Prośba o ocenę aut - do 9tys.

14 Gru 2014, 23:31

Witam!

Od dłuższego już czasu przeglądam to forum i na między innymi jego podstawie zdecydowałem się na kupno Corolli e11 z silnikiem 1,3 przed liftem - pięciodrzwiowy liftback. ALE nigdzie ich nie ma - od trzech tygodni codziennie sprawdzam okolice Poznania z nadzieją, że może w końcu trafi się jakakolwiek sztuka i nic... Nie mam niestety jak jeździć po Polsce w poszukiwaniu samochodów dlatego też szukam tylko w Poznaniu i okolicach.

Bardzo chciałbym kupić auto przed świętami - dlatego zwiększam sobie zakres poszukiwanych samochodów o opla astrę II i Honde Civic. Znalazłem kilka interesujących sztuk (niestety wiekszość z komisów) zamierzam je jutro/ pojutrze obejrzeć. Może tutejsi magicy od zdjęć już na wstępie powiedzą mi które odrzucić :wink: .

Mój faworyt: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Przebieg wydaje się rzeczywisty :D wydaje mi się, że to dla tych silników jeszcze nie za dużo?

ta honda trochę za tania mi się wydaje: [link do oferty na Olx wygasł]
podobnie jak ten opel: [link do oferty na Olx wygasł]

Na dokładkę dwie astry z ogłoszeń prywatnych:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do Gumtree wygasł]

Któreś z tych aut jest warte uwagi?
jakieś inne propozycje? myślałem też o MAZDZIE 323F Z SILNIKIEM 1,6, ale nie dość, że mazdy gniją to jeszcze podobno te silniki są paliwożerne...

Autem będę robił rocznie nie więcej niż 10-15tys raczej na krótkich trasach (100-200km) poza miastem - jeżdzenia po Poznaniu unikam jak ognia - więcej stania niż jazdy:) interesuje mnie tylko benzyna.
Do wydania tak jak w temacie - do 9tys zł
Pozostałe wymagania: hatchback lub liftback najlepiej 5drzwi.

Przepraszam, za kolejny podobny temat, w najczęściej maglowanej kwocie, ale zostało mi już mało czasu na kupno auta :angry:
Villanova
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 07 2012
Auto: Nie mam

15 Gru 2014, 08:12

Civic troche wieloodcieniowy ale wygląda ładnie.
Czarny Civic fakt troche tani i to jeszcze od handlarza.
O Astrach sie nawet nie wypowiadam bo też tanie.

A co powiesz na Renault Laguna I po lifcie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Gru 2014, 14:10

Astra II z silnikiem 1.6 8v to bardzo ekonomiczne rozwiązanie jeżeli zależy Ci na tanim utrzymaniu i niskiej awaryjności. Zawsze można obejrzeć nawet te powyższe i zorientować się w temacie,sprawdzić je na stacji diagnostycznej.
Techmot
Nowicjusz

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6
Skrzynia biegów: Manualna

16 Gru 2014, 14:18

Skoro myślisz o civicu to zerknij na rovera 45, oparty na civicu tylko ładniejszy i lepiej wyposażony;) Do tego przeważnie w lepszym stanie niż przeciętny civic.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

16 Gru 2014, 18:45

Nie udało mi się obejrzeć tej Hondy z pierwszego linku - Planowałem w poniedziałek ale wybrałem się zamiast tego oglądać Corolle e11 w sedanie 40km od Poznania. straciłem pół dnia bo musiałem jechać pociągami...A corolli i tak nie wziąłem bo silnik się mocno pocił olejem i czuć było olej w spalinach jak się przygazowało. (btw. przy silniku była karteczka z wymiany oleju i podczepiona była pod nią druga z informacją: "dolewka 2,5litra" :D ) Jednak poza silnikiem to wszystko było spoko(jak na 15letnie auto).
Jak wróciłem do Poznania to było już ciemno i Honde zostawiłem sobie na dzisiaj, ale rano jak dzwoniłem było już nieaktualne...

