Problem ze sprzeglem? skrzynia biegow?

30 Paź 2017, 21:58

Witam,
Jestem aktualnie za granicą w Niemczech. Kupilam auto VW Polo z 2000 roku, przebieg 213 tys., 1,4 benz. jako zepsute z uszkodzona skrzynia biegow (wg wlasciciela). Mechanicy i wogole uslugi w Niemczech sa bardzo drogie, dlatego porozmawialam z moim bratem o ewentualnym zakupie, on zna sie na samochodach. Objawy 'zepsutej' skrzyni byly takie ze powodpaleniu w samochodzie nie wchodzily biegi przy wcisnetym sprzegle chrupalo, i piszczalo jak tylko odpalilo sie silnik. Wg wlasciciela to stalo sie nagle, wierze mu, bo samochod mial prawie pelny bak. Przy zgaszonym silniku biegi wchodzily co sprawilo ze brat powiedzial "to najprawdopodobniej ttlko docisk, bierz go". Na lawecie, przetransportowalam go pod dom, a w weekend akurat mogl moj brat przyjechac aby wymienic sprzeglo. Ja zamawialam to sprzeglo, nie mialam akurat przy sobie Briefu i pomylilam sie mowiac ze auto jest z 2001 roku. Pan pytal czy wersja od 2001 czy do. Powiedzialam ze stara buda, czyli roczniki nizej 1,4 benz. I wiecej pytan nie mial. Brat wymienil mi to sprzęgło i.. weekend sie skonczyl i pojechal do domu :p biegi wchodza przynajmiej tak twierdzil ale samochod nie jedzie, uznal ze najprawdopodobniej zle sprzeglo mi sprzedano, (wczesneiej faktycznie rozsypane a amen) mimo ze weszlo bez problemu to teraz samochod nie zasprzegla bo pewnie sprzeglo zle.
Samochod teraz po odpaleniu nie piszczy, biegi wchodza odpowiednio z leciutkim oporem (w sensie czuc ze to jedynka a to trojka), ale po puszczeniu sprzegla, nic sie nie dzieje, malo tego odkrylam ze tak samo gladko wchodza nawet bez wcisnietego sprzegla.
Czytalam duzo na forach co to moze byc, mam tate ktory moze cos zajrzec sprawic wykrecic, ale nie tak zeby zdiagnozowac. Polosie nie nie kreca, okazuje sie ze biegi chyba wcale nie wchodza bo samochod na luzie i na biegu bez problemu mozna pchac. To tyle, nie mam tu nikogo, a wiem ze jak oddam do mechanika i powiem ze nie wiem co sie dzieje a na dodatek jestem dziewczyna to mi wymienia pol auta i skasuja 900 e.
Czy jest tu ktos kto ma jakichs pomysl co moglo sie stac? Czy moze to skrzynia jednak czy faktycznie sprzeglo? Predzej.czy pozniej pojade do mechanika tylko chcialabym, powiedziec mu co sie dzieje. Mozecie mi rzucac hasla bede wszystko sprawdzac i dawac znac, jak sie komus uda, obiecuje paczke z chemia dla waszej zony lub mamy bo proszki do.prania sa tu naprawde spoko.
ewelina1988
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 10 2007
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Vw polo
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

30 Paź 2017, 22:13

Sprawa prosta jeżeli czujesz że bieg wchodzi a nie jedzie to znaczy że skrzynia.
Czujesz że każdy bieg wchodzi ładnie? Nic nie słychać żadnego chrobotania? Jeżeli sprzęgło było by nie takie to prawdopodobnie by nie pasowało a skoro Twój brat jest kumaty to powinien nowe sprzęgło porównać ze starym i zobaczyć czy jest to samo. Możesz też zrobić taki eksperyment. Wejdz do auta wrzuć jedynke, puść sprzęgło i przekręć kluczyk na chwilę na rozruch. Jeżeli auto się nie ruszy to albo skrzynia albo coś biegi nie wchodzą.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Paź 2017, 17:00

