Program gwarancyjny - co sądzicie?

10 Maj 2011, 21:53

Co sądzicie nt. zakupu ubezpieczenia dot. gwarancji naprawy samochodu oryginalnymi częściami gdy to ulegnie awarii po okresie gwarancji producenta?
Takie ubezpieczenie można nabyć nawet dla samochodu wieloletniego w dość dobrej cenie.
jacus19
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2001

11 Maj 2011, 10:32

jacus19 napisał(a):Co sądzicie nt. zakupu ubezpieczenia dot. gwarancji naprawy samochodu oryginalnymi częściami gdy to ulegnie awarii po okresie gwarancji producenta?

Naciąganie.
Chodzi rozumiem o to, że auto się popsuje nie w wyniku kolizji, ale ze względu na zmęczenie materiału?

Ubezpieczyciel zawsze może Ci odpowiedzieć, że awaria wynika z błędnego użytkowania i odszkodowania nie wypłaci.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Maj 2011, 21:05

Dishman napisał(a):
jacus19 napisał(a):Co sądzicie nt. zakupu ubezpieczenia dot. gwarancji naprawy samochodu oryginalnymi częściami gdy to ulegnie awarii po okresie gwarancji producenta?

Naciąganie.
Chodzi rozumiem o to, że auto się popsuje nie w wyniku kolizji, ale ze względu na zmęczenie materiału?

Ubezpieczyciel zawsze może Ci odpowiedzieć, że awaria wynika z błędnego użytkowania i odszkodowania nie wypłaci.

nie do końca. Eksploatacyjne części nie wchodzą w grę w tym wypadku. Wychodzi na to, że chodzi o usterki typowo techniczne. Nie wiem do końca co rozumiesz przez zmęczenie materiału.

Większość usterek technicznych / mechanicznych które mi sie przytrafiały były to przypadki zupełnie losowe.
jacus19
Początkujący

13 Maj 2011, 13:58

jacus19 napisał(a):Nie wiem do końca co rozumiesz przez zmęczenie materiału.

Przypuszczam, że to samo co Ty przez usterki typowo techniczne. Chodzi o przebieg i eksploatację samochodu, jak to, że po jakimś czasie mogą paść wtryski, amortyzator przestanie trzymać, a kierownica dostanie luzów. Wszystko to wynika z eksploatacji.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Maj 2011, 12:31

Dishman napisał(a):
jacus19 napisał(a):Nie wiem do końca co rozumiesz przez zmęczenie materiału.

Przypuszczam, że to samo co Ty przez usterki typowo techniczne. Chodzi o przebieg i eksploatację samochodu, jak to, że po jakimś czasie mogą paść wtryski, amortyzator przestanie trzymać, a kierownica dostanie luzów. Wszystko to wynika z eksploatacji.

to tak, układu jezdnego, tarczy, zawieszenia nie ma na liście (co jest w miare uzasadnione - pojedziesz w teren myśląc "a mam gwarancję" to pojadę 50km/h po wertepach"), natomiast pompy paliwa itd już tak. Na liście niektóre elementy układu kierowniczego także widziałem. No i w przypadku diesli jest turbina (potrafi padnąć po 150k)
jacus19
Początkujący

14 Maj 2011, 14:14

jacus19 napisał(a):to tak, układu jezdnego, tarczy, zawieszenia nie ma na liście (co jest w miare uzasadnione - pojedziesz w teren myśląc "a mam gwarancję" to pojadę 50km/h po wertepach"), natomiast pompy paliwa itd już tak. Na liście niektóre elementy układu kierowniczego także widziałem. No i w przypadku diesli jest turbina (potrafi padnąć po 150k)

I ile taka składka miesięcznie wynosi?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Maj 2011, 13:37

Takie ubezpieczenie można nabyć nawet dla samochodu wieloletniego w dość dobrej cenie.

