30 Paź 2017, 21:58
Witam,
Jestem aktualnie za granicą w Niemczech. Kupilam auto VW Polo z 2000 roku, przebieg 213 tys., 1,4 benz. jako zepsute z uszkodzona skrzynia biegow (wg wlasciciela). Mechanicy i wogole uslugi w Niemczech sa bardzo drogie, dlatego porozmawialam z moim bratem o ewentualnym zakupie, on zna sie na samochodach. Objawy 'zepsutej' skrzyni byly takie ze powodpaleniu w samochodzie nie wchodzily biegi przy wcisnetym sprzegle chrupalo, i piszczalo jak tylko odpalilo sie silnik. Wg wlasciciela to stalo sie nagle, wierze mu, bo samochod mial prawie pelny bak. Przy zgaszonym silniku biegi wchodzily co sprawilo ze brat powiedzial "to najprawdopodobniej ttlko docisk, bierz go". Na lawecie, przetransportowalam go pod dom, a w weekend akurat mogl moj brat przyjechac aby wymienic sprzeglo. Ja zamawialam to sprzeglo, nie mialam akurat przy sobie Briefu i pomylilam sie mowiac ze auto jest z 2001 roku. Pan pytal czy wersja od 2001 czy do. Powiedzialam ze stara buda, czyli roczniki nizej 1,4 benz. I wiecej pytan nie mial. Brat wymienil mi to sprzęgło i.. weekend sie skonczyl i pojechal do domu :p biegi wchodza przynajmiej tak twierdzil ale samochod nie jedzie, uznal ze najprawdopodobniej zle sprzeglo mi sprzedano, (wczesneiej faktycznie rozsypane a amen) mimo ze weszlo bez problemu to teraz samochod nie zasprzegla bo pewnie sprzeglo zle.
Samochod teraz po odpaleniu nie piszczy, biegi wchodza odpowiednio z leciutkim oporem (w sensie czuc ze to jedynka a to trojka), ale po puszczeniu sprzegla, nic sie nie dzieje, malo tego odkrylam ze tak samo gladko wchodza nawet bez wcisnietego sprzegla.
Czytalam duzo na forach co to moze byc, mam tate ktory moze cos zajrzec sprawic wykrecic, ale nie tak zeby zdiagnozowac. Polosie nie nie kreca, okazuje sie ze biegi chyba wcale nie wchodza bo samochod na luzie i na biegu bez problemu mozna pchac. To tyle, nie mam tu nikogo, a wiem ze jak oddam do mechanika i powiem ze nie wiem co sie dzieje a na dodatek jestem dziewczyna to mi wymienia pol auta i skasuja 900 e.
Czy jest tu ktos kto ma jakichs pomysl co moglo sie stac? Czy moze to skrzynia jednak czy faktycznie sprzeglo? Predzej.czy pozniej pojade do mechanika tylko chcialabym, powiedziec mu co sie dzieje. Mozecie mi rzucac hasla bede wszystko sprawdzac i dawac znac, jak sie komus uda, obiecuje paczke z chemia dla waszej zony lub mamy bo proszki do.prania sa tu naprawde spoko.