Problemy z volvo s80

05 Lip 2019, 22:42

Kupiłem kilka dni temu volvo S80. Sprzedawca powiadomił mnie że zbiornik płynu chłodniczego poci sie przy króćcu. Na oględzinach zauważyłem check engine. Sprzedawca zapewniał że to przez czujnik temp. paliwa. Cena nie była wysoka jak za ten samochód więc kupiłem i uwierzyłem mu na słowo ponieważ to mechanik. Dziś wymieniłem ten czujnik oraz zbiornik i przez kilka minut było ok ale za chwile wyskoczył mi komunikat o braku płynu chłodniczego mimo że był w zbiorniku i temperatura na zegarze nie przekraczala 90. Po zatankowaniu znów zaświecił sie check engine. Później po zgaszeniu silnika wentylator dalej działał a w zbiorniku ubyło połowę płynu. Odkręciłem korek i płyn wrócił spowrotem górnymi wężykami. Włączyłem zapłon i wentylator wyłączył się. Przejechałem się jeszcze kawałek, check engine zniknął ale po dojechaniu do domu poczułem że coś cuchnie spod maski, otworzyłem a tam całkowity brak płynu i po odkręceniu korka i tak nie wracał. Dodatkowo spalanie katalogowe to ok. 7-9l a mi pokazuje caly czas sr. spalanie 12.3l. Samochód volvo s80 2000r. 2.5tdi 140KM. Co może być powodem tego że tak sie dzieje? Zależy mi na tym żeby wiedzieć jaka może być przyczyna ponieważ jeśli to coś poważniejszego to będę musiał oddać samochód.
kraskeusz
Początkujący

Zdjęcia: 316
  • 06 Lip 2019, 08:08

podłączyć pod kompa i zobaczyć czego dotyczy błąd, nie ma co zgadywać a co do płynu..... nie widzisz wycieku? oleju nie przybywa?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Lip 2019, 09:35

Oleju nie przybywa. Na okolo zbiorniczka widac tylko zachlapania takie jakby wyrzucilo kilka kropel wody ale nie jestem pewny czy to akurat teraz poniewaz przed wymiana zbiorniczka tez juz byly.
    kraskeusz
    Początkujący

06 Lip 2019, 14:53

Może być tak że gdzieś na silniku jest wyciek, płyn cieknac po silniku paruje co by tłumaczyło smród. Musisz obejrzeć dobrze silnik.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Lip 2019, 22:23

Nie znalazlem miejsc wyciekow ale znalazlem czujnik poziomu plynu. Szwagier jak montowal zbiornik zapomnial go podpiac. Mozliwe ze wyciekakalo przez miejsce gdzie czujnik powinien byc wlozony? Chyba i tak jest juz zepsuty bo caly czas pokazuje ze nie ma plynu nawet po wlozeniu ale to nie problem. Przejechalem sie kawalek i nie zauwazylem zeby cos ubywalo. A z tym check enginem czy moze byc to tak ze kontrolka co jakis czas bedzie sie zaswiecala mimo ustania problemu dopoki nie wykasujemy bledu?
    kraskeusz
    Początkujący

13 Lip 2019, 20:03

Wczoraj na diagnostyce komputerowej uslyszalem ze check engine swieci sie przez czujnik polozenia pedalu hamulca. Swiatla stop normalnie sie zaswiecaja. Nwm juz co mam o tym myslec.
    kraskeusz
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
      Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...
      Mercedes-Benz klasy C - samochód do driftu
      Klasa C jest autem zbudowanym według podobnych założeń co IS Lexusa czy BMW serii 3. Model stworzono głównie z myślą o podróżowaniu w komforcie, ale i nim bez większych trudności poszalejemy bokiem na torze. ...