatwili wymagany dokument. Sprawa zamknięta pozytywnie :ok:
MARCING
Nowicjusz