Problemy z AdBlue - Peugeot 208 1.6 bluehdi

17 Paź 2024, 18:45

Dobry wieczór!
Zakupiłam samochód Peugeot 208, 1.6 blue hdi z 2017 roku. Samochód został ściągnięty z Niemiec, stał nieruszany około 7 miesięcy (z wyjątkiem przejechania na parkingu u mechanika). Odebrałam auto u mechanika, ale okazało się, że zbiornik AdBlue przecieka. Mechanik posklejał, oddał mi samochód, ale niestety po przejechaniu 5 km, pojawia się informacja na monitorze "ostrzeżenie o awarii układu oczyszczania spalin i silnika". Sprawdzając pod komputerem, wyświetla się błąd "ciśnienie płynu mocznika za niskie". AdBlue było oczywiście uzupełnione. Na dodatek, stojąc na chodniku zauważyłam, że AdBlue wycieka. Nie wiem, czego może być to wina, ponieważ odprowadziłam ponownie do mechanika i poinformował, że zbiornik nie wycieka, ani nic z tych rzeczy. Mówił również, że pompa powinna być okej, bo ją słychać, że pracuje. Myślałam też, że być może te wężyki są pozapychane przez osadzone stare pozostałości płynu i długi czas postoju. Widziałam, że jest opcja "wyłączenia" AdBlue z samochodu, ale nie chciałabym chyba tego robić. Czy mógłby mi ktoś poradzić, gdzie powinnam się skierować, co to może być za błąd? Najbardziej obawiam się, że naprawa będzie naprawdę kosztowna. Będę wdzięczna za wszelkie opinie i dobre rady, chciałabym go naprawić w miarę możliwości jak najszybciej i oczywiście unikając jakiś dużych kosztów jeśli tylko to możliwe. Moja wiedza jest raczej znikoma i chciałabym przeczytać inne opinie doświadczonych w tym temacie osób.

Pozdrawiam!
barbara99
Obserwowany

• 17 Paź 2024, 19:54

Napisz mi PW to Ci podpowiem jak rozwiązać problem
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Paź 2024, 21:22

Napisałam :)
    barbara99
    Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co zrobić gdy zderzenie jest nieuniknione?
      Wśród wielu kierowców można spotkać się z opinią, że w przypadku sytuacji awaryjnej – uderzenia w potencjalną przeszkodę (drzewo czy inny samochód), należy uderzyć bokiem auta. Nic bardziej mylnego! ...
      SsangYong Rexton G4 - nowa odsłona
      Jest to prawdziwy samochód terenowy gdyż zachowano konstrukcję opartą na ramie (Quad frame), co w dobie samonośnych nadwozi w klasie SUV jest rzadkością. W stosunku do poprzedniego modelu nadwozie jest dłuższe (4850 ...