Problemy z odpalaniem i jazdą na benzynie

11 Lis 2016, 16:57

Witam, od jakiegoś czasu mam problemy ze swoim autkiem, zamierzam je podrzucić na warsztat - to oczywiste, ale chce zasięgnąć opinii forumowiczów bo być może ktoś z Was już miał taki problem ze swoim oplem i warto mieć jakieś pojęcie żeby mechanik za dużo kitu nie wcisnął.

1. Problemy z odpalaniem: na benzynie muszę kręcić z 5-6 razy żeby corsa odpaliła, na gazie podobnie. Jak połączę jedno z drugim czyli pierwszą próbę zrobię na benzynie, drugą na gazie to mi odpala już za drugim góra trzecim razem.

2. Nie da się jeździć na benzynie, przy każdym wciśnięciu sprzęgła obroty drastycznie spadają do 0 i auto gaśnie. Problem kłopotliwy i niebezpieczny

3. W garażu -0,5 stopnia rano i za cholerę nie chce mi odpalić, kręci i kręci czasami troszkę załapie ale brakuje tego ostatecznego kopa. Następnego dnia rano (2 stopnie) odpala za pierwszym (!!) razem.

Ostatnio zauważyłam, że podświetlenie jednego z zegarów mi mruga ale zdarzyło się to raz. Akumulator jest nowy, szczotki świeżo wymieniane, kopułka też.
Karola97

12 Lis 2016, 12:24

Do sprawdzenia i ewentualnej wymiany świece zapłonowe, przewody WN.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Gru 2016, 21:32

Usłyszałam, że przewody na bank nie, bo stoję w garażu. Świece wymienione i nic.

Dodam tylko, że auto odpala od razu na benzynie tylko gdy silnik jest jeszcze ciepły.
Na gazie odpalenie wchodzi w grę tylko gdy temperatura na dworze wynosi +5 stopni.

Koleś chce wymienić pompę paliwa ale nie jestem przekonana czy to tutaj jest pies pogrzebany.
Karola97

11 Gru 2016, 00:17

witaj kolego sąsiad miał podobny problem też samochód nie chciał mu palić jak był zimny lub po nocy miał uszkodzony parownik i gaz się ulatniał i samochód rano jak był zimny dostawał za bogatą mieszankę i nie odpalał robił różne rzeczy dopiero zakręcił butlę gazu na noc i samochód ożył i po wymianie parownika śmiga dalej spróbuj tak zrobić :yes: :yes: :yes:
panczos
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 1989
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: opel Vectra C 150Km

12 Gru 2016, 19:24

Dzięki za sugestię ;) W środę jadę do mechanika, co prawda na wymianę hamulców ale podsunę mu to i dam znać co z tego wyszło.
Karola97

13 Gru 2016, 16:06

no to czekamy na informacje
panczos
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 1989
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: opel Vectra C 150Km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Subaru Forester
    Średniej wielkości Forester został przetestowany przez Consumer Reports w wersji z mocniejszym, 2,5-litrowym silnikiem benzynowym o mocy 184 KM, uzyskując średni wynik 28 mpg, 20 mpg w mieście i 38 mpg na szybkiej trasie. ...
    Renault 5 Alpine
    W 1976 roku Renault przedstawiło prawdziwie sportowy samochód – Renault 5 Alpine. Model, zaprojektowany i produkowany w zakładach Alpine w Dieppe, łączył elegancję ze sportowym stylem. Wykorzystano w nim wyposażenie ...

05 Sty 2017, 17:56

Dobra, jeśli mam być szczera dopiero dzisiaj mi to zrobiono :D Długo się męczyłam co nie?
Otóż do wymiany była faktycznie pompa paliwa. W celu ostatecznej diagnozy nie bawiliśmy się w żadną wymianę po kolei wszystkich części i dupereli, tylko mechanik ugadał się ze swoim kolegą (o aucie takim samym jak moje) i przełożyliśmy tą pompę dla sprawdzenia - zaskoczyło ;)
Dziękuję za pomoc.
Karola97