Co do waszych propozycji to Laguny do tej pory nie brałem pod uwagę. Nawet nie wiem na jakie silniki i wersje patrzeć. Laguna z podanego linka jest kawałek drogi od Poznania więc zanim bym ewentualnie do niej pojechał to wolałbym się przymierzyć do jakiejś w Poznaniu, żeby zobaczyć czy w ogóle będzie mi pasować.
Któraś z tych dwóch jest warta uwagi?

a co do rowerów to myślałem o nich patrząc przez pryzmat ceny a rocznika i wyposażenia - ale z kim nie rozmawiałem to mi je odradzał... Sam słyszałem, że silniki benzynowe mają dosyć przeciętne i awaryjne, prawda to?
Z podanych linków odrzucając rover 25( za mały), kolejny świeżo sprowadzony (wolałbym nie) jeden stoi w komisie który skupuje same trupy w okolicy i je odpicowuje, więc zostają dwa.
Ten: [link do oferty na Olx wygasł]
i ewentualnie ten: [link do oferty na Olx wygasł] -chociaż wolałbym w hatchbacku niż w sedanie.

Wracając jeszcze do tych opli, to ten jest wart zainteresowania? [link do oferty na Allegro wygasł] niedawno kosztował jeszcze 9,5 tys.
Może by mi się udało na weekend go w Poznaniu obejrzeć, jeżeli nie zejdzie do tego czasu.
Villanova
Nowicjusz

16 Gru 2014, 19:22

Villanova napisał(a):a co do rowerów to myślałem o nich patrząc przez pryzmat ceny a rocznika i wyposażenia - ale z kim nie rozmawiałem to mi je odradzał...

Takimi opiniami się nie sugeruj bo idiotów wśród ,,znawców" motoryzacji nie brakuje. Pogadaj z kimś kto go miał :) Poczytaj nawet opinie na autocentrum.

Villanova napisał(a):Sam słyszałem, że silniki benzynowe mają dosyć przeciętne i awaryjne, prawda to?

Tak, tak ta juz legenadarna uszczelka pod głowicą to podstawowy i jedyny argument przeciwników rovera. O ile w starszych egzemplarzach 200/400 problem nieraz występował o tyle w nowszych jest już sporadyczny. Czarny scenariusz to 500zł za wymiane uszczelki i planowanie głowicy czyli nie majątek.
Warto pomyśleć o dieslu, jest prawie niezniszczalny i oszczędny.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Gru 2014, 19:44

Takimi opiniami się nie sugeruj bo idiotów wśród ,,znawców" motoryzacji nie brakuje. Pogadaj z kimś kto go miał :)

Problem w tym, że nie znam nikogo kto takowego miał, znam za to ludzi którzy znaja kogoś kto znał kogoś kto takiego miał :P Jesto to marka dosyć anonimowa jednak. Swego czasu nawet usilnie starałem się wypatrzeć jakiegoś rovera w Poznaniu, żeby zobaczyć jak w ogóle się prezentują na żywo.... I pierwszego zobaczyłem po trzech dniach :D A od szukania auta zrobił mi się już nawyk oglądania każdej mijanej sztuki. ostatnio widziałem za to Rovera400 to gnił gorzej niż stare mazdy... One tak miały? te nowe nie mają już tego problemu? Czy to po prostu zapuszczony egzemplarz był?
Villanova
Nowicjusz

16 Gru 2014, 19:52

Faktycznie seria 200/400/600 miała problemy z korozją. Natomiast nowsze 25/45/75 jeżeli nie były bite to nie rdzewieją i blache mają dobrą. Miesiąc temu sprzedałem mojego roverka 420, był praktycznie wolny od korozji :)
Marka w PL kilka lat temu była rzeczywiście anonimowa jednak z roku na rok przybywa roverków.
Najlepiej abyś się jakimś przejechał by mieć rozeznanie.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Gru 2014, 23:08

