Problem ze światłami mijania i drogowymi CC

08 Cze 2009, 14:50

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Ostatnio podłączyłem wzmacniacz pod zapalniczkę (+ 12V). Wzmacniacz ma wyjścia: REM, uziemienie i 12V. 12V jak już wspomniałem dałem pod zapalniczkę, REM to do radia (lecz radio dawało za małe napięcie i to również podpiąłem pod + zapalniczki razem z 12V) uziemienie wiadomo. Wszystko ładnie poizolowane itp. Nie zrobiłem "widocznego" zwarcia. Od tego czasu mam tylko światła pozycyjne (kierunki, stop itp OK) a nie mam świateł drogowych i mijania. Bezpieczniki sprawdzone wszystkie OK... Może ktoś wie co mogło nawalić? Dodam, że jak przełączam na światła drogowe nie zapala mi się kontrolka
smietas123
Nowicjusz

Miejscowość: Bielawa
  • 08 Cze 2009, 17:40

Ja widziałem kiedyś podobny problem w Citroenie ZX ojca. Sprawdzał bezpieczniki i też wszystkie wydawały się w pożądku a jak się okazało jeden był przepalony. Więc popodmieniaj bezpieczniki na nówki i zobacz po może zadziałać.

Pozdro
    NISMO FAN
    dominik26
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz \ Łódzkie

09 Cze 2009, 17:37

Sprawdz,czy po włączeniu świateł (włącznikiem świateł) łapie przekaźnik.Jak tak,to sprawdz jeszcze raz bezpieczniki 8,9 i 14,15.Ale wątpię,żeby spaliły się naraz wszystkie 4 bezpieczniki.Dla pewności sprawdz,czy obie żarówki sa dobre - zdarza się,że przepalają się obie naraz.Ale to też wątpliwe,żeby akurat przepaliły się oba włókna w obu żarówkach.Jeżeli bezpieczniki i żarówki są dobre,przekaźnik się włącza,a światła się nie świecą,to sprawdz,czy jest 12V na wspomnianych bezpiecznikach.Jeżeli nie ma,to trzeba sprawdzić przełącznik świateł - czy na przewodzie zielonym jest napięcie po włączeniu włącznika świateł.Jeżeli nie ma,to zmostkuj piny 87 i 30 przekaźnika świateł.Jeżeli to nic nie pomoże,to trzeba sprawdzić,czy na jednym ze wspomnianych pinów jest 12V.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

10 Cze 2009, 14:51

Okazało się, że włącznik od świateł był wadliwy. Wymieniłem i po problemie. Dzięki wszystkim za pomoc:)
    smietas123
    Nowicjusz

Miejscowość: Bielawa
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Opel Astra Sedan z Gliwic
      20 sierpnia 2012 o 6:00 rano, z taśmy produkcyjnej zakładu Opla w Gliwicach zjechała pierwsza Astra Sedan, dając tym samym początek seryjnej produkcji piątego z modeli wytwarzanych obecnie w zakładzie. Elegancki sedan, w ...