Problemy z głośnikami AUDI A4 B6 sedan, jakie polecacie :)

27 Kwi 2021, 09:54

Cześć, ostatnio gorzej grają mi głośniki na przodzie i chciałem je wymienić niestety nie mam doświadczenia jeśli chodzi o audio w samochodzie i z tego co czytałem to wiele osób poleca hertz ds 25.3. Całe nagłośnienie i radio w samochodzie jest oryginalne. Chciałem też wymienić subwoofer z półki od bagażnika, ponieważ przy większych basach zaczyna ,,strzelac" i zastanawiałem się czy po prostu nie wstawic skrzynki do bagażnika tylko nwm jak to będzie wyglądało i czy będę musiał zmieniać jakieś kable i coś majstrowac w samochodzie czy zakończy się tylko na podłączeniu. Z góry dziękuje za odpowiedź i jeśli ktoś będzie tłumaczył to prosiłbym o dokładne wyjaśnienie :D
ciastek1607
Nowicjusz

27 Kwi 2021, 11:14

ciastek1607 napisał(a): Całe nagłośnienie i radio w samochodzie jest oryginalne.
Wato zajrzeć do głośników i zobaczyć jaką mają moc. Generalnie zestawy oryginalne dobrze grały w tych samochodach.
ciastek1607 napisał(a):Chciałem też wymienić subwoofer z półki od bagażnika, ponieważ przy większych basach zaczyna ,,strzelac"
Hm... jest on oryginalny? Jeżeli tak to musisz mieć osobny wzmacniacz.

Wrzuć info jaki masz tam dokładnie model radia...?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Kwi 2021, 11:18

Trzeba zacząć od radia a nie od głośników, moc radia jest dostosowana do starych czasów i mocy głośników, gdy chcesz założyć coś większego okazuje się że radio oryginalne już nie daje rady
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Kwi 2021, 11:27

Rokiko napisał(a):Wato zajrzeć do głośników i zobaczyć jaką mają moc. Generalnie zestawy oryginalne dobrze grały w tych samochodach.

tak dobrze grały lecz lewy przedni wgl nie gra a prawy sie przetarł a z tyłu jak mowilem subwoofer strzela przy wiekszych basach
Rokiko napisał(a):Hm... jest on oryginalny? Jeżeli tak to musisz mieć osobny wzmacniacz.

Wrzuć info jaki masz tam dokładnie model radia...?

tak oryginalny, właśnie nwm jak to wygląda dlatego proszę o rady :(
audi concert 2
ciastek1607
Nowicjusz

27 Kwi 2021, 11:32

Kao napisał(a):Trzeba zacząć od radia a nie od głośników, moc radia jest dostosowana do starych czasów i mocy głośników, gdy chcesz założyć coś większego okazuje się że radio oryginalne już nie daje rady

Wiesz co jak dla mnie spoko grało tamte nagłośnienie i po prostu zastanawiałem się czy będzie git jak podepnę te głośniki hertza pod oryginalne radio, nie zależy mi też żeby napierdzielało tak mocno a co do subwoofera to nwm czy jest sens kupić oryginalne uzywane bo mam obawy co do tego ,że znowu będzie tak strzelać po czasie bo te strzelanie pojawiło się jak kolega rozwalił radio na fulla przy piosence z dużymi basami...
ciastek1607
Nowicjusz

27 Kwi 2021, 20:41

Tak w głowie składa się ta historia w jedną całość że końcówka mocy już nie wyrabia a nie głośniki. Żeby nie okazało się że po kupnie innych i drugiego suba nic się nie zmieni.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Czy opłaca się kupować opony używane?
    Zakup opon z drugiej ręki to tylko pozorna oszczędność. Kupowanie używanych opon i jazda na nich to najgorszy sposób na szukanie oszczędności przez kierowców. Jazda na używkach to za duże ryzyko. Kupujący nic ...

28 Kwi 2021, 09:43

ciastek1607 napisał(a):tak dobrze grały lecz lewy przedni wgl nie gra a prawy sie przetarł
To teraz warto by było sprawdzić czy to wina głośnika że nie gra czy radia. Możesz podmienić lewy głośnik z prawym i to sprawdzić.

Jak byś miał inne głośniki to po podłączeniu było by od razu wiadomo.

Głośnik można też sprawdzić wstępnie miernikiem który ustawiasz na pomiar oporu Ω (najniższy zakres). Powinieneś otrzymać wynik w okolicy 3-10Ω jak dobrze pamiętam.

ciastek1607 napisał(a):te strzelanie pojawiło się jak kolega rozwalił radio na fulla przy piosence z dużymi basami...
Tu może być tak jak napisał @Kao ale warto zacząć od sprawdzenie głośników. Skoro jest to oryginalny sprzęt to przy tego typu działaniu końcówka mocy powinna wytrzymać kosztem głośników.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35