Problem ze sprzedażą auta.

21 Mar 2017, 10:09

Problemu z czekaniem by nie było gdyby nie to że teść odbiera pod koniec marca nowy samochód i jego auto już czeka na mnie. Mogę go odkupić i czekać z Mazdą na sprzedaż, tylko obawiam się że nic w temacie się nie ruszy i zostanę z dwoma samochodami.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

21 Mar 2017, 10:42

Dużym minusem jest że to kombi kolejnym jak już kombi to niestety bez haku ;)

1.Daj ogłoszenie do miejscowej gazety, bardzo duża ilość starszych osób właśnie tam szuka samochodów.

2.Nie kieruj się tylko otomoto i olx teraz bardzo dużo osób jak kupuje od nas auto to mówi że ogłoszenie znaleźli na sprzedajemy.pl(darmowy serwis)

3.Dodaj zdjęcie z darmowej strony ministerstwa gov mało ludzi wie że takie coś istnieje a uwiarygodnisz że w Polsce nic się z autem nie działo.

4. Wzmianka w ogłoszeniu "wcześniej również jeden właściciel w Niemczech- według dokumentacji" tutaj odstraszasz sporą część klientów. Dla laików wygląda to "a może było ich więcej tylko nie wpisani" . Wpisz że jesteś drugim właścicielem od nowości.

Kolejne " natychmiastowej interwencji mechanika - jak na Japończyka przystało. " kolejny odstraszacz dla klienta pamiętaj że sporo część Polaków nadal żyje stereotypami i już zapala im się lampka że może właśnie zaczyna się psuć

"Jeżeli ktoś będzie konkretnie zainteresowany to możemy jechać na stacje diagnostyczną" Kolejny błąd "jeżeli ktoś będzie zainteresowany" ty sam to powinieneś zaproponować!

5.Ostateczna ostateczność wstaw do komisu ustal cenę minimalną i koniec.
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

21 Mar 2017, 10:53

galakty napisał(a):Poczekaj na wiosnę, wtedy ludzie zaczynają kupować auta, obecnie jest zastój.

Nie ma zastoju, ja nawet nie zdążyłem wystawić ogłoszenia, a już mam kolejkę chętnych do zakupu mojej Hondy.
Po prostu to Mazda - każdy laik kojarzy ją jednoznacznie.
Skoro te zabiegi nie przyniosły rezultatów trzeba pchnąć ją jakiemuś handlarzowi albo oddać do komisu, oczywiście ze stratą. I nie pakować się w kolejną Mazdę :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

21 Mar 2017, 11:08

Honda Civic to akurat jedno z bardziej poszukiwanych aut na rynku. Dziwi mnie ten zastój bo blacharsko może to i nie są mocne samochodu, ale technicznie nie można nic im zarzucić - mowa o Maździe. W komisie dostane pewnie groszowe sprawy za auto w dobrym stanie.
mateusz9986
Zaawansowany

21 Mar 2017, 11:28

Wiesz... Wolałbym coś podłubać mechanicznie na podwórku, niż się bawić z rdzą...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

21 Mar 2017, 17:42

Zejdź z ceną to zaraz sprzedaż :) Nie ma felg aluminiowych nie wygląda atrakcyjnie dla kogoś młodego i jest bez gazu a niestety przy tej cenie benzyny to też się liczy. No i pewnie sedana byś szybciej sprzedał.
Malix7
Początkujący

Prawo jazdy: 01 06 1996
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.6 16v
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

21 Mar 2017, 18:54

Zgodzę się z przedmówcą, gdyby był gaz to zainteresowanie byłoby większe
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Mar 2017, 18:58

Od czasu jak zamieściłem ogłoszenie, przyglądam się również innym w moim województwie i stwierdzam że od tego czasu chyba żadna się nie sprzedała. Roczniki te w moim województwie stoją w przedziale od 13 900 do 9 000 i wszystkie stoją.
Zdaję sobie sprawę że LPG byłoby plusem, tylko że akurat przy moim przebiegu tj. 12 tys rocznie gazu się nie opłacało zakładać i samochodu z gazem również nie szukałem ze względu na możliwe zmęczenie materiału.
mateusz9986
Zaawansowany

23 Mar 2017, 12:32

Z tym ogłoszeniem jest coś nie tak... Jak je czytam to mam wrażenie jakby ktoś mi podawał możliwe awarie i problemy samochodu. Dziwnie się to odbiera. A na końcu się tłumaczył, dlaczego sprzedaje. Zawsze mnie to irytuje w ogłoszeniach i jeszcze bardziej w pytaniach. Sprzedaje to sprzedaje i co to kogo obchodzi dlaczego? Argument o tym, że Mazdę ciężko sprzedać to bzdura. Po prostu to działa tak, że ludzie kupujący nowsze auta za wyższą kwotę (takie do maks. 5 lat) chętnie biorą japońskie, a w przypadku starych (powyżej 10 czy 15 lat) wolą niemieckie. To widać gołym okiem. A ta Mazda jest stara.

