Prośba o doradzenie przy wyborze

12 Lut 2018, 21:52

Witam. Niedługo stanę przed dylematem wyboru swojego pierwszego samochodu. Po przewertowaniu wielu stron wybrałem listę kilku samochodów wraz z silnikami (wszystkie benzynowe)
- toyota auris 1 1.4 lub 1.6 vvti
- honda civic 8 1.8
- volkswagen golf 5 lub jetta a6 (oba z 1.6 mpi)
- skoda octavia 2 1.6 mpi
- toyota yaris 2 1.6
- hyundai i30 (hatchback) 1.4
- seat ibiza 4 1.6 mpi
Ogólnie to szukam samochodu, który spełnia takie wymagania:
- pomieści w miarę komfortowo 4 dorosłe osoby, tak żeby z tyłu była wystarczająca ilość miejsca na nogi
- z przodu dość miejsca dla osoby o wzroście nieco ponad 1,90 m
- ze wspomaganiem kierownicy
- z klimatyzacją
- z podgrzewaną przednią szybą (już przekonałem się parę razy jak bardzo to się przydaje w samochodzie)
- niskie koszty ubezpieczenia OC
- w miarę rozsądne spalanie w mieście (gdzieś w okolicach 8 litrów/ 100km przy niekatowaniu silnika na przesadnie wysokich obrotach)
- płynne wchodzenie biegów
- łatwe manewrowanie w ciasnych miejscach
- niezbyt duża średnica zawracania
- rozsądne ceny części i materiałów eksploaatacyjnych
Ogólnie powiem co udało mi się znaleźć w necie z tego co widzę i z tego co sam doświadczyłem.
Samochody z grupy volkswagena są często powypadkowe i ciężko znaleźć niebity egzemplarz, do tego o silnikach ze znaczkiem FSI i TFSI jest mnóstwo opinii o dość poważnychawariach.
Co do aut azjatyckich to spotkałem się z opiniami, że często mają cienki lakier i kiepskie zabezpieczenie antykorozyjne. Na kursie jeździłem toyotą a później kią i co mnie zdziwiło to fakt, że mimo iż jeden samochód był używany a drugi nowy to miał problemy z wrzuceniem biegu wstecznego. W Yarisie jak ktoś większy wsiadł z przodu to z tyłu już było mniej miejsca.
Czy ktoś może podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem nt. w/w samochodów?
Mech87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 01 2017
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

12 Lut 2018, 22:23

Mech87 napisał(a):- toyota auris 1 1.4 lub 1.6 vvti

Spoko ale tandetnie wykonane wnętrze

Mech87 napisał(a):- honda civic 8 1.8

Spoko

Mech87 napisał(a):- volkswagen golf 5 lub jetta a6 (oba z 1.6 mpi)

Spoko ale nudne i przepłacisz

Mech87 napisał(a):- skoda octavia 2 1.6 mpi

Spoko ale nudne

Mech87 napisał(a):- toyota yaris 2 1.6

Spoko, to w końcu mało miejsca czy nie?

Mech87 napisał(a):- hyundai i30 (hatchback) 1.4

Spoko, tak samo możesz rozejrzeć się za 1.6, nie będzie dużej różnicy w spalaniu a silnik też ok. Bliźniaczym technicznie autem do i30 jest kia ceed

Mech87 napisał(a):- seat ibiza 4 1.6 mpi

Spoko ale nuda

Jaki budżet?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Lut 2018, 22:27

Tam przy jecie powinna być A5 a nie A6.
Do 20 tys brutto
Mech87
Nowicjusz

12 Lut 2018, 22:29

W Yarisie właśnie miałem ten problem, że wsteczny nie chciał się wbić, ale to była trzecia generacja. W 2 generacji wkurza mnie, że prędkościomierz nie jest za kierownicą tylko na środku a to mało intuicyjne.
Mech87
Nowicjusz

12 Lut 2018, 23:33

A no i zapomniałem napisać, że szukam samochodu z manualną skrzynią biegów. W sumie to suma sumarum to najbardziej podobają mi się:
1. Honda Civic 8 oraz Toyota Auris (ex aqueo)
2. Hyundai i30
3. VW Golf 5
4. VW Jetta A5
5. Pozostałe
Dlaczego nie chcę diesla? Bo nie zamierzam robić przesadnie dużych przebiegów, głównie to będzie jazda po mieście, no i subiektywnie uważam, że łatwiej jest naprawić silnik benzynowy, gdyż jest mniej skomplikowany, no i nie ma tych generatorów kosztów jak filtr cząstek stałych czy koło dwumasowe.
Mech87
Nowicjusz

13 Lut 2018, 00:31

Ufo 1.8 za 20k nie będzie niczym dobrym

Staraj się używać opcji edycji postu, nie pisz kolejnego bezpośrednio pod swoimi.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

DS Automobiles - założenia firmy i krótka historia
    DS Automobiles oficjalnie powstała 1 czerwca 2014 roku. Nazwa najmłodszej i w zamyśle najbardziej ekskluzywnej francuskiej marki Grupy PSA wywodzi się z legendarnego modelu DS 19 z 1955 roku, który stanowił pod wieloma ...

13 Lut 2018, 05:42

Civica ciężko będzie kupić za te pieniądze - warte uwagi egzemplarze schodzą na pniu, dlatego mało jest "promocji". Za to Cee'd oraz i30 bez problemu dostaniesz, tu lepiej szukać 1.6, nie męczy się tak w trasie. Jeszcze warte uwagi są Fiaty Bravo II, szczególnie z 1.4T-Jet.

Wszystkie wymienione auta będą w cyklu miejskim spalały bliżej 9l.
Podgrzewana szyba w tej klasie aut to rzadki gadżet, powszechnie występuje tylko w autach Forda (np. Focus II).

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

;)
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

13 Lut 2018, 10:39

Rzeczywiście sprawdziłem m. in na allegro i otomoto.pl, że te civici i aurisy to raczej chodzą w przedziale 25-30 tys.
Nie znam się zbytnio na Fiatach i Fordach, ale z tego co udało mi się znaleźć w necie to ceny części do nich są niższe niż do Hond i Toyot.
Na forach znalazłem parę postów, że w tych kia'ach i hyundaiach szybko pojawia się rdza, ale w moim mieście praktycznie każdy radiowóz to cee'd bądź i30 w wersji kombi i jakoś to jeździ i nikt nie narzeka.
Nie zależy mi na gadżetach typu tempomat, automatyczna skrzynia biegów czy skórzana tapicerka, ale podgrzewana przednia szyba musi być.
Mech87
Nowicjusz

13 Lut 2018, 13:57

Bliźniaki z Korei mają słaby lakier, ale problemy z korozją są chyba przesadzone. Ta podgrzewana szyba niesamowicie zawęża wybór egzemplarzy.
Ostatnio edytowany przez azzurro, 13 Lut 2018, 19:14, edytowano w sumie 1 raz
azzurro
Aktywny

13 Lut 2018, 19:06

A gdybym nie szukał z podgrzewaną przednią szybą to co mógłbym jeszcze rozważyć? Auto z lepszą klimatyzacją? W sensie, że jeśli to dość drogi element w samochodzie to funkcjonalnie da się to jakoś zastąpić?
Jeszcze na liście kompaktów widziałem Opla Astrę H, ale nie wiem ile jest miejsca w środku
Mech87
Nowicjusz

13 Lut 2018, 19:38

Nie chodzi o to, że to drogi element, tylko że nieliczni producenci oferują to jako opcję, a jeszcze mniejsza liczba klientów decyduje się na jej wybór przy zakupie nowego auta. Stąd mała podaż takich aut na rynku wtórnym. Ford daje podgrzewaną szybę w ramach wersji wyposażenia lub pakietu, stąd jest dość powszechna w ich autach. Citroen i Renault w niektórych modelach montuje elektryczną grzałkę, która daje ciepły nadmuch na szybę. Astra H to auto poprawne pod każdym względem, ale ma dużą masę i środek w wersji hatchback nie jest jakiś bardzo przestronny.
azzurro
Aktywny

13 Lut 2018, 19:44

azzurro napisał(a):Renault

A w Megane I dawali grzaną szybę. Progress :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

13 Lut 2018, 20:20

Raczej regress, skoro w Megane III już nie dają.
azzurro
Aktywny

13 Lut 2018, 20:38

To był sarkazm, że mamy postęp w motoryzacji. Oczywiście masz rację. ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007