Problem ze światłami mijania

22 Paź 2012, 00:10

Witam
Dziś odpalam auto w nocy i zauważyłem, że nie działają światła mijania a zamiast tego działają postojowe. Długie światła działają normalnie. Próbowałem wymieniać bezpieczniki bo pomyślałem, że to może to, niestety rezultatu to nie przyniosło, przełożyłem bezpiecznik 10A do tego gdzie były od mijania 15A więc nawet ten mniejszy powinien zadziałać chyba. W czym to może być problem jak myślicie? i czy może to być elektronika? Jeśli to jest istotne to od pół roku szwankuje mi wskaźnik, który pokazuje stan paliwa i temperaturę. Raczej niemożliwe, żeby mi się na raz przepaliły mijania, zresztą jak by tak było to by postojowe nie świeciły raczej. Bardzo proszę o jakieś porady. Moje auto to seat leon 1.9 TDI.
magik22
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

22 Paź 2012, 19:54

Światła mijania mało mają wspólnego ze światłami postojowymi. Rzadko przepalają się żarówki obie jednocześnie, ale czasami się zdarza.
magik22 napisał(a):nie działają światła mijania a zamiast tego działają postojowe.

Po włączeniu świateł mijania włączają się postojowe? Jeśli tak jest to obstawiałbym włącznik świateł.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

23 Paź 2012, 08:04

Tak mam taki przełącznik, który najpierw włącza światła postojowe a potem mijania (bo wyczytałem, że postojowe działają ze światłami mijania), tylko jak ustawiam na mijania to świecą same postojowe. A czy ten przełącznik można zrobić jakoś? Bo jeśli chodzi o kupno to teraz raczej nigdzie takiego nie znajdę, nawet na allegro nie ma:)
magik22
Początkujący

23 Paź 2012, 08:50

To raczej będzie przerwa w obwodzie, a nie przełącznik. Sprawdź czy przełącznik po włączeniu na światła mijania podaje napięcie.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Paź 2012, 10:49

Byłem u mechanika teraz, rozebrał przełącznik i faktycznie przełącznik jest zepsuty, ma aż przepalone luty i wbitą płytkę do plastiku. Podłączył mi teraz tak światła, że nie mam długich, ale mam mijania więc mogę jeździć kosztem długich, oczywiście muszę to naprawić i tu was się chcę trochę poradzić. Mówił mi, że to częsty problem w grupie Volkswagena bo do tych aut nie montują przekaźnika świateł. Mam teraz dwie opcje kupić Przekaźnik świateł, oraz przełącznik, lub moduł świateł. Ponoć ten moduł świateł sam włącza światła po odpaleniu silnika i wyłącza po wyłączeniu, jedynie trzeba włączać długie, ale one nie są u mnie na przełączniku tylko obok kierownicy osobne. Jak myślicie co będzie lepsze? Ten moduł może obejść niby ten przełącznik a z przełącznikiem jest wielki problem kupna. Cena jego w sklepie to pewnie około 400 zł, a używany około 100, tylko jaki przełącznik może podejść do seata leona 2000r.? Bo niestety na allegro nie ma mogę podać symbole starego przełącznika:
BK7 1M1 941 531 E M1E-K 0320 C
Spain 04 0521 38
Jeśli ktoś wie jaki by podszedł przełącznik to bardzo proszę o podesłanie, oraz co myślicie o tym module? :)
magik22
Początkujący

23 Paź 2012, 11:08

magik22 napisał(a):Moje auto to seat leon 1.9 TDI.

Wpisz dane autka do profilu ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy silnik LPG w nowym Renault Clio i nowym Capturze
    Nowa jednostka ma zdecydowanie lepsze osiągi, a jednocześnie znacznie niższe zużycie paliwa i emisję CO2. Jest zasilana benzyną oraz gazem LPG i wykorzystuje sprawdzone rozwiązania fabryczne, jest łatwa w obsłudze, przystępna ...
    Adaptacyjne światła LED (2014)
    Dwa lata po wprowadzeniu systemu AHS w reflektorach ksenonowych, firma Lexus zastosowała zmodyfikowane rozwiązanie dla reflektorów opartych na diodach LED. W 2014 roku zaprezentowano system, w którym zamiast ...

