Problemy z EGR

26 Lip 2018, 10:25

Hej,

mam taki problem, że rzuca mi autem od dłuższego czasu. Zazwyczaj po 5-10 minutach jazdy wyrzuca błąd komputera. Ostatnio na dniach byłem u mechanika, który wyjął EGR i go wyczyścił twierdząc, że trzeba go wymienić (pewności nie mam bo nie był to specjalista, gość się mnie pytał co trzeba zrobić i co ma zobaczyć).

Po wyczyszczeniu auto potrafi zgasnąć w trakcie jazdy nawet przy prędkościach w okolicy 70 km/h i potem nie chce od razu odpalić. Czego to może być wina, czy to ten EGR?

Oraz pytanie inne - Opel Astra G - czy cena nowego EGR z wymianą to 500 + 180?
Frekz
Początkujący

Zdjęcia: 8
Auto: Opel Astra

27 Lip 2018, 10:02

Frekz napisał(a):Zazwyczaj po 5-10 minutach jazdy wyrzuca błąd komputera
Jaki błąd wyrzuca, masz jego kod?

Frekz napisał(a):Po wyczyszczeniu auto potrafi zgasnąć w trakcie jazdy nawet przy prędkościach w okolicy 70 km/h i potem nie chce od razu odpalić.
Może to by jego wina ale nie musi.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Lip 2018, 10:13

Niestety nie pamiętam kodu. Ale kiedyś z mechanikiem go odczytywałem - komputer pokazywał, że jest słaba mieszanka paliwa, że coś tam nie do końca lambda może domagać.

Problem jest taki, że teraz auto potrafi za 4-5 razem odpalić, albo zgasnąć w trakcie jazdy. Co dodam przed oddaniem na czyszczenie EGR nawet nie myślało mieć miejsca.
Frekz
Początkujący

Zdjęcia: 8
Auto: Opel Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Dacia Duster 2018 - komfort i terenowe właściwości
    Nowa Dacia Duster zaprezentowana po raz pierwszy na wrześniowym Salonie Samochodowym we Frankfurcie zaprezentowała całkowicie zmieniony design nadwozia i zaprojektowane od nowa wnętrze. Jest połączeniem komfortu i terenowych ...