Witam

Mam takie szybkie pytanie: Przeglądając najnowsze oferty z Poznania i okolic znalazłem Mazde 323 VI z silnikiem 1,5 88KM z 1999 od pierwszego właściciela (świeżo upieczony emeryt jak się przyznał przez telefon :D ) Tak trochę z impulsu zadzwoniłem i się ustawiłem na jutro na oglądanie tego auta z samego rana. Ktoś coś więcej mi powie o tym samochodzie? :)

Z tego co kojarzę, to auta podobno mało awaryjne, ruda trochę je lubi i silniki trochę bardziej paliwożerne niż u japońskiej konkurencji, prawda to? Coś więcej o tym modelu?
Villanova
Nowicjusz

17 Gru 2014, 08:12

Te silniki lubią jeszcze chlać olej ale jeśli auto jest faktycznie od emeryta to było raczej dobrze użytkowane.
Niewiem czy to ten egzemplarz [link do oferty na Olx wygasł] ?
Jesli tak to wygląda bardzo ładnie tylko cena troche niska..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

17 Gru 2014, 09:44

Mazdy za tyle bym nie kupił. Ruda tańczy jak szalona pewnie.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Gru 2014, 14:08

Tak, to dokładnie ta Mazda była. Historia z nią była taka, że właściciel ją wstawił do komisu w Poznaniu ale mówił, że jak co to ją weźmie z komisu i umowę podpisze z nim. Auto w komisie stało za cenę 5900zł.
Więc tak, z rudą nie było najgorzej od spodu podłoga wyglądała na zdrową, ale jedno nadkole już gniło. Z zewnątrz jeszcze rzucił mi się w oczy nierówno starty bieżnik w oponach. odpaliłem silnik i... podziękowałem, żarł olej i to okrutnie. Przebieg niby 130tys. ale zalany był mineralnym. Chmurę za sobą robił i czuć było woń palonego oleju.
trochę jak głupi miałem nadzieję, że może jakaś "okazja" się trafiła ale nie :no: .
Szukam dalej.
Villanova
Nowicjusz

17 Gru 2014, 14:18

Villanova napisał(a):trochę jak głupi miałem nadzieję, że może jakaś "okazja" się trafiła ale nie :no: .

Auto jest albo dobre albo tanie - te dwie cechy nigdy nie idą w parze :ok: "Tanie" musi być po wypadku, skorodowane, zaniedbane mechanicznie, tanio wyklepane lub tanio pomalowane, tylko żeby sprzedać i pozbyć się problemu. Szukając "okazji" jedynie stracisz czas - w przypadku aut nie ma czegoś takiego jak "okazja".
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

18 Gru 2014, 01:11

Del .
Villanova
Nowicjusz

29 Mar 2015, 01:18

Pozwolę sobie odświeżyć temat, bowiem zakup auta po grudniowych niepowodzeniach przełożyłem na wiosnę.

Z racji, że jutro wolny dzień chciałem sobie obejrzeć jutro jakieś auta, ale nic ciekawego do tej pory nie rzuciło mi się w oczy. Aż przed chwila na allegro wyskoczyła taka honda Civic : [link do oferty na Allegro wygasł]

Zamierzam jutro zadzwonić, popytać się i obejrzeć. Auto trochę wybajerowane (wydech + światła do jazdy dziennej i głośniki) - nie wiem, czy brać to za plus czy minus :P. ostatnio zrobiłem prawie 300km w dwie strony za autem które przez telefon było w super stanie a na miejscu było trupem bitym z każdej strony, dlatego postanowiłem, że teraz każde kolejne auto które będę chciał obejrzeć, wrzucę na forum. Dzięki temu może zyskam trochę czasu i mniej nerwów :)
Villanova
Nowicjusz