Problemy z wyświetlaczem radia i godziny - Renault Clio III

23 Kwi 2017, 18:15

Witam,

jestem szczęśliwym kupcem Renault Clio III 1.6 16v 65KW z 2006 roku. Auto bajka :) ale mam mały problem z tym ekranem na środku co wyświetla na pomarańczowo (czerwono) odtwarzacz CD,radio i godzinę. Mianowicie Bardzo słabo widać co tam jest wyświetlone, czasami jest dobrze w 100% a czasami tak jakby ktoś przyciemnił to o 90% i nic nie widać. Sprawdzałem przełącznikiem po lewej stronie od kierowcy i jest na maksa. Komputer pokładowy przy liczniku działa zawsze 100% dobrze, tak samo wyświetlacz od temperatury klimatyzacji. Nie wiem o co chodzi.

Poniżej wysyłam link na youtuba na którym widać, że świeci tak pół na pół, przeważnie jest znacznie gorzej i nie widać kompletnie nic!

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jak to naprawić i co jest przyczyną?
blackmalder
Nowicjusz

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 16 12 1990
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: renault clio III
Silnik: 1.6 16v 88km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

23 Kwi 2017, 19:40

Nie jestem pewny na 100%, ale coś mi się kojarzy, że są tam żaroweczki 1,2W/12V. Takie z wąsami. Zdemontuj i zerknij z drugiej strony. Być może masz poprostu słaby styk na wtyczce albo żaóweczka ma słaby styk na tych wąsach. Żaróweczka jest osadzona na takim malutkim kołnierzy - żaróweczkę wkłada się w ten kołnierz, wąsy się wygina ( coś jak żaróweczki choinkowe ) i wkłada się w otwór.
Ale to musisz sprawdzić, bo nie jestem pewny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Kwi 2017, 09:29

Zrób tak jak radzi @MotoAlbercik, tam powinny być dwie żaróweczki być może jedna jest przepalona a druga na wykończeniu, ale może być też tak że są one dobre a nie kontaktują gdzieś piny przy wtyczce lub na płytce jakieś zimne luty.
Twój wyświetlacz to AFFA2 (sprawdź jeszcze dokładnie na obudowie) i jak nie uda ci się go naprawić to można kupić używkę sprawną do 100zł z przesyłką.

Musisz zdjąć ten górny plastik osłaniający wyświetlacz i dostaniesz się do nieg bez problemu. On ma z tyłu jedną wtyczkę więc jak już będziesz miał go na wierzchu to sprawdź czy delikatnie ruszając wtyczką będzie coś się działo z podświetleniem.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

22 Maj 2017, 21:54

dzięki za odpowiedzi. Rozebrałem plastik, okazuje się, że w środku jest wyświetlacz AFFA3 z 2 wtyczkami (jedna do pasów bezpieczeństwa, druga do radia). Ruszałem wtyczką od Radia, nic się nie dzieje. Rozebrałem wyświetlacz prawie na cześci pierwsze i nigdzie nie widziałem żadnych żaróweczek. Wyjąłem nawet jedną płytkę z białego plastiku, druga była scalona z szkłem wyświetlacza więc jej nie ruszałem bo się bałem, że uszkodzę. Może tam były te żaróweczki? W każdym razie sprawdzałem na allegro i nigdzie nie moge znaleźć wyś. AFFA3. Co robić? mogę dać AFFA2? Pozdrawiam
Problemy z wyświetlaczem radia i godziny - Renault Clio III Problemy z wyświetlaczem radia i godziny - Renault Clio III Problemy z wyświetlaczem radia i godziny - Renault Clio III Problemy z wyświetlaczem radia i godziny - Renault Clio III
blackmalder
Nowicjusz

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 16 12 1990
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: renault clio III
Silnik: 1.6 16v 88km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

22 Maj 2017, 22:49

blackmalder napisał(a):W każdym razie sprawdzałem na allegro i nigdzie nie moge znaleźć wyś. AFFA3.
Oj... coś słabo szukałeś :) Aktualnie na allegro są trzy https://allegro.pl/kategoria/wyposazeni ... t-1-4-0511 musisz szukać nie tylko po AFFA3 ale i po numerze 8200307274.

blackmalder napisał(a):Co robić? mogę dać AFFA2?