Problem z zasilaniem i jego brak - Renault Laguna III

19 Wrz 2021, 16:24

Witam , mam problem z samochodem Renault Laguna III 2009r ,diesel 2.0 . Nagły brak zasilania , bez wcześniejszego komunikatu o słabym napięciu . Chciałem uruchomić samochód , ale mrugnął tylko wyświetlacz 3 razy i kompletnie nic , brak świateł tylko boczne od drzwi , pulpit nie działa ani radio i nawiew. Sprawdzałem akumulator jest dobry , wymieniałem na inny , i próbowałem nawet na kable , ale zero reakcji . bezpieczniki sprawdzałem wszystkie były dobre oprócz 10 czerwonego koło akumulatora skrzynka , ale wymieniłem . Nie wiem jak sprawdzić co dokładnie się stało , nie da się podłączyć komputera diagnostycznego , bo brak zasilania w gniazdku. Próbowałem odłączyć kabel masowy od alternatora ale nic , komputer sterownika silnika ale nic nie działało wtedy . Nie wiem co mam sprawdzić , bez braku zasilania nie da się podłączyć komputera diagnostycznego , nie mogę też zwolnić elektrycznego ręcznego ani nawet ruszyć kierownicą żeby jakoś zabrać samochód .
bartek1026
Obserwowany

19 Wrz 2021, 22:19

Na początek sprawdź kabel masowy od aku do karoserii, w szczególności samo miejsce przykręcenia tego kabla do karoserii - odkręć i przeczyść.
Jak nadal nic nie będzie, to sprawdzaj po kolei kabel plusowy od aku do skrzynki z bezpiecznikami. Jak tu nadal będzie wszystko ok, to trzeba sprawdzić na złączu stacyjki, czy jest napięcie z aku. Jak będzie, to prawdopodobnie przepaliły się styki stacyjki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Wrz 2021, 10:09

Zobacz sobie jeszcze jakie masz napięcie na zaciskach akumulatora i następnie sprawdź jakie będzie między silnikiem, a dodatnim biegunem akumulatora i między nadwoziem, a dodatnim biegunem akumulatora.

Być może faktycznie będzie coś ze stacyjką jak wspomniał [email widoczny po zalogowaniu]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Silnik 3UR-FE
    Pozostajemy w rodzinie silników UR. Największym przedstawicielem tej linii jest motor 3UR-FE. Wolnossąca jednostka ma aż 5,7 l pojemności, dysponuje mocą 386 KM i wytwarza 543 Nm. Tak duży silnik musi trafiać pod maskę ...