Problem ze zmianą biegów Opel Corsa D 1,4 Benzyna 66Kw

26 Maj 2023, 00:26

Cześć, mam problem ze swoim autem taki jak w tytule, głównie chodzi o to, że mam problem ze zmianą biegów, jeżdżę nim codziennie, ale zamiana biegów to udręka, czasem jest tak ze wchodzą gładko, czasem, że ciężko ale wchodzą, a czasem w ogóle nie wchodzą, praktycznie żaden mechanik nie wie co jest grane, niektórzy nie widza problemu bo mogę zmieniać biegi, ale nie wiedza jak to jest jak stoję na światłach i czasem nie mogę ruszyć bo nie mogę wbić biegu, byłem o parunastu mechaników, jedni mówią, że skrzynia biegów uszkodzona, drudzy, że wybierak, trzeci, że możliwe linki regulować, ale dwóch czy tam trzech mi powiedziało, że może sprzęgło, fakt przy zgaszonym silniku biegi wchodzą jak po maśle, a jak odpalę silnik to się zaczyna gehenna, już nie wiem co mam robić i co to może być, a nie chce się ładować w koszta gdzie to nic np nie da, wymieniłem tez olej w skrzyni biegów.

Proszę o jakieś rady może e-mail ktoś podobnie, bądź wie co może dolegać
Oliczek
Nowicjusz

• 26 Maj 2023, 06:25

Dla mnie wygląda to na sprzęgło. A czy na światłach nie stoisz na wciśniętym sprzęgle przypadkiem?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Maj 2023, 09:31

Nie, nie stoję
    Oliczek
    Nowicjusz

26 Maj 2023, 10:34

Mogą być linki, poduszki, sprzęgło/wysprzęglik.

Dziwne że mechanicy nie wiedzą, tu trzeba wziąć auto na podnośnik i tyle. Nie ma co zgadywać.
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007

26 Maj 2023, 10:36

Tylko jeśli chodzi o sprzęgło mam wrażenie ze dobrze bierze, mam wrażenie ze bierze po środku
    Oliczek
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Jak dobierać i wymieniać wycieraczki samochodowe?
      Polecam fajny poradnik dotyczący doboru i wymiany wycieraczek. Załączam również filmik Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów wycieraczek, różniących się od siebie typem mocowań, długością piór, ...