Problem ze sprzedażą auta

21 Lip 2010, 13:47

Witam serdecznie.

Rok temu zakupilem samochod od pośrednika. Dostalem od niego umowe in blanco, z autografem wlasciciela oraz wpisanymi jego danymi. Ja wypelnilem reszte swoimi danymi i podpisem. teraz gdy chcialem przerejestrowac okazalo sie ze wlasciciel auta wyrejestrowal je na dane i nazwisko tego pośrednika! Bowiem umowil sie z nim tak ze da pośrednikowi umowe in blanco, posrednik mi ja zawiezie a jak ja podpisze i wypelnie to zostanie odeslana pocztą. A jednoczesnie spisal z nim umowe w razie zabezpieczenia na jego nazwisko. A po otrzymaniu mojej, tamtą miał podrzeć. Jednak Pan pośrednik mnie o niczym takim nie poinformowal , wreczajac mi tylko jedna kopie umowy z danymi i podpisem wlasciciela. i Powiedzial ze jest ok. No a wlasciciel skoro nie otrzymal umowy poczta to poszedl wyrejestrowac auto na posrednika bo tylko taka umowe mial..
Tak wiec teraz istnieja zapewne 3 kopie umowy pomiedzy nimi (wlasiciel ja zaniosł do WK a pośrednik nie), oraz moja z wlascielem i jego podpisem.

Bardzo Was Prosze o pomoc co moge w tej sytuacji zrobic. Samochod chcialbym sprzedac. Jak powinienem dzialac zeby wszystko bylo ok?
Rafras
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

21 Lip 2010, 14:12

Rafras napisał(a):Jak powinienem dzialac zeby wszystko bylo ok?

Musisz dorwać tego posrednika i z nim sporzadzic umowe..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Lip 2010, 14:29

to jest jedyna mozliwosc... ? bo to moze nie byc latwe.. zmienil numer telefonu.. A jesli nawet go dorwe i spiszemy ta umowe to co dalej czy on musi isc do WK czy tylko ja? A jasli bym chcial go sprzedac na czesci bez mozliwosci rejestracji?
Rafras
Nowicjusz

21 Lip 2010, 14:36

Rafras napisał(a):A jesli nawet go dorwe i spiszemy ta umowe to co dalej czy on musi isc do WK czy tylko ja

Nikt nie musi nigdzie iść.Piszesz umowe kupna-sprzedazy pomiędzy Toba a kupującym oraz dajesz dodatkowo orginal umowy pomiedzy posrednikiem i Toba i po zawodach...
Rafras napisał(a):A jasli bym chcial go sprzedac na czesci bez mozliwosci rejestracji?

A na jakiej podstawie wyrejestrujesz... :?: :?: Przeciez w WK ostatnim wlascicielem jest posrednik to raz a po drugie jak sprzedaz na części to WK nie ma podstaw go wyrejestrować...Ale tak po prawdzie to mozesz tak zrobic... :!: :!: Ciebie nigdzie przeciez nie ma... :!: :!: Tylko co bedzie jak WK lub ubezpieczyciel zacznie szarpac pośrednika... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

21 Lip 2010, 14:49

Dziekuje Ci bardzo za pomoc. Mam wykupione OC na mnie i w sumie tyle mnie laczy z tym autem formalnie.. ale samochod w tym momencie jest tylko wyrejestrowany, a nie jest zarejestrowany, czyli nowy wlasciciel wtedy pojdzie z nasza umowa pomiedzy mna a nim+ moją z pośrednikiem i sobie bez problemu zarejestruje ? nawet mimo ze minal juz bardzo dlugi czas od wyrejestrowania przez poprzedniego wlasciciela...
Rafras
Nowicjusz

21 Lip 2010, 16:44

Rafras napisał(a):czyli nowy wlasciciel wtedy pojdzie z nasza umowa pomiedzy mna a nim+ moją z pośrednikiem i sobie bez problemu zarejestruje

Tak jak to napisales... :!: :!:
Rafras napisał(a):nawet mimo ze minal juz bardzo dlugi czas od wyrejestrowania przez poprzedniego wlasciciela...

Z tego tytułu nikt nikomu glowy nie urwie.WK na dzien dzisiejszy nic nie moze zrobic mimo ze formalnie powinno się dopelnić wszelkie formalności zwiazane z przerejestrowaniem w ciągu 30 dni... :grin:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosna i więcej jednośladów na drogach
    Wiosenna pogoda sprzyja poruszaniu się po mieście jednośladem. Wyższe temperatury i słoneczna aura sprawiły, że na drogach można spotkać coraz więcej rowerzystów i motocyklistów. Dla kierowców czterech ...
    Gniazdo, wtyczka OBDII - opis pinów
    Co to jest gniazdo OBDII i co oznaczają poszczególne piny? OBDII to skrót od angielskiego terminu On-Board Diagnostic level 2. Jest to standard obowiązujący w samochodach i pozwalający na podłączenie urządzenia ...

21 Lip 2010, 17:08

Super, rozwiewasz moje watpliwosci. Mam tylko ostatnie juz pytanie :)

Czy moge w jakis sposob postraszyc tego posrednika podstawa prawna w zwiazku z tym ze sa 3 kopie umow z oryginalnymi podpisami wlasciciela, oraz ze przyciął na tej tranzakcji ok 1,5 tys zl bez mojej zgody i po trzecie, samochod mial byc sprowadzony za granicy co tez sie okazalo nieprawdą?
Rafras
Nowicjusz

21 Lip 2010, 21:20

Rafras napisał(a):Czy moge w jakis sposob postraszyc tego posrednika

W tym wypadku nie mogę juz zabierac głosu.Pozostawiam to tylko i wyłacznie Tobie...
Musisz to dobrze przemyslec zebys nie zrobil jakiegos babola... :!: :!: :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP