PROBLEMY Z ZAREJESTROWANIEM SPROWADZONEGO AUTA

08 Wrz 2008, 16:13

Witam, może ktoś się orientuje lub słyszał o podobnym przypadku:
w wydziale komunikacji odmówili mi rejestracji sprowadzonego samochodu z Belgii na podstawie Zaświadczenia o rejestracji z Centralnego Wydziału Komunikacji w Brukseli gdyż nie mam samego dowodu rejestracyjnego (mam zaświadczenie policyjne o kradzieży dokumentów) ! :evil: :? Co w takim przypadku mówią przepisy?!
4_robson
Nowicjusz

10 Wrz 2008, 13:56

Żeby zarejestrować samochód,to musisz mieć jego dowód rejestracyjny,umowę kupna sprzedaży,tłumaczone dokumenty itd.Jak poszukasz,to znajdziesz w tym dziale co jest potrzebne do rejestrracji sprowadzonego samochodu.
Na podstawie zaświadczenia od policji,że samochód nie jest kradziony,WK samochodu nie zarejestruje.Ten dokument stanowi tylko dla ciebie dowód,że samochód nie jest na liście poszukiwanych i że możesz go śsmiało kupić.Chyba,że jeszcze nie zdążyli go na tą listę wprowadzić.Ale ten dokument jest tylko dla ciebie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Wrz 2008, 17:08

ok, wporządku jeśli chodzi o zaświadczenie z policji, ale na samym początku w wydziale komunikacji powiedzieli abym się zwrócił do Brukseli aby mi wystawili zaświadczenie o rejestracji w Belgii co też zrobiłem i mam takie zaświadczenie co miało zastępować dowód rejestracyjny. A teraz mi mówią w Wydz. komunikacji że w międzyczasie zmieniły się przepisy i na podstawie takiego zaświadczenia nie możliwa jest rejestracja tylko i wyłącznie dowód rej.! A co w przypadku gdy dowód jest zniszczony, skradziony, czy choćby zagubiony! Przepisy nic nie mówią o furtce w takich przypadkach?!
4_robson
Nowicjusz

19 Wrz 2008, 19:27

No to chyba masz problem.Bo poprzedni właściciel nie może wyrobić nowego dowodu,bo samochód nie jest już jego,a ty bez dowodu nie możesz go przerejestrować.I koło się zamyka.Zapytaj tych mądrali w WK co masz zrobić,jeżeli dowód się zgubił?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Wrz 2008, 08:17

Hey może ktoś z was orientuje sie jak wyglada sprzedaz auta w przypadku gdy jest dwoch wlascicieli i jeden sprzedaje swoja czesc drugiemu. Czy to na podstawie normalnej umowy kupna-sprzedazy i jak to sie zalatwia w urzedzie skarbowym tzn czy od tego jakis podatek?? no i auto nie jest jeszcze zarejestrowane a do urzedu skarbowego zgloszono deklaracje pcc3 i pcc3 a i jak to teraz zrobic zeby w urzedzie miasta zarejestrowac juz tylko na jednego wlasciciela?
g33p4rd
Nowicjusz

05 Paź 2008, 16:38

mam podobny problem. czy udało Ci się zarejestrować samochód?
barttttek
Nowicjusz

23 Lis 2009, 18:12

obecnie można zarejestrować samochód bez dowodu rejestracyjnego.

W przypadku zgubienia, zniszczenia, kradzieży są trzy opcje do wyboru:
1. wyrobić wtórnik dowodu - mało możliwe - szczególnie teraz z Belgii
2. otrzymanie zaświadczenia o danych pojazd z urzędu komunikacji gdzie pojazd był ostatnio zarejestrowany.
3. pisemna odmowa otrzymania zaświadczenia z pkt. 2

Ogólnie sprawa nie jest prosta ale do przejścia - szczególnie, że obecne polskie przepisy na to pozwalają.

tu można spróbować się zwrócić z prośbą o pomoc
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

14 Lut 2015, 00:08

Witam,
Spotkał mnie ten sam problem czy może mi ktoś pomóc to mam zrobić?

A więc kupiłem auto VW Crafter na aukcjach dla firm.
Po sprawdzeniu numeru VIN sprawdza się przebieg i cała reszta, ale do auta nie ma dokumentów.
W wydziale komunikacji w Poznaniu powiedzieli mi, że muszę wyrobić w Belgii dokument - oświadczenie, że auto było zarejestrowane w Belgii i posiadało dowód rejestracyjny.
Tylko jak się z nimi skontaktować i jak mam to zrobić?
MacPom
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 06 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: VW