A czy mozliwe jest ze sprzeglo zepsulo sie rowno ze skrzynia biegow? Sprzeglo bylo rozwalowe.
I zostal nam taki klocek o wysokosci ok 3 cm po.jednej stronie sciety, czy orientuje sie ktos co to moze byc?
ewelina1988
Nowicjusz

31 Paź 2017, 20:37

Na zdjęciu to jest ciężarek wyrównoważający. Przykręcany do belki zawieszenia. Ty masz w takim razie nie Polo a Polo Classic . Podaj dokłądniejsze dane auta. W bagażniku jest wlepka. Jest tam kod silnika i kod skrzyni biegów. Podaj też numer OEM zakupionego zestawu sprzęgła. Mając te dane możemy coś więcej powiedzieć o problemie.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG

31 Paź 2017, 21:07

Dziekuje za odpowiedź! Wlepki w bagazniku nie znalazłambo jest juz ciemno ale.pod.maska jest wlepka zrobilam zdjecie. dzisiaj nam sie udało wyciągnąć skrzynie biegow. Wg nas wszystko dziala tak jak powinno, czyli sprawdzalismy czy walek nie stawia oporu przy kreceniu i kreci tym elementem ktory przekazuje obrot na polos. Jedyne co to, nie wiem czy to widac na zdjecieu, ale jest uszkodzona tulejka ze zlobieniami i jej mocowanie (ktore sa kompletnie wytarte) po ktorym porusza sie lozysko docisku. Tzn docisk na ten wystajacy walek wchodzi ale nie siedzi tam solidnie, mozna nim znacznie poruszac, wyglada to nie ciekawie ale mimo wszystko.wydaje nam sie po zalozeniu calego osprzetu, czyli lozyska i obudowy sprzegla i sprzegla to jest docisniete i wszystko gra.
Jesli chodzi o sprzeglo to zdjecia zakupionego zalaczam. Teraz juz np. widze ze blaszki dociskajace sa inne ale mozliwe ze to nie problem, moge je jutro sfotografowac i dolacze zdjecia jak trzeba.
ewelina1988
Nowicjusz

31 Paź 2017, 21:45

ewelina1988 napisał(a):jest uszkodzona tulejka ze zlobieniami i jej mocowanie (ktore sa kompletnie wytarte) po ktorym porusza sie lozysko docisku

Zdjęcie nieostre , niewyrażne. Mimo wszystkiego do wymiany. Na przyszłość bratu podziękuj za naprawy. Nie ma zielonego pojęcia o mechanice.
bonifacy
Stały forumowicz

31 Paź 2017, 22:04

Dobrze przekaże, a mysli Pan ze to od tego sa problemy i ze prawdopodobnie sprzeglo jest ok? Czy wie Pan jak profesjonalnie sie "to wystajace" nazywa zebym mogla gdzies to kupic? Czy cala skrzynia do wymiany? Czy te proby co zrobilam z tata sa wystarczajace zeby stwierdzic ze skrzynia jest ok? Czy trzeba rozbierac? Naprawdę wielkie dzieki za pomoc.
ewelina1988
Nowicjusz

31 Paź 2017, 22:30

Jak się nie mylę nazywa się to tuleja wałka sprzęglowego trzeba zajrzeć tam czy w ogóle jest to część wymienna, jeżeli tak to powinno być przykręcone na śrubki. Co do skrzyni to sprawność najlepiej sprawdzić jak auto będzie na chodzie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Paź 2017, 22:43

ewelina1988 napisał(a):jak profesjonalnie sie "to wystajace" nazywa zebym mogla gdzies to kupic? Czy cala skrzynia do wymiany?
Potrzebny kod skrzyni biegów aby odpowiedzieć na to pytanie , chyba że ktoś z obecnych tutaj na forum ma wiedzę na ten temat. Coś mi się kojarzy że do wymiany tego elementu trzeba rozebrać całą skrzynię. Nie ma śrubek na zewnątrz.
bonifacy
Stały forumowicz