Problemy z Zaworem EGR

07 Paź 2012, 16:00

Zawór EGR gdy silnik dłużej pracuje na wolnych obrotach się zamyka,a czasami podczas ruszenia jest otwarty są problemy z ruszeniem i kopci na czarno . Wymieniłem trzy zawory EGR , trzy sterowniki zaworu EGR, wymyłem kolektor ssący , wymieniłem przewód pod ciśnieniowy od czujnika atmosferycznego , sprawdziłem wszystkie przewody pod ciśnieniowe , wymieniłem inteccoler , sprawdziłem instalacje elektryczną , sprawdziłem szczelność przewodów dolotowych powietrza i cały czas mam problem z zaworem EGR. Mam volvo V70 2,5 TDI w drugiej generacji.
Proszę o pomoc .
norrbi4
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 06 1991
Auto: volvo v70
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

08 Paź 2012, 10:49

weź na próbe zaślep EGR nie na stałe tylko wsadź gdzieś blachę pod bączek, może to nie jest wina EGRu?
w większości silników EGR nie jest konieczny do pracy silnika ;) ważne tylko nie odpinać wtyczek od sterowania
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Paź 2012, 15:04

zaślepiłem w inny sposób zatkałem przewód podciśnieniowy ale chciałbym tą usterkę usunąć. W ten sposób auto jeździ bez problemu .
norrbi4
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 06 1991
Auto: volvo v70
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

08 Paź 2012, 18:37

jeśli po zatkaniu podciśnienia jest ok to prędzej padł zaworek sterujący niż sam zawór EGR,
ogólnie w 90% przypadków EGR można wywalić bez uszczerbku dla auta :wink: ważne tylko nie wywalać sterowania i pozaślepiać wszytko dobrze :ok:
pocieszny
Forumowicz VIP

11 Paź 2012, 21:52

EGR to tylko ekologia
mechan12
Początkujący

Prawo jazdy: 07 08 2012

12 Paź 2012, 08:56

w niektórych modelach też dogrzewanie silnika :mrgreen: co szczególnie w zimie przy nowych dieslach z bezpośrednim wtryskiem jednak się przydaje :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obowiązkowy przegląd pojazdu, a koronawirus?
    Co zrobić w sytuacji jak niebawem kończy nam się przegląd naszego samochodu? W normalnych warunkach umawiamy się na niego kilka dni wcześniej lub po prostu jedziemy wykonać ścieżkę diagnostyczną. Nie inaczej jest obecnie ...

15 Paź 2012, 18:21

dogrzewanie silnika??? mówisz chyba o chłodnicy spalin:PP
mechan12
Początkujący

15 Paź 2012, 20:38

nie o dogrzewaniu silnika,
część japońskich diesli wtłacza gorące spaliny do silnika i zwiększa temp w ten sposób ;)
proste, i w zasadzie bezawaryjne... prawie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

16 Paź 2012, 21:04

ooo a o tym nie słyszałem:D
mechan12
Początkujący

17 Paź 2012, 20:46

Jeżeli po tymczasowym zaślepieniu EGR wszystko jest ok to moja propozycja to usunięcie EGR poprzez zmianę w programie sterownika ECU samochodu a następnie zaślepienie EGR na stałe, pozwoli to na normalne funkcjonowanie samochodu i nie przechodzenie w tryb awaryjny.
Usunięcie zaworu EGR jest bezpieczne i tak naprawdę poprawiające parametry silnika.
Zawory EGR zostały wprowadzone w celu spełniania norm emisji spalin, powodują że część zbyt zanieczyszczonych spalin wraca z powrotem do silnika w celu ich ponownego spalenia co w praktyce oznacza że silnik zamiast dostawać czyste chłodne powietrze bogate w tlen dostaje dym z rury wydechowej i zachowuje się tak jak stary palacz podczas ataku kaszlu. Normalnie zawór EGR pracuje podczas odpalenia samochodu gdy silnik nie jest rozgrzany i spaliny są najbardziej zanieczyszczone, potem podczas jazdy powinien być zamknięty, samochód a tak naprawdę sterownik samochodu otrzymując informację o awarii EGR może nawet wejść w stan awaryjny tzn. spadek mocy i ograniczenie prędkości max.
Tak więc najlepszym rozwiązaniem to wywalić EGR i zapomnieć o problemach z nim związanych.
DUET
Nowicjusz

Auto: LAGUNA