Prośba o ocena ogłoszenia SEAT LEON Krze (pod Katowicami).

16 Cze 2013, 18:51

[link do bez-wypadkowe.net wygasł]

Marka:
SEAT
VIN
VSSZZZ1MZ5R013284
Model:
LEON
Silnik
1.8 T
Rocznik:
2005
Miejscowość:
Bolesław
Nazwa komisu:
Laguna FHU Zdzisław Chojowski
Link do ogłoszenia:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Treść:
Witam.
Wróciłem właśnie ze wstępnych oględzin powyższego autka. W ogłoszeniu macie kilka fotek natomiast ja poniżej zamieszczam kilka dokładniejszych na elementy które wzbudziły pewne obawy.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Proszę kogoś o fachowe opinie.

Narazie z kolesiem jestem dogadany, iz przyjadę we wtorek i jedziemy na oględziny do serwisu.

Na wstępie czy ktoś może dokładnie rozkodować numer VIN, gdyż strona http://vin-decoder.pl/ mówi mi, że to auto powinno być srebrnym dieslem...

Historia auta jest pewną zagadką, auto wyprodukowane w hiszpani na rynek włoski (chodź wcześniej przez telefon jego znajomy mówił iż auto przyjechało z niemiec). Książka serwisowa ma ostatni wpis w 2007 roku przy przebiegu 44000 i planowany następny na 2008 przy 60000 (najśmieszniejsze, że w teczce od tego auta była książka serwisowa od innego auta, i troche zajeło wyjaśnienie).
Mimo wszystko przebieg 128000 jest dość wątpliwy, jeśli spojrzymy na stopień zużycia kierownicy badź gałki zmiany biegów.
Po tarczach i klockach hamulcowych też widać już zużycie więc pewnie do wymiany.

W bagażniku widać, że chyba coś było klejone (zdjecia poniżej) w komorze silnika skolei kilka przetopień/obszarpań na osłonkach przewodów.

Jeśli chodzi o wrażenia z jazdy próbnej to raczej nie ma do czego się przyczepić, auto klei sie drogi i nawet nie było specjalnie czuć dziur, których było dość sporo), o przyśpieszniu też nie ma co mówić, czuć że ciągnie to auto jak powinno.

Generalnie, pomimo pewnych oznak na lakierze (kilka lekkich zadrapań i otarć, bądź lekko uszkodzona listwa progowa) jestem dalej zainteresowany tym autem za tą cenę.

Proszę o kilka porad na jakie powinienem zwrócić przy przeglądzie w serwisie Seata (niestety w internecie też znalazłem nie zbyt pozytywna opinie o pewnym przypadku również przed zakupowego przeglądu w serwisie Seata w Dąbrowie Górniczej). A może jest ktoś z okolic Katowic/Krakowa kto oglądnął by to autko ze mną.

Pilnie czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam.
xmat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 10 04 2004
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Volkswagen Golf III
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

16 Cze 2013, 20:53

Zaraz, chwilę, czy ja dobrze rozumiem? Sam sobie odpowiedziałeś wypisując cechy auta kręconego, chachmęconego, które jest pełne zagadek i niepewności. Ale nadal chcesz je kupić? Weź Ty się zastanów chłopie co robisz, bo napaliłeś się na furę, która równie dobrze mogła być składana z dwóch Leonów, jednego Golfa i kilku sokowirówek, a i tak byś był "nadal zainteresowany kupnem".
Znajomy półtora roku szukał Land Cruisera, oglądał nawet w stanie "przyzwoitym", ale i tak mówił nie, bo szuka igiełki. I znalazł, po długim czasie, ale znalazł w stanie idealnym. Było warto czekać.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

16 Cze 2013, 21:00

Spokojnie, jestem zainteresowany gdyż cena jest niska. Ja nie kupuję Historii auta tylko to czym będę jeździł, i dlatego najbardziej zależy mi na stanie technicznym tego auta. Jakbym był napalony to już dzisiaj to auto bym zabrał, ale mam głowę chłodną i staram się znaleźć jak najwiecej informacji. Już jestem umówiony z kolesiem z forum bez-wypadkowe, który zajmuje się takimi inspekcjami/ocenami.

Mimo wszystko dziękuję za uwagę.
xmat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Cze 2013, 21:15

Powiem Ci tak - okazji nie ma, a w 100% okazji nie ma od handlarza. Temat wielokrotnie przerabiałem. Handlarz musi swoje zarobić, więc pomyśl za ile wcześniej kupił te auto. Tak dla zniechęcenia, bo zwyczajnie nie chcę, abyś kupił czegoś, co dopiero z czasem okazuje się bublem:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ładny, prawda? I cena niska!

http://www.autobidmaster.com/carfinder- ... _DIEGO_CA/

A teraz sprawdź nr VIN. Nadal sądzisz, że można po nim cokolwiek wywnioskować? Albo że stacje diagnostyczne są w stanie rozpoznać cokolwiek? Powiem Ci tak, mam znajomych handlarzy, takie rzeczy, co oni z autami robili to nawet w głowie Ci się nie mieszczą. Ludzie jeździli po ASO z samochodami od nich kupionymi i tamci "spece" też twierdzili, że wszystko jest OK :wink:
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Cze 2013, 21:31

Spoko, rozumię i dziękuje za ostrzeżenie, jestem świadom tego co potrafią handlarze zrobić z autami, trochę poszperałem po internecie i widziałem kilka podobnych przypadków jak ten z Subaru.
Prawda jest taka, że nie szukam okazji czy igiełki (czyli slicznego, super wyposazonego z super malym przebiegiem z super czysta historia) szukam konkretnego auta w zadowalającym stanie technicznym za przyzowicie niską cenę. Zdaję sobie sprawę z tego, iż takie auto powinno kosztować w okolicach 20 000. Jeśli był bity w tył lub z przodu (stłuczka) nie przeszkadza mi to, ale jeśli to auto miało poważną kolizję/wypadek (zmiany w geometri bądź ruszone podłużnice) lub z silnikiem jest coś nie tak, wtedy zrezygnuję.
xmat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Cze 2013, 22:03

Może trochę odbiegnę od tematu, ale do 0 tysi masz [link do oferty na Allegro wygasł] , Porównaj sobie przestarzałego leona 1 do chociażby tego auta. Ta sama stajnia.
znawca44
Początkujący

Prawo jazdy: 12 04 1964
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: laguna III
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wynajem Porsche - spełnij swoje marzenia
    Branża motoryzacyjna zmienia się bardzo dynamicznie, jednak są takie nazwy, które od lat niezmiennie wywołują szybsze bicie serca wśród jej miłośników. Jedną z nich jest Porsche. Założona w 1931 roku ...

16 Cze 2013, 22:15

Heh, napewno ciekawa propozycja, ale nie dla mnie ;). Kompletnie nie odpowiada mojemu gustowi, tak przyokazji to według mnie cała druga seria seata leona/toledo to kompletna pomyłka stylistyczna.
Oczywiście to moja czysto subiektywna opinia.
Natomiast trzecia generacja to już zupełnie inna historia, chodź z drugiej strony za dużo tu wspólnego z Audi no ale w końcu to ten sam koncern.
xmat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Cze 2013, 22:23

No własnie cena niska a dlaczego? Bo to podpicowane auto przez handlarza i jak Killaz wspomniał składane pewnie z kilku innych.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Cze 2013, 22:35

Możliwe, nie wykluczam takiej opcji. Aczkolwiek wspomnę iż, na placu pojawiła się rodzina zainteresowana kupnem pewnego Vana (bodajże Toyota) i z mostu mówił im (jak i nam) iż to auto było malowane, miało wymienia to i to. Z jednej strony jest możliwość że koleś z którym rozmawialiśmy nie zna się aż tak na autach (zresztą było widać, że jest na lekkim kacu). On jest właścicielem lokalu w którym robi imprezy okolicznościowe (gdzie zjedliśmy ciasto i wypiliśmy kawę) a plac i samochody to działka jego wspólnika - ponoć.
Nic we wtorek będę napewno wiedział więcej, wtedy napewno podzielę sie z wami informacjami.
xmat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Cze 2013, 23:20

Jak dla mnie to napaliłeś się na auto i teraz szukasz wytłumaczenia na każdy mankament tego Leona. Zastanów się czy aby na pewno tego szukasz, w dzisiejszych czasach trzeba mieć standardy.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Cze 2013, 23:50

Hmm, tak napaliłem się na to auto na maxa, przejechałem 300km tam i z powrotem i wysłuchałem gadki jakiegoś wsióra tylko po to aby teraz na forum bronić danego ogłoszenia, a może jeszcze nawet lepiej, teraz umyślnie propaguje dane ogłoszenie aby zwiększyć szanse na sprzedaż danego auta (może nawet coś z tego dostane? :sly: )

Dobra, a teraz na poważnie. Jak już wspomniałem, tak szukam konkretnego auta,
Seat Leon 1.8t z pakietem Cupra (nie musi być pełne wyposażenie cupry) rocznik najlepiej 2003+ w kolorze grafitowym, dobrze jakby miał szyberdach i etc. to jest konkretny model jaki szukam.
Rozważam również auta typu Audi A3 5D również z silnikiem 1.8t lub Mazde 3 z silnikiem 2.0 i etc.

Jestem w stanie wydać 20000 na auto ale to auto, które nie będzie wymagać już wkładu finansowego a jak wiemy o takie coś to jak szukanie igły w stogu siana, dlatego szukam oferty poniżej tej kwoty aby resztę przeznaczyć na rzeczy ekspoatacyjne i etc.

Jest przykładowo oferta Seat Leona z 2002 roku od osoby prywatnej
[link do oferty na Allegro wygasł]
ale auto jest po tunningu, aż tylu koni nie potrzebuje, fakt, na plus przemawia, że auto zapewne jest doinwestowane i zadbane, no ale cena też jest lekko powyżej bo 21700.

Myślę, że narazie tyle informacji wystarczy, czekam na opinie innych, wszelkie użyteczne informacje bądź uwagi mile widziane.

Pozdrawiam.
xmat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Cze 2013, 08:00

A nie lepiej sprowadzić sobie samemu takiego Leona?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Cze 2013, 12:40

No właśnie, sęk w tym, że już kilku handlarzom we Wrocławiu zleciłem znalezienie takiego Leona i cisza, byłem nawet w Salonie Seata i koleś jasno mi powiedział 1.6 albo 1.9 TDI jest mnóstwo a 1.8t bardzo ciężko dostać...

Na stronie mobile.de oczywiście znajdzie sie kilka sztuk a ich ceny zaczynają się od 19000+

Chyba, że tu się ktoś znajdzie chętny podjąć zadanie.
xmat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Cze 2013, 13:38

Jest problem z tym autem ponieważ za cenę do 14k juz na gotowo świeżo sprowadzony seat byłby śmieciem. A jeszcze trzeba wystawic fakturę i zapłacic podatek.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

18 Cze 2013, 17:23

Tak. Pewne kwestie sie potwierdziły, kilka nowych też doszło. Mechanicznie nie jest tak tragicznie, amortyzatory z przodu 75%-82% z tylu 68%-76%, tarcze kloczki napewno do wymiany, osłona przeguba tez priorytet.

W trakcie jazdy żadnych większy problemów z prowadzeniem, przyśpieszaniem czy hamowniem.

Teraz jednak wyszło kilka innych rzeczy które trzeba będzie głebiej zbadać - czujnik oleju czy pompa, kontrolka w trakcie jazdy zapalała się i gasła, temp. 90 prawdopodbnie coś z ciśnieniem.
Brak oświetlenia przecimgielnego (tzn. z prawej strony klosz jest a z lewej jest uszkodzony), jedna z żarówek postojowych też spalona - takie pierdoły ale jednak.

Dam znać jak wszystko wyjaśnie.

Pozdrawiam.
xmat
Nowicjusz
Awatar użytkownika