Problem ze światłami STOP - VW Bora 1.6 1999r.

24 Lip 2018, 22:58

Cześć, mam problem ze światłami STOP, bo nie działają. Na początku myślałem, że to czujnik (włącznik przy pedale), ale yo jednak nie to. Co więcej przy nowym czujniki nic nie działało, coś tam pokręciłem przy włączniku i zaczął działać, ale jak się później okazało w ogóle nie gasł, co poskutkowało rozładowanym akumulatorem. Wtedy wlozylem stary czujnik i dalej nie działa. Jak się przeciwnie coś przy czujniku, ale bardziej przy tej samej kostce, to wtedy na chwilę świeci.
Wiecie co to może być? Z góry dzięki za wszelkie informacje :)
karol12ek
Nowicjusz

25 Lip 2018, 08:59

karol12ek napisał(a):Co więcej przy nowym czujniki nic nie działało, coś tam pokręciłem przy włączniku i zaczął działać, ale jak się później okazało w ogóle nie gasł
Przy jakim włączniku? Chodzi Ci o ten czujnik?

Kupiłeś dobry czujnik? Były wersje dwu i cztero pinowe.

Po podłączeniu czujnika do kostki (nie wkładamy go na miejsce tylko luzem sprawdzamy) powinien świecić stop dopiero po wciśnięciu trzpienia powinien zgasnąć. Przetestuj może w ten sposób.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Lip 2018, 10:02

Tak, chodzi mi o czujnik. Kupiłem dobry, bo pojechałem do sklepu z tym odłączonym i kupiłem taki sam.
Generalnie czytałem, że może to być coś z masą, ale wtedy bardziej światła gasną lub świecą mniej wyraźnie, a nie jest tak, że w ogóle się nie włączają.
Czujnik montowałem tak, że na wciśniętym pedale wpiąłem go i nie działa (wpiąłem go z tą kostką już podpiętą).
Da rade coś jeszcze sprawdzić, czy już tylko elektryk? :(
karol12ek
Nowicjusz

01 Sie 2018, 16:59

Przy problemach z masą mogą dziać się różne rzeczy. Generalnie jak masz sprawny czujnik a masz to musisz posprawdzać dokładnie z tyłu w lampach podłączenia i żarówki, a wcześniej zajrzyj do skrzynki z bezpiecznikami i sprawdź ten od świateł stopu (wyciągnij go wyczyść styki). Powinien to być bezpiecznik nr 13 o wartości 10A ale sprawdź jeszcze dokładnie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kody tablic rejestracyjnych w krajach członkowskich UE
    Obecnie tablice rejestracyjne w całej Unii Europejskiej są zunifikowane. Dzięki rozporządzeniu Rady (WE) nr 2411/98 z dnia 3 listopada 1998 powstało pojęcie euroband (lewy niebieski pasek na tablicy rejestracyjnej - europasek). ...
    Nagroda "Design Trophy" dla Audi A3 i A1 Sportback
    W plebiscycie "Auto Trophy 2013", dwa modele marki Audi bezkonkurencyjnie pokonały rywali. Prawie 31 procent, spośród ponad 24 tysięcy biorących w nim udział czytelników niemieckiego magazynu Auto Zeitung, w ...