Problem ze sprzedażą auta.

24 Mar 2017, 14:59

łysy30 Mazda moim zdaniem bezwypadkowa, ale co było 10 lat temu w Niemczech to nie zagwarantuję. Nie no kupować nic już nie zamierzam do samochodu po to żeby go sprzedać :).
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

24 Mar 2017, 15:24

A tak w ogóle to czemu ogłoszenie dałeś na otomoto a nie olx? OLX przegląda o wiele więcej osób niż otomoto, na którym od kilku lat prezentują się głównie handlarze
Petento
Początkujący

Auto: .

24 Mar 2017, 15:47

Na olx też wisi, sprawdzałem, bo mnie też to zastanowiło :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Mar 2017, 15:51

Wystaw może na Forum Mazda - klubowe forum
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

24 Mar 2017, 16:06

Auto jest ogłoszone na otomoto, allegro, olx, forum mazdy, facebook, instagram, kilka darmowych portali, ogłoszenia na szybach.
mateusz9986
Zaawansowany

24 Mar 2017, 17:13

Akurat na forum mazdy (mazdaspeed) to Cię nie ma z ogłoszeniem.
iLuminary
Początkujący

Auto: Signum 1.8 122hp
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Badaj auto i przeprowadzaj regularne badania techniczne
    Sprawność techniczna pojazdu jest kluczowym elementem bezpieczeństwa ruchu drogowego. Najczęściej stwierdzane przez policję usterki w pojazdach, które uczestniczyły w wypadkach drogowych, to braki w oświetleniu (54%), ...
    Bezpieczne tankowanie LPG - jak to zrobić krok po kroku
    Autogaz zdobywa w ostatnich latach coraz większą popularność w Europie, co potwierdzają wyniki rejestracji publikowane w poszczególnych krajach. Kierowcy dostrzegają wiele zalet LPG w odniesieniu do zasilania swoich ...

24 Mar 2017, 20:41

Na forum Mazdy 6 jest. Na ogólnym forum Mazdy nie mam konta a podejrzewam że jak zarejestruje się i wrzucę tylko ogłoszenie to i tak zostanie usunięte.
mateusz9986
Zaawansowany

25 Mar 2017, 11:15

Mi się wydaje, że problemem nie jest samo ogłoszenie ale samo auto i jego cena. Gdybym szukał auta za 12 tys. To wolałbym np. Mondeo mk3 2.0 pb. Można nawet taniej kupić, będzie lapiej wyposażone. Chcesz szybko sprzedać mazde, obniż cenę. Jeśli nie pewnie uzbrój się w cierpliwość.
leonfp
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 07 2006
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: 20000
Silnik: 2.0 Duratec
Rok produkcji: 2001

25 Mar 2017, 11:35

mateusz9986 napisał(a):Na ogólnym forum Mazdy nie mam konta a podejrzewam że jak zarejestruje się i wrzucę tylko ogłoszenie to i tak zostanie usunięte.

Szkoda, akurat tam jest dużo użytkowników i ktoś doceniłby to auto. A tak to dla Januszów Mazda 6 kojarzy się z rdzą, drogimi częściami i tym, że to bliźniacze auto z Mondeo Mk3 (co nie jest oczywiście prawdą).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

25 Mar 2017, 12:24

łysy napisał(a):Widzę, że coraz lepsze rady dostajesz :D Kup jeszcze dwa nowe komplety opon, zestaw części eksploatacyjnych na zapas, kartę paliwową na rok i dorzuć to do oferty przy zachowaniu tej samej ceny, a wtedy na pewno się uda :ok:

Pomimo Twoich drwin to właśnie działa. Zapytaj kogoś z autohandlu, że dzięki najtańszym felgom i prawie nowym oponom można sprzedać auto za znacznie lepszą cenę, bo ludziom się koduje w głowie, że wybierając ten właśnie oszczędzili 2 tysiące na zakup tych rzeczy. Spójrz na komisy - wszystkie auta tam się świecą, choć to głównie złom. Mają nawet często całkiem nowe chińskie opony i podrabiane felgi, ale ludzie tego właśnie chcą i je kupują, choć obok są ogłoszenia porządnych aut, jak np. ta Mazda Mateusza, która nie była picowana do sprzedaży. Trzeba się dostosować do rynku, albo robić po swojemu i czekać dłużej. Pamiętaj, że jeśli coś jest głupie, ale działa, to wcale nie jest takie głupie.

Tak czy inaczej, powodzenia, choć ja bym w życiu nie zamienił Mazdy na Renault. Nawet pomimo przebiegu i rocznika, ale to Twoja decyzja i sam musisz się przekonać.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

26 Mar 2017, 10:11

Miałem już francuskie samochody i oprócz wycieków jakoś bardzo nie narzekałem. Po za tym na duży plus blacharka.
Ogłoszenie i zdjęcia poddane liftingowi : [link do oferty na Olx wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mateusz9986
Zaawansowany

28 Mar 2017, 13:49

Problem może tkwi w aucie... Ludzie boją się kupić coś co ruda szamie az miło.
Wiem sam to na własnym przykładzie.
Miałem kiedyś Mercedesa 190tkę 2.0 diesel. Środek spoko, silnik to samo.
Rdza zaczeła wychodzić zrobiłem pod siebie pojezdziłem rok i znowu zaczeły się pęcherze pojawiać. Złapałem nerwa zapadła decyzja sprzedaje. Wystawiłem cene wiele wyższą niż auto było warte 6 tyś. Most wył już konkretnie, na liczniku 700 tyś kij wie ile skręcony, miałem problemy z wodą w bagazniku, na blacharce znowu pojawiac sie zaczeły wykwity korozji na zewnatrz ( ale to co działo się wewnatrz pod listwami itp wolało o pomoc i to natychmiast ), pare pier... estetycznych do zrobienia, progi nowe bo po aktualnych mało co zostało...
Ogólnie auto wymagało dość sporych inwestycji ale to nie odstraszyło kupującego :)
Przedstawiłem wszystko bez ściemniania jak na spowiedzi, auto poszło za 5800zł.
Ja cieszyłem się, że pozbyłem się problemu za dość niezle pieniadze...
Zrobiłem bląd bo kupiłem potem za 6 tyś w202 c klase 1.8.
Trapiły go problemy podobne co do mojej 190tki. Tylko C klasy nikt już tak chętnie nie chciał kupić pomimo tego że auto prezentowało się dużo lepiej niż 190tka miało lepsze wyposazenie itp. było wystawione za 5 tyś. to dostawałem tel. " panie dzis biore za 2 tyś ".
Skonczyło się na tym ze znajoma uderzyła mnie w bok... Całe przednie nadkole wymieniłem itp potem ojciec uderzył komuś w tył. Auta już nie robiłem wzial je handlarz za 1200zł ładnie podpicował i poszło za 3500zł... także karma wraca :)

Sens w tym taki, że ludzie boją się kupować tego co ma zniszczoną opinie przez Januszy, Auta na F itp.
Mazda chodz bardzo fajne auto mechanicznie super niestety ma przypieta łatkę rdzewielucha i każdy się boi...
lukasz78
Początkujący

Auto: Focus mk2
Silnik: 1.6 100km duratec
Rok produkcji: 2006

28 Mar 2017, 15:30

Robię porządki w komputerze i właśnie zobaczyłem, że większość zakładek do ogłoszeń z jesieni ub. roku, jest aktywna. Samochody nadal są na sprzedaż. A to było pół roku temu. Do zakładek dałem tylko te najbardziej rokujące. Sporo też wisi w okolicy tych, które są charakterystyczne i je zapamiętałem. To chyba jest niezły przesyt na rynku używanych aut i jednocześnie super okres na kupowanie.

lukasz78 napisał(a):Sens w tym taki, że ludzie boją się kupować tego co ma zniszczoną opinie przez Januszy, Auta na F itp.
Mazda chodz bardzo fajne auto mechanicznie super niestety ma przypieta łatkę rdzewielucha i każdy się boi...

Nie ma to jak tworzyć opinie o awaryjności czy rdzewieniu na podstawie starego i zajechanego auta. Awaryjne to może być nowe auto, a kilkunastoletni samochód, który się psuje i rdzewieje to zużycie i naturalna kolej rzeczy. Zarząd Mazdy pewnie nawet nie wie, że mają problemy z korozją, bo nikt nie zakładał, że po tylu latach jeszcze będą gdzieś tym jeździć. :D
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

28 Mar 2017, 15:42

Jakoś inni producenci to przewidzieli. ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel

28 Mar 2017, 15:55

Kiepskie blachy to zmora aut japońskich od dawna, ale chyba wynika to z ich mentalności. Przypominam sobie jeden odcinek Wheeler Dealers, gdzie pojechali kupić cube car w Japonii. Kupili dość tanio jedno autko i gdy pokazali jakiemuś rzeczoznawcy, że ma kilka rys na zderzakach (auto miejskie w zakorkowanej i ciasnej aglomeracji) to ten kręcił nosem, że to obniża wartość auta (a to nie był jakiś klasyk, limuzyna etc.). Reasumując - w Japonii bardzo dba się o auta i na pewno gdy pojawi się jakiś wykwit rdzy to jest zaraz usuwany, nikt nie dopuści do tego, żeby przerdzewiało, druga sprawa że nikt tam soli na drogi nie sypie.

Z drugiej strony przypominam sobie Mazdę 626 z 1985 roku, która stała przez jakiś czas na podwórku u moich rodziców (około roku 2006). Jakoś za dużo rdzy nie miała, a swoje na pewno przeszła.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002