Problemy ze światłami Peugeot 207 CC

06 Wrz 2023, 09:25

Witam wszystkich.
Taki oto kłopot.... W samochodzie przepaliła się żarówka świateł drogowych więc zabrałem się do wymiany. Okazało się jednak, że kostka jest w tragicznym stanie więc wymieniłem ją na ceramiczną.... Powinno być ok. Ale.....
Przy włączaniu świateł mijania zarówno w ustawieniu auto jak i ręcznie, włączaja się światła ale w miejscu gdzie jest gniazdo z soczewką (tam powinny być drogowe) natomiast po przelaczeniu na drogowe włączaja się żarówki w miejscu gdzie znajduje się m. in. postojowe czyli tam gdzie powinny świecisz się światła mijania.... Na dodatek przy skręcaniu kierownicą doświetlenie zakrętów działa jednak zamiast hogenów reagują żarówka w miejscu, świateł mijania... Zagadka.....
Macie jakiś pomysł?
Tutek13
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

06 Wrz 2023, 10:46

Sprawdzałeś czy po odłączeniu kostki od świateł którą wymieniałeś coś się zmienia?

Przejrzyj pozostałe kostki i kable przy lampach.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Wrz 2023, 13:41

Sprawdź, czy dobrze podłączyłeś przewody w tej wymienianej kostce.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Wrz 2023, 16:36

Kostka sprawdzona, niestety bez zmian
Tutek13
Nowicjusz

06 Wrz 2023, 18:53

Tutek13 napisał(a):Przy włączaniu świateł mijania zarówno w ustawieniu auto jak i ręcznie, włączaja się światła ale w miejscu gdzie jest gniazdo z soczewką (tam powinny być drogowe)
Aż zgłupiałem . Nie sądzę żeby wymiana kostki spowodowała aby się wszystko pozamieniało. A zapytam - przed tą naprawą kostki i wymianą żarówki to to choć raz popatrzył co świeci , kiedy świeci , jak świeci ? W którym miejscu , gdzie światła mijania , gdzie długie a gdzie doświetlanie zakrętów ? . Przeczytał instrukcję auta ? Proszę

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Z 2007 roku i myślę że młodsze tak samo . Jak widać zwykłe lampy mają inaczej rozmieszczone światła w odróżnieniu do lamp z soczewką . Te z soczewką mają dodatkowe światło doświetlające . To nie halogeny . Poprawiłem numerki aby było przejrzyście . Opis jest do obydwóch lamp . Myślę że wszystko masz tam w porządku . Może się mylę to niech ktoś poprawi.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

06 Wrz 2023, 22:38

Bonifacy - bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem i obszerny opis.
Spieszę z wyjaśnieniem. Patrzył, popatrzył interesował się....
Przed wymianą, światłami, które doświetlały zakręty były reflektory przeciwmgielne (nr 6 na rysunku), Światłami mijania (zamiast oznaczonych na rysunku numerem 3), były te oznaczone numerem 5.
Zerkałem do książki, co prawda francuskojęzycznej, ale oznaczenia są identyczne. Auto jest z 2007 roku.
Faktem jest, że po tej wymianie doświetlanie odbywało się "książkowo" czyli włączały się żarówki nr 5. (obecnie nie doświetlają żadne.....)
Nie upieram się oczywiście, że ingerencja w kostki itd. to przyczyna jednak zaskoczyła mnie totalna zamiana i te kapryśne doświetlanie... raz działa, raz nie działa...)
Tutek13
Nowicjusz

06 Wrz 2023, 23:20

Od nowa . Jeśli wszystko jest w oryginale po włączeniu świateł pozycyjnych ma świecić skromna żarówka nr 2 W5W. Po włączeniu świateł mijania ma świecić żarówka pozycyjna W5W nr 2 i Żarówka świateł mijania w soczewce na rysunku nr 3 . Jest tak ? Po włączeniu świateł drogowych / długich ma zaświecić się żarówka nr 4 . o niej nie piszesz . Jakbyś się przyjrzał dokładniej to nad żarówką nr 4 jest druga nr 5 od doświetlania zakrętów . Jest tak ? Zrób foto swoich lamp aby było widać . Daj tutaj
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

07 Wrz 2023, 10:00

Problemy ze światłami Peugeot 207 CC Jest dokładnie tak jak napisałeś....
Wychodzi więc na to (wstyd się przyznać :bored: ), że od początku kiedy auto weszło w moje posiadanie (około 1,5 roku temu) coś było ze światłami nie tak.... z tym tylko wyjątkiem, że obecnie kapryśne nadal pozostają światła doświetlania zakrętów.....
Tutek13
Nowicjusz