23 Paź 2012, 11:17

dobrze, już wpisałem:)
magik22
Początkujący

23 Paź 2012, 15:43

Może bezpiecznik się przepalił od świateł drogowych? Po pociągnięciu wajchy od drogowych nic się nie dzieje?
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Paź 2012, 16:06

Tak jak mówiłem bezpieczniki są dobre i to się przepalił przełącznik jest na jednym lucie wytopione tak jak pisałem 2 posty wyżej, więc przełącznik do wymiany, tylko mam problem ze znalezieniem do mojego auta, alternatywą jest modulator świateł więc co o tym sądzicie lepsze rozwiązanie to modulator czy szukać przełącznika + dokupić przekaznik świateł?
magik22
Początkujący

23 Paź 2012, 17:04

Jeżeli masz wypalony styk od świateł mijania w przełączniku pod kierownicą nie musisz go kupować. Jaką masz żarówkę od świateł ? Czy mijania gasną po włączeniu długich ?
Wystarczy kupić przekaźniki typ 541 30A x 2 sztuki plus kostki do nich i diodę 1A.
Jak chcesz to mogę opisać jak to podłączyć. Koszt części 20 zł.
andrzej_124
Stały forumowicz

23 Paź 2012, 17:30

Opiszę jeszcze raz dokładnie bo może coś zamotałem:) A więc światła postojowe chodzą ze światłami mijania, jednak ostatnio włączyłem auto i mijania nie chodzą w ogóle tylko same postojowe. Długie u mnie zapala się przy kierownicy osobno i one chodzą. Byłem u mechanika i odkręcił przełącznik, okazało się, że jest spalony. Jest tam kilka styków i jeden był cały spalony aż do plastiku, więc podłączył mi na chwilę tak światła, że teraz nie mam długich, tylko zamiast długich mam mijania, ale długo tak nie pojeżdżę więc trzeba szukać rozwiązania tej naprawy. A rozwiązań tej naprawy są dwa:
1. Kupno przełącznika wraz z przekaźnikiem (tylko tu jest największy problem bo nie wiem jaki przełącznik by podszedł do mojego auta a oryginalny w sklepie to koszt 400 zł więc wolał bym używkę za 100-150.
2. Kupno modulatora światła, który omija przełącznik i wtedy przełącznik nie jest potrzebny. Modulator taki działa w ten sposób, że światła po włączeniu silnika same się włączają jak po wyłączeniu wyłączają.
Nie wiem na co się zdecydować bo naprawić tego przełącznika się już nie da bo ma cały styk wypalony:)
A co do Twojego pytania to nie wiem dokładnie jaka żarówka, a światła nie gasną po włączeniu długich bo długie włącza u mnie się zupełnie gdzie indziej, tylko tak jak mówie teraz zamiast długich mam mijania czyli krótkie.
magik22
Początkujący

23 Paź 2012, 17:37

Można odtworzyć spaloną ścieżkę wlutowując przewód w miejsce tej ścieżki, ale skoro jest to faktycznie tak wypalone, że nie da nawet rady odtworzyć ścieżki gdzie która szła to najlepiej kupić przełącznik. Wrzuć zdjęcie przełącznika i jak już będziesz robił zdjęcia to zrób też tej płytki spalonej.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Paź 2012, 17:57

Niestety zdjęcia nie mam jak zrobić bo mechanik mi podpiął to wszystko tak żeby chodziło "na chwilę" (zamienienie świateł) a jutro muszę dać znać czy szukam przełącznika czy kupuje modulator. Jedynie w internecie znalazłem zdjęcie takiego przełącznika.
http://vpx.pl/image/sRx
Jeśli chodzi o przepalenie to po otwarciu przełącznika jest około 12 dużych styków po 6-8 po każdej stronie i jeden styk był cały czarny a płytka, którą miał dotykać była wypalona do plastiku .
magik22
Początkujący

23 Paź 2012, 19:25

Na allegro jest trochę takich przełączników i nie są takie drogie.Kup przełącznik załóż przekaźnik i będzie ok. [link do oferty na Allegro wygasł]
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

23 Paź 2012, 19:39

A jeśli na tym przełączniku z allegro jest inny kod seryjny to czy podejdzie do mojego auta? Bo mechanik mi coś mówił, że kod przełącznika musi być taki sam i żebym sobie odpisał dlatego podałem wyżej:) I ostatnie moje pytanie to co myślicie o modulatorze ? Czy to dobra sprawa? :)
magik22
Początkujący