Problemy z przegladem po kolizji

16 Lip 2009, 19:24

mialem wypadek
gosciu wjechal mi w tyl auta a ja uderzylem w auto z przodu.sprawdza obu kolizji jest ten ktory we mnie wjechal.
skutki wgieta maska, odprysniety lakier z przedniego zderzaka, wgieta klapa bagaznika, zlamana podloga, w zderzaku sa pekniecia w miejscach wzmocnien.oczywiscie poliscja zabrala mi dowod rejestracyjny
postanowilem ze auto bedzie na sprzedaz . calkowita naprawa jest dla mnie zbyt kosztowna wiec zrobilem tylko najpotrzebniejsze rzeczy.
zderzaki sa te same- z przodu jest odprysniety lakier z tylu pekniecia,
podloga wyprostowana, klapy nie naprawialem bo w niczym nie przeszkadza.

na przegladzie okazalo sie ze na kwitku z policji jest napisane "uszkodzony w KOLIZJI" i ze auto powinno wygladac tak jak przed zdarzeniem i mi nie podpisza. dodali jeszcze ze gdyby nie slowo KOLIZJA to nie byloby problemu.
uszkodzone sa elementy nie majace nic wspolnego z bezpieczenstwem jazdy...
musze auto zrobic na igłę zeby odzyskac dowod rejestracyjny...

czy ktos sie kiedys z tym spotkal?
jest na to jakis sposob?

z gory dzieki
Rover 200
drzk
Nowicjusz

16 Lip 2009, 20:51

Nie musisz naprawiać auta wystawiasz normalnie na sprzedaż i piszesz że uszkodzony z kupującym spisujesz umowę kupna/sprzedaży i kupujący po naprawie samochodu i po zaliczonym przeglądzie udaję się do Wydziału Komunikacji z umową i badaniem technicznym i normalnie odzyskuje dowód rejestracyjny a jak nie chce mu się chodzić to wysyła pismo w którym jest prośba o odesłanie dowodu rejestracyjnego i dołącza do tego umowę i badanie techniczne i WK odsyła wszystko z dowodem rejestracyjnym.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

16 Lip 2009, 21:01

no tak ale dopoki go nie sprzedam to chcialbym nim jezdzic...
...w tym jest problem :D
Rover 200
drzk
Nowicjusz

17 Lip 2009, 14:01

Jednego nie rozumiem - sprawcą kolizji jest bez wątpienia ten,który wjechał tobie w tył.Potwierdziła to zresztą policja.Dalej piszesz,że naprawa samochodu jest dla ciebie zbyt kosztowna?Dlaczego?Przeciez naprawa samochodu idzie z OC sprawcy.I warsztat musi doprowadzić samochód do stanu,w jakim był przed kolizją.Po naprawie jedziesz na przegląd.Jak diagnosta znajdzie jakieś nieprawidłowości,to musi na karteczce napisać jakie i jedziesz spowrotem na warszta i warsztat naprawia to,co zlecił diagnosta.Po wcześniejszych oględzinach rzeczoznawcy z ubezpieczalni sprawcy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi AI remote parking pilot - garage pilot
    Funkcja automatycznego parkowania Audi AI remote parking pilot oraz funkcja automatycznego wjazdu do garażu Audi AI remote garage pilot znacznie ułatwiają parkowanie. Systemy samoczynnie wprowadzają pojazd na równoległe ...