Jak dla mnie oferta niezbyt pociągające, zwłaszcza bez konkretów co dokładnie oznacza "dość dobra" cena. Od ponad 4 lat jeżdżę samochodami ponad 10-letnimi (3 diesle, 2 benzynowe) i jedyne co czasem musiałem naprawiać/wymieniać to właśnie części "eksploatacyjne" (zawieszenie, końcówki drążków, opony, akumulator, rozrusznik, alternator, kierunkowskazy, itd.). Pewnie, ktoś może mieć "szczęście" i pęknie mu wał korbowy w pierwszym miesiącu ubezpieczenia, ale ogólnie biorąc pod uwagę doświadczenie swoje plus rodziny/znajomych to składka musiałaby być naprawdę bardzo niska żeby miało to jakiekolwiek pozory opłacalności.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

15 Maj 2011, 20:28

GB napisał(a):

Jak dla mnie oferta niezbyt pociągające, zwłaszcza bez konkretów co dokładnie oznacza "dość dobra" cena. Od ponad 4 lat jeżdżę samochodami ponad 10-letnimi (3 diesle, 2 benzynowe) i jedyne co czasem musiałem naprawiać/wymieniać to właśnie części "eksploatacyjne" (zawieszenie, końcówki drążków, opony, akumulator, rozrusznik, alternator, kierunkowskazy, itd.). Pewnie, ktoś może mieć "szczęście" i pęknie mu wał korbowy w pierwszym miesiącu ubezpieczenia, ale ogólnie biorąc pod uwagę doświadczenie swoje plus rodziny/znajomych to składka musiałaby być naprawdę bardzo niska żeby miało to jakiekolwiek pozory opłacalności.

dla mojego paska "kalkuliator" wyliczył mi 1199zł za 2 lata. Passek z 2005 roku. mam 140 tysi na liczniku.

[ Dodano: 15 Maj 2011, 20:29 ]
Dishman napisał(a):
jacus19 napisał(a):to tak, układu jezdnego, tarczy, zawieszenia nie ma na liście (co jest w miare uzasadnione - pojedziesz w teren myśląc "a mam gwarancję" to pojadę 50km/h po wertepach"), natomiast pompy paliwa itd już tak. Na liście niektóre elementy układu kierowniczego także widziałem. No i w przypadku diesli jest turbina (potrafi padnąć po 150k)

I ile taka składka miesięcznie wynosi?

patrz mój post wyżej ew. http://www.excellente.pl/index.php?p=kalkulator
jacus19
Początkujący

15 Maj 2011, 22:19

jacus19 napisał(a):dla mojego paska "kalkuliator" wyliczył mi 1199zł za 2 lata. Passek z 2005 roku. mam 140 tysi na liczniku.

Niby suma nie jest za duża, ale jak poczytasz warunki to możesz znaleźć parę punktów wzbudzających pewne wątpliwości. Mi nie podoba się przede wszystkim limit 20 tysięcy km rocznie oraz konieczność regularnych przeglądów w wybranych punktach (bez dalszego precyzowania tematu, m.in. czy te przeglądy są już w cenie usługi).
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

19 Maj 2011, 12:56

GB napisał(a):
jacus19 napisał(a):dla mojego paska "kalkuliator" wyliczył mi 1199zł za 2 lata. Passek z 2005 roku. mam 140 tysi na liczniku.

Niby suma nie jest za duża, ale jak poczytasz warunki to możesz znaleźć parę punktów wzbudzających pewne wątpliwości. Mi nie podoba się przede wszystkim limit 20 tysięcy km rocznie oraz konieczność regularnych przeglądów w wybranych punktach (bez dalszego precyzowania tematu, m.in. czy te przeglądy są już w cenie usługi).

osobiscie nie robie więcej niż 1000 miesiecznie czyli 12 000 rocznie. Główny limit to chyba tam jest dla firmowych samochodów. A przegląd to w tych punktach nprawczych (bodaj aso?). Tam gdzieś był cennik ile co za co. Ogólnie niedoszukiwał bym się jakiś ukrytych haczyków. To nie lata 90.
jacus19
Początkujący