Problem - zmiana ciężarowego na osobowy

19 Lis 2007, 18:11

Witam!!

Ja mam takie pytanie, kupiłem Skodę Octavię kombi z kratką jednak że w dowodzie osobistym
jest napisane ze auto jest "ciężarowe uniwersalne" i 5 osobowe...Czy to oznacza ze po prostu kratkę
wożę jak ją tylko potrzebuje?? Czy muszę ja mieć cały czas? Dodam ze auto ma 5 pasów bezpieczeństwa
i ma po środku podłokietnik ale składany (chowany w siedzenie)

PS.
Nie wiedziałem gdzie wrzucić temat więc dałem do problemów, jeżeli tutaj nie pasuje to proszę przenieść i z góry przepraszam
Karoool88
Nowicjusz

20 Lis 2007, 11:16

Witam:)

Z tym raczej nie powinno być problemów:)

Mój kolega też miał kretę jak kupił nowy samochód i ją zdioł:)

.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

20 Lis 2007, 11:56

Ale jak się nie mylę,zdięcie kratki musi byc wykonane w warsztacie,kosztuje to 150 zł i z zaświadczeniem z warsztatu trza jechać na przegląd.A taki przegląd kosztuje chyba 200 zł.Aczkolwiek wg mnie to zbyt wygórowana cena za odkręcenie 4 śrub i sprawdzenie tych miejsc jest taki koszt.Ale nasz kochany rząd zrobi wszystko,żeby z nas zedrzeć kasę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lis 2007, 17:16

No więc...pojechałem dzisiaj do drogówki i powiedzieli mi ze nie ma takiej kategorii jak ciężarowy uniwersalny - jak jest kratka to jest ciężarowy i koniec, sprawdzili w dowodzie i powiedział że jak auto ma 5 pasów i jest zarejestrowany na 5 osób to ściągnięcie kratki to ok 50-70 zł i wtedy nie trzeba mieć już przeglądu tylko jakieś potwierdzenie że kratka została ściągnięta w stacji kontroli pojazdów.
Karoool88
Nowicjusz

20 Lis 2007, 18:26

Nie do końca jest tak jak gadał ten gliniarz - jak warsztat kratke zdemontuje,to daje papierek na to i trzeba jechać na stację diagnostyczną.Chyba,że przy stacji diagnostycznej jest warsztat,to kratke zdemontują i od razu można na miejscu zrobić badanie diagnostyczne.Natomiast żadna stacja kontroli nie może zdemontować tej kratki.Musi to zrobic zatrudniony w warsztacie samochodowym mechanik.Stacja kontroli jak sama nazwa wskazuje,jest tylko do kontroli pojazdów.Zabrania się w takim obiekcie naprawiać samochody,z wyjątkiem drobnych regulacji,do których potrzebne jest urządzenie,które znajduje się na tej stacji,np. ustawienie świateł bądz regulacja hamulca ręcznego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Lip 2012, 18:35

Witam.
Kupiłem samochód marki Ford Mondeo (krajowy), który jest zarejestrowany jako samochód ciężarowy. Samochód posiada liczbę miejsc wbitą w dowód (5) i tylko posiada zamontowaną kratkę, tylna kanapa jest kompletna wraz z pasami bezpieczeństwa. Chcę ten pojazd zarejestrować jako samochód osobowy, co mam zrobić, jakie kroki poczynić w tym kierunku. Nadmienię, że kratka jest przykręcona tylko 4 śrubami plastikowymi. Beż żadnych problemów mogę ją zdemontować sam. Proszę o porady w świetle polskich przepisów prawa.
BartekGrz
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 10 2000
Auto: Ford Mondeo mk2 2.5 V6