Problem ze wspomaganiem c3 1.4 hdi

10 Lip 2024, 10:35

Witam, jest problem ze wspomaganiem w aucie citroen c3 1.4 hdi 2009r, a mianowicie -potrafi się samo z siebie wyłączyć (bez żadnych kontrolek) pierwszy raz (tydzień temu) gdy chciałem wyjechać z parkingu nie działało wspomaganie (jakoś dojechałem do domu) a po upływie kilku godzin auto „cudem” ozdrowiało i nagle wszystko poprawnie działa, od tamtego czasu wszystko było ok do dzisiaj- identyczna sytuacja( chciałem wyjechać z parkingu ) i znowu to samo
Sprawdziłem błędy ( nic związanego ze wspomaganie nie wyskoczyło), bezpieczniki sprawdzone
Ktoś coś mi podpowie?
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

15 Lip 2024, 19:59

Citroen C3 posiada elektryczne wspomaganie kierownicy. Podczas pracy pobiera duży prąd kilkadziesiąt amper stąd akumulator potrzebuje wsparcia od alternatora. Dla pewności sprawdź ładowanie akumulatora oraz stan alternatora i akumulatora. Jeśli wspomaganie zanika to nie należy tego lekceważyć.... Wszystko wskazuje na chwilowy zanik zasilania układu wspomagania. Coś odcina ci prąd :yes: Jedź do mechanika i sprawdź za pomocą przyrządu : moduł sterowania , czujnik pozycji skrętu kół , czujnik momentu obrotowego , ewentualnie węzeł Body komputera lub sieci CAN .Możliwe też jest że złącza elektryczne ( kostki) robią ci chwilową przerwę w dostawie prądu i wspomaganie zanika. :(
Ostatnio edytowany przez Acer66 15 Lip 2024, 21:40, edytowano w sumie 2 razy
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

15 Lip 2024, 20:38

defens napisał(a):Sprawdziłem błędy ( nic związanego ze wspomaganie nie wyskoczyło)
Czym i w którym sterowniku ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

17 Lip 2024, 06:17

Acer66 napisał(a):Citroen C3 posiada elektryczne wspomaganie kierownicy. Podczas pracy pobiera duży prąd kilkadziesiąt amper stąd akumulator potrzebuje wsparcia od alternatora. Dla pewności sprawdź ładowanie akumulatora oraz stan alternatora i akumulatora. Jeśli wspomaganie zanika to nie należy tego lekceważyć.... Wszystko wskazuje na chwilowy zanik zasilania układu wspomagania. Coś odcina ci prąd :yes: Jedź do mechanika i sprawdź za pomocą przyrządu : moduł sterowania , czujnik pozycji skrętu kół , czujnik momentu obrotowego , ewentualnie węzeł Body komputera lub sieci CAN .Możliwe też jest że złącza elektryczne ( kostki) robią ci chwilową przerwę w dostawie prądu i wspomaganie zanika. :(

Faktycznie- był problem z alternatorem (bardzo ciężko chodziło „kółko/sptzeglo” alternatora, dodatkowo dziwne odgłosy były pod czas pracy, gdy go elektryk rozebrał była „tragedia” ze szczotkami…. Wszystko wymienił-naprawił i póki co działa (zobaczymy czy będzie się problem pojawiać)
P.s najgorsze jest to, że wywala teraz błąd p0104 ( czujnik powietrza) auto jeździ i pracuje normalnie, możliwe że jedno z drugim jest powiązane?( bo błąd wyskoczył dzień przed oddaniem auta do mechanika) i cały czas jest, gdy go kasuje, po kilku minutach wraca….
defens
Początkujący

17 Lip 2024, 08:04

Raczej padł lub spadł czujnik TMPS odpowiedzialny za pomiar ciśnienia w kołach.
Znam przypadek że czujnik spadł z swojej obsady w skutek gwałtownego najechania na dziurę lub inne nierówności w drodze itp. leżał sobie swobodnie wewnątrz koła .Po ponownym nałożeniu i zresetowaniu systemu TMPS wszystko zadziałało normalnie. :)
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Rok produkcji: 2018

17 Lip 2024, 09:32

Acer66 napisał(a):Raczej padł lub spadł czujnik TMPS odpowiedzialny za pomiar ciśnienia w kołach.
Znam przypadek że czujnik spadł z swojej obsady w skutek gwałtownego najechania na dziurę lub inne nierówności w drodze itp. leżał sobie swobodnie wewnątrz koła .Po ponownym nałożeniu i zresetowaniu systemu TMPS wszystko zadziałało normalnie. :)

Może nie doprecyzowałem, chodzi o czujnik powietrza MAF ( błąd czujnika masowego pomiaru powietrza)
defens
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kamery sprawdzą w Warszawie zaparkowane auta
    Już niedługo z tego co udało mi się ustalić w Warszawie będą jeździły samochody z kamerami na dachu i sprawdzały czy w strefach płatnych zaparkowane auta maja opłacony czas parkowania. Przyspieszy to na pewno proces egzekwowania ...

17 Lip 2024, 12:21

Kasujesz błędy to i pewnie masz dostęp do parametrów bieżących . Jakie tam masz odczyty masy powietrza ? Z opisu błędu wynika że w obwodzie elektrycznym czujnika jest przerwa , zwarcie do plusa lub masy . Ewentualnie czujnik jest uszkodzony .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi