Problemy ubezpieczeniowe

19 Lis 2015, 20:39

Witam, mam poważny problem.
W lipcu tego roku kupiłem samochód z ubezpieczeniem.
Problem w tym że samochód został zakupiony 12, ubezpieczenie było do 16 i stary właściciel wykupił kolejne ubezpieczenie by zachować kontynuacje OC (czyli od 17). Więc w sumie w dniu zakupu samochodu posiadałem ubezpieczenie do 16 i kolejne zaczynające się od 17. (ostatnio tez okazało się że stary właściciel nie powiadomił ubezpieczyciela że sprzedał auto)

I problem pojawia się tutaj. Mianowicie doczytałem że ubezpieczenie które miało być aktywne od 17 lipca nie jest ważne gdyż zakupiłem auto przed 17 i to OC nie przeszło dalej.

Wprowadzam się w błąd czy mam rzeczywiście teraz poważny problem?
Vinu
Obserwowany

Auto: Seat Cordoba

20 Lis 2015, 10:44

Generalnie rzecz biorąc, samochód kupiłeś z polisą OC już przedłużoną. Powinna ona działać. Tym bardziej, że jak wspomniałes, poprzednik nie zgłosił u ubezpieczyciela sprzedaży samochodu.
Ale w takich sytuacjach najlepiej skontaktować się z ubezpieczycielem i poprostu zapytać. Tym bardziej, że i tak musisz się skontaktować celem zrobienia korekty w polisie ( żeby nie być potem zaskoczony ewentualną dopłatą ) oraz zmiany danych ( jak przerejestrujesz auto ). I najlepiej zrobić to jak najszybciej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lis 2015, 12:26

Jeśli klient wykupił nowe ubezpieczenie i nie poinformował ubezpieczyciela o sprzedaży, a Ty nie przerejestrowałeś jeszcze samochodu to ubezpieczenie powinno obowiązywać na 100%
Borys85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2005
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Vv Passat
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

21 Lis 2015, 10:54

Samochód został przerejestrowany 31 lipca więć w momencie kiedy obowiązywało nowa polisa.
Vinu
Obserwowany

Auto: Seat Cordoba

25 Lis 2015, 13:44

W takiej sytuacji jak najbardziej powinna obowiązywać polisa. Jednak, aby mieć 100% pewność radziłbym skontaktować się z Twoim ubezpieczycielem i potwierdzeniem ważności lub też możesz to sprawdzić na stronie UFG (wpisując datę i numer rejestracyjny pojazdu).

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes-Benz klasy C - samochód do driftu
    Klasa C jest autem zbudowanym według podobnych założeń co IS Lexusa czy BMW serii 3. Model stworzono głównie z myślą o podróżowaniu w komforcie, ale i nim bez większych trudności poszalejemy bokiem na torze. ...