Ja bym poszedł po najmniejszej linii oporu i napisał tylko tyle:
Jeździłem tym samochodem dwa lata i nigdy mnie nie zawiódł. W mojej opinii auto jest w świetnym stanie. Dbałem i regularnie serwisowałem. Zachęcam do sprawdzenia na stacji. Proszę o umawianie się telefonicznie.
Ostatnio edytowany przez OW05, 24 Mar 2017, 18:12, edytowano w sumie 1 raz
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

23 Mar 2017, 17:09

Nie zgodzę się kolego z tym co piszesz. Po pierwsze sam kupując auto wolę jak właściciel informuje o tym co było w aucie robione. Teksty typu igiełka, wszystko super raczej nie kojarzą się pozytywnie. Po za tym od czasu jak ogłosiłem auto, na otomoto ani jedna Mazda w moim województwie się nie sprzedała.
mateusz9986
Zaawansowany

23 Mar 2017, 18:52

Najwidoczniej nie ma jeszcze sezonu na kupno samochodów lub jednak źle oceniłeś rynek i nawet 12000zł to już za dużo za ten samochód. Możesz poprawić trochę opis, poczekać z miesiąc, jak się zrobi jaśniej i cieplej i rynek się ożywi, a jeśli chcesz koniecznie sprzedać w tym miesiącu, to niestety, ale trzeba zejść z ceny.
Petento
Początkujący

Auto: .

23 Mar 2017, 22:17

Mateusz9986, możesz się nie zgadzać. Masz prawo. Ale fakt jest taki, że z jakiegoś powodu nadal się nie sprzedała. :) Staram się doradzić.

Jak sprzedawałem swoją Mazdę to zainteresowanie przerosło moje oczekiwania i musiałem zawiesić ogłoszenie po paru godzinach. Tylko, że moja wyglądała znacznie ładniej od pozostałych, a przy Twojej jest odwrotnie... Wizualnie jest mało ciekawa.

Nie masz alufelg? Może kup jakieś na OLX. Cokolwiek, a na pewno wpłynie pozytywnie na cenę i Ci się z nawiązką zwróci.
OW05
Aktywny

24 Mar 2017, 12:31

Może jakiś argument że wygląda słabo wizualnie ? Alufelg nie ma to fakt, ale z drugiej strony są też całe nadkole, bez dziur w przeciwieństwie do innych ogłoszeń :). Sprzedawałeś Mazde ale może właśnie nowszą lub jakiś czas temu. Wysyp na zakup 6 był jakieś 2 lata temu właśnie wtedy kiedy ja kupowałem, sporo tego pojawiło się na drogach. Skoro piszesz że się źle prezentuje to przejrzyj inne ogłoszenia Mazdy z tego rocznika w moim województwie i zobacz na ceny. Wszystko stoi, obojętnie czy ma alufelgi czy nie, czy cena jest tysiąc w górę czy w dół. Nie będę porównywał swojego ogłoszenia do tych wstawionych przez handlarzy na których większość zdjęć jest potraktowana HDR-em aby wszystko było pięknie, cacy bez najmniejszej skazy na lakierze w 14 letnim samochodzie sprowadzonym z zachodu z przebiegiem rzędu 200 tys.
mateusz9986
Zaawansowany

24 Mar 2017, 13:28

Mateusz, chodzi o całokształt. Szóstka jest bardzo fajnym samochodem, ale Twój egzemplarz choć poprawny i zadbany, to na zdjęciu wygląda jakoś tak przeciętnie i nie potrafię sprecyzować dlaczego. Może ponury kolor, totalnie niepasujące kołpaki i zakurzona linia progów dają taki dziwny efekt. Nie wiem. Ja bym ją kupił, bo dla mnie wszystko co w tym ogłoszeniu to plus, ale widać, że ludzie chyba inaczej podchodzą do sprawy. Wolą picowane i zdjęcia HDR. Widzę to po znajomych jak szukają aut. Chyba musisz poczekać na konkretnego i świadomego kupca.
OW05
Aktywny

24 Mar 2017, 13:31

No rozumiem. Kołpaki szału nie robią ale to są oryginały Mazdy. Wydaje mi się że było wielkie bum na Mazdy jakiś czas temu. Jak ja kupowałem to również miałem problem coś znaleźć w mojej okolicy z silnikiem benzynowym a mówiąc o czymś w dobrym stanie to już w ogóle ciężka historia. Mój kupiłem przypadkiem, przejeżdżając akurat koło komisu gdzie stał i od razu go zadatkowałem po sprawdzeniu na stacji diagnostycznej. Teraz widać handlarze sprowadzają jak leci Mazdy i w tym jest problem.
mateusz9986
Zaawansowany