13 Cze 2011, 17:39
Witam,
Mam następujące problemy z instalacją gazową, auto przy ruszaniu np ze świateł lub przy wyprzedzaniu (w zakresie od 1 do 2 tyś obr/min) zaczyna się dusić i szarpać dzieje się to losowo (dodam, że w zimie przy niskich tem. zanim silnik się zagrzeje wszystko śmiga jak należy).
Pojechałem do mechanika który zalecił regeneracje reduktora, po regeneracji i wgraniu nowej mapy wszystko było ok... przez jakieś 500km później znowu to samo, ponowne wgranie mapy-500km i to samo.
Pojechałem w dalszą trasę i nagle przełącznik w kabinie zaczął piszczeć i pokazywać, że nie ma gazu i przełączył się na benzynę, a gaz musiał być bo od tankowania przejechałem 300km(butla 65l) a zawsze robię minimum 450 km
ale ok, pojechałem zatankować i faktycznie weszło tylko jakoś ponad 20l i tu zaczęły się kolejne przygody, raz wskaźnik pokazuje ze nie ma gazu drugi raz, że jest. Przy przełączeniu na gaz silnik gaśnie, na początku było tak, że jadąc czasami załapywał i było ok, ale ostatnio umarł całkowicie, czujnik pokazuje, że gaz jest ale po przełączeniu piszczy i wraca na benzynę.
Dane:
Renault Thalia 1,4 8 zaworów 2002r.
Instalacja OMVL Dream XXI-G
Wtrysk OMVL Rail
Reduktor Dream XXI
Wielozawór Tomasetto