Problemy po Zmianie Opon

13 Maj 2024, 21:13

Witam
Przychodzę z pytaniem iż
Wymieniłem opony po zimie na letnie i zaczęło mi dziwnie ściągać auto w lewo/prawo oraz spalanie zwiększyło się na zimowych robiłem +/- (650km) a teraz na letnich robię (500+/-)
Opony Goodride ZuperEco Z-107 205/50 R17
Opony są nowe i sprawdzane były i są dobre oraz były zmieniane strony lewa na prawą i dalej to samo
Trejzo
Nowicjusz

• 14 Maj 2024, 08:30

Nie przekłada się opon z lewej na prawą tylko tylne na przód a przednie na tył ale po tej samej stronie.
    Dotyczy to w stu procentach opon kierunkowych i asymetrycznych ale każde najlepiej pracują jak przekłada się po tej samej stronie.
    Woytec
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: TST
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Yaris Cross
    Silnik: 1,5 Hybrid
    Paliwo: Hybryda
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Automatyczna

16 Maj 2024, 09:30

Trejzo napisał(a):Wymieniłem opony po zimie na letnie i zaczęło mi dziwnie ściągać auto w lewo/prawo oraz spalanie zwiększyło się na zimowych robiłem +/- (650km) a teraz na letnich robię (500+/-)
    Jeżeli rozmiar opon jest taki sam jak zimowych i dystans jaki pokonujesz podobny do tego co wcześniej robiłeś to faktycznie jest to spora różnica. Tu można jeszcze wziąć poprawkę na używanie klimatyzacji ale to nie powinno mieć aż takiego wpływu na przejechany dystans.

Napisz jeszcze jaki to samochód i jaki silnik.

Warto podjechać na sprawdzenie zbieżności żeby mieć pewność, że tu jest ok.

Woytec napisał(a):ale każde najlepiej pracują jak przekłada się po tej samej stronie
    Kwestia tego jakiego rodzaju są opony w samochodzie.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35