Problem ze zbieżnością kół

26 Kwi 2018, 20:14

Witam niedawno kupiłem pegueota 206 z 2003 roku, problem w tym że od początku zauważyłem że auto przy wyprostowanej kierownicy zacina w lewy bok. Mechanik powiedział że to zbieżność kół, pojechałem do garażu który to robi. Problemu nie naprawili, auto nadal skręcało w lewo przy prostej kierownicy. Pojechałem do nich z reklamacją, mieli to poprawić, to teraz przy prostej kierownicy zjeżdżą lekko w prawo (pytal mnie w którą stronę mi zacina).

Już nie wiem czy oni po prostu nie potrafią tego wykonać? Skoro teraz wali w inną stronę to chyba ich wina?

Dodam że gdy puszczę kierownicę to auto nie jeździ na boki a to ponoć było by zauważalne przy złej zbieżności.

Mechanik sprawdzał wszystko w aucie i nic tam nie zobaczył co mogło by to powodować.

Dodam że gdy ruszam powolutku tak do 15km/h to auto jedzie prosto przy prostej kierownicy.

Opony wyważone dobrze, bo nie ma objawów które by na to wskazywało.

z góry dzięki za odpowiedź !
pegueot92
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 10 2011
Auto: pegueot 206
Silnik: 1.1
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

26 Kwi 2018, 20:20

pegueot92 napisał(a):, pojechałem do garażu który to robi.
:?: :?: Jezeli chcesz miec prosto kierownice to nalezy wykonac pomiar i regulacje na urzadzeniu 3D a nie w garazu..Wnioskuje z tego co napisałeś ze masz w samochodzie niewłasciwa zbiezność tylnej osi.Przy pomiarze i regulacji na 4 koła kierownica musi byc prosto... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

26 Kwi 2018, 21:21

To znaczy to był garaż który miał jakiś tam komputerek, trwało to trochę do tylnych kół widziałem też coś tam podpinał. Za bardzo się nie znam o co tam chodzi dokładnie.

Trochę mnie to męczy bo byłem tam dwa razy i teraz auto skręca w prawą a nie lewa jak przedtem.., i nie wiem czy jeździć z takim czymś jest do końca bezpiecznie.
pegueot92
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 10 2011
Auto: pegueot 206
Silnik: 1.1
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na obcej drodze w okresie Wakacyjnym
    Okres wakacji to czas wielkich wyjazdów. Często przygotowania do nich trwają cały rok, a czasami decyzja o kierunku wyprawy podejmowana jest spontanicznie i w ostatniej chwili. Przed każdą podróżą musimy jednak ...