Problem z zarejestrowaniem samochodu sprowadzonego z USA

14 Maj 2021, 09:35

Witam. Ściągnąłem Audi A5 z USA. Samochód został naprawiony i przeszedł pozytywnie przegląd powupadkowy.
Problem jest taki że mam title salvage z zapisem not acceptable for registration.
W innych wydziałach jak pytałem mówili że wg nich samochód nie jest uznany za odpad i bezproblemowo powinien zostać zarejestrowany. Natomiast u mnie w urzędzie nie chcą go zarejestrować. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić? Chodzi o wydział w Ustrzykach Dolnych. W Rzeszowie by zarejestrowali ale muszę to zrobić w miejscu mojego zamieszkania.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
soldier994
Obserwowany

14 Maj 2021, 10:01

soldier994 napisał(a):ciągnąłem Audi A5 z USA. Samochód został naprawiony i przeszedł pozytywnie przegląd powupadkowy.
Problem jest taki że mam title salvage z zapisem not acceptable for registration.
W innych wydziałach jak pytałem mówili że wg nich samochód nie jest uznany za odpad i bezproblemowo powinien zostać zarejestrowany. Natomiast u mnie w urzędzie nie chcą go zarejestrować. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić? Chodzi o wydział w Ustrzykach Dolnych. W Rzeszowie by zarejestrowali ale muszę to zrobić w miejscu mojego zamieszkania.

Jest to następna forma "przyjaznego państwa". Niestety auta z tego typu dopiskami są traktowane w PL jako złom. Nie ważne że można by je zarejestrować po naprawie nawet tam gdzie się pojawiła ta dopiską tylko ważne jest to ze w przekroczył granice jako prawny złom.
Ogólnie nie walczyłbym z tym w WK bo i tak przegrasz a jak uruchomisz pewne procedury to już ich nie odwiniesz.
Musisz się naradzić z importerem ewentualnie z firma która tym się zajmuje np. agencją celną. Dużo będzie zależeć od szczegółów o które załatwia się tylko osobiście (wiesz o co chodzi). No i przygotuj się na zwariowane pomysły.

p.s.

Daj mi sygnał na PW czy się udało.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

18 Maj 2021, 18:37

soldier994 napisał(a):Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić? Chodzi o wydział w Ustrzykach Dolnych. W Rzeszowie by zarejestrowali ale muszę to zrobić w miejscu mojego zamieszkania.

Generalnie to musisz uważać bo jak będziesz na siłę to chciał zrobić to WK może przesłać zgłoszenie do GIOSIU i wtedy masz problem, poza tym grozi wysoka kara bo od 50 000zł do nawet 5 000 000 zł za tzw. transgraniczne przemieszczenie odpadu bez zezwoleń...i nakaz zezłomowania auta.
Są już w PL takie przypadki i o zgrozo wyroki , ludzie idą do sądu a sąd podtrzymuje decyzję GIOŚ...
Taki kraj , takie przepisy , niestety może auto masz niegroźnie uszkodzone ale są skopane papiery z USA... a to u nas jak widać jest ważniejsze niż samo auto.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie