14 Kwi 2014, 17:13
Witam. Już od jakiegoś czasu rozglądam się za jakimś samochodem. Budżet to ok. 20 tyś zł plus wiadomo kilka tyś. zł na pakiet startowy. Rocznie będę pokonywał ok. 20 tyś km, mało po mieście, najwięcej trasa. Chciałbym aby to auto służyło mi ok. 5 lat a może i wiecej.Musi być 5 drzwi, skrzynia manual i klimatyzacja. Zdaje sobie doskanale sprawę, że w przypadku aut popularnych na rynku polskim to co jest oferowane na popularnych serwisach aukcyjnych to albo cofniete sporo liczniki albo po mniejszych lub wiekszych wypadkach albo jedno i drugie, sporo jest też aut po flotach.Auta godne zainteresowania sprzedają się w ciągu max kilku dni. Najlepiej by było kupić auto od rodziny lub znajomych, pierwszy własciciel, bezwypadkowe i ogólnie zadnane, ale niestety nikt kogo znam nie sprzedaje teraz samochodu który by mnie intersował. Najbardziej interesowł mnie hundai i 30/kia ceed 1.6 crdi 90 km, wiadomo silnik bez dwumasowego sprzegła, filtra cząstek stałych, wtryski bosch, łańcuch rozrządu wydaje mi się, że to dość dobre autko na kilka lat. Ogólnie rozglądałem się też za Bravo II 1.4 90 km (do lpg) ew.1.9 mjt 120 km, Leon II, Octavia II, golf v 1.6 8v 102 km/1.9 tdi 105 km tylko, że kwota którą chce przeznaczyć to troche mało na w/w auta. Bardzo przekonała mnie dosiebie mazda 3, której wczeniej nie brałem zbytnio pod uwagę, tylko te silniki benzynowe choć trwałe to do lpg średnio??? Szukałem też focusa II 1.8 TDCI 115 km, Astra III po kątem lpg 1.4 90 km lub 1.8 122 km lub 1.9 120 km.W ostateczności gdyby było jakies naprawdę zadbanę to z tańszych Audi A3 I 1.6 102 km lub 1.8T 150 km (oby dwa do lpg), Megane II 1.4 16V 98 km(do lpg), Peugot 307 1.6 110 km (do lpg). I tak ostanio pojechałem ze znajomym który zna się na samochodach, czasem sprowadza coś z zachodu, jest też mechanikem, obejżelismy kilkadziesiąt samochodów. Po całym dniu ogladania tylko dwa były warte zainteresowania (oczywiscie do kwoty jaka mogę przeznaczyć na auto) były to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i tu proszę Was o ocenę tych aut. Znajomy wstępnie sprawdził stan techniczny tych aut i ocenił, że są naprawde w porządku. W mazdie do wymainy są tarcze hamulcowe przód, klocki przód i tył. W Audi klocki z tyłu. Obydwa auta zmierzył miernikiem lakieru i odziwo jedno i drugie nie malowane. Podłużnice w mazdie i audi nie ruszane. W audi dwumas i turbo bez zastrzeń. W Audi na prawych przednich drzwiach jest rysa jakby od gwoździa i jest to tylko lakierm pociągnietę także to widać a także na przodzie maski jest kilka małych odprysków lakieru także trzeba by coś z tym zrobić. Z kolei w mazdie na klapie bagażnika od strony pasażerskiej było coś robine tak jakby zaczeło rdzewieć i ktoś zaszpachlował i naklieił specjalną "naklejkę". No i w Mazdie musiał bym założyć lpg czyli koszt auta 20000 + 700 recykling i rejestracja + ok. 1000 zł nowe opony+ instalacja lpg ok 3000 zł + oleje i filtry ok 400 zł i mamy już ok 25000 zł. W Audi na początek też kilka rzeczy napweno trzeba by zrobić. Mimo, że Audi zawsze bardzo mi się podobało to jakoś nie brałem go pod uwagę, bałem się kupna trupa do którego trzeba bedzie tylko dokładać bo bedzie już tak wyeksplatowany, ale po przejechaniu się tym autem stwierdziłem, że chyba tylko takiego auta bedę szukał. Auto skonstrułowane w wiekszości przez inzynierów a nie jak ma to teraz miejsce zaplanowana przydatność. Co o tym wszystkim myslicie?? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam.