Prośba o ocenę auta

24 Cze 2017, 13:03

Witajcie forumowicze.
Ostatnimi czasy bardzo często zaglądam tutaj na forum i przeglądam wątki. Rozglądam się za autem w cenie do 10 tysięcy. Niedługo planuję coś zakupić, bo bez samochodu to jak bez ręki :D Ogólnie przeglądam auta benzyna/benzyna + gaz, z polskich salonów.
Tak więc poniżej garść informacji odnośnie wymagań:
Kwota: do 10 tysięcy
Nadwozie: sedan, hatchback, kombi w ostateczności (zależy od auta)
Rodzaj paliwa: benzyna lub benzyna z gazem
Wyposażenie: nie mam tutaj jakiś specjalnych wymagań typu - obowiązkowa klima, elektryczne lusterka. Będą to będą, nie to ok. Powiedzmy, że wyposażenie powinno być co najmniej rozsądne, a jak jest możliwość kupienia czegoś dobrego z lepszym wyposażeniem to będzie super
Przeznaczenie: auto najbardziej ma służyć do dojazdów do pracy (nie zawsze) i do wypadów za miasto na weekendy. Raz na jakiś czas trasa około 250 km w jedną stronę
Lokalizacja: okolice Warszawy do powiedzmy 60 kilometrów oraz województwo lubelskie (Chełm, Lublin i mniej więcej też 60 km od tych miast)
Dodatkowe informacje: poszukuję samochodów tylko z polskich salonów, często zaznaczam też żeby był pierwszy właściciel. Wiem, że to nie oznacza, że od razu kupię auto w bardzo dobrym stanie, ale tak sobie założyłem. Jeżeli nic nie uda się z czasem znaleźć to najwyżej zmienię tutaj nastawienie.

Dzisiaj pojawił się Focus MK1, niedaleko Warszawy i zaciekawił mnie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wizualnie prezentuje się ładnie (miejmy nadzieję, że to dzięki garażowaniu). Co sądzicie o przebieg - 223k w 14-letnim benzyniaku? Widzicie coś, co może budzić zastrzeżenia? Co uważacie, jeżeli chodzi o cenę - duża czy adekwatna do tego, co prezentuje Focus na zdjęciach? Jakieś problemy są poza rdzą w tych Focusach? Głównie mam na myśli sprawy związane z silnikiem albo mechaniką. Jak to jest z założeniem gazu w Focusach? Różne opinie o tym krążą, ale czytałem, że nie ma problemu z tym, jeżeli założy się dobrej jakości instalację. W miarę wolnego czasu dorzucę jeszcze inne propozycje, które mnie zaciekawiły :)
HQ19
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 01 2009

24 Cze 2017, 13:54

No jak na Foucusa to wygląda ładnie.tzn. nie widać żeby go gdzieś jadło .Może nawet ktoś dbał ,bo widać,że tylne drzwi na dole od strony pasażera były odrdzewiane .Korozja na rantach drzwi to megaproblem focusów i trzeba działać w pore .Jest to wersja poliftowa,tak więc z korozją tak masakrycznych problemów jak z wersjami przedliftowymi być nie powinno .Widze tutaj pod maską benzynowego 1.6 ZETECa .Sam taki miałem w swoim focusie i faktycznie jest to jednostka trwała,ALE z tego co mi wiadomo pierścienie potrafią padać dość szybko i gro focusów bierze olej .Mój też pod koniec potrafił sobie coś wypić jak dobiłem nim do 290 tysięcy kilometrów :D.Zanim zdecydujesz się na zakup musisz przejrzeć auto od spodu i zweryfikować w jakim stanie jest tylne zawieszenie( ponoć wymiana to 1/3 ceny auta).Mi w focusie zaimponowało właśnie to fenomenalne zawieszenie ,które sprawiało ,że samochód na dobrych kapciach kleił się na łukach do asfaltu ,tak ,że imponowało to nawet moim znajomym ,którzy mieli DUŻO droższe samochody :D
Marian29999
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 1994
Auto: ford

24 Cze 2017, 14:39

No jak na Foucusa to wygląda ładnie.tzn. nie widać żeby go gdzieś jadło .Może nawet ktoś dbał ,bo widać,że tylne drzwi na dole od strony pasażera były odrdzewiane .
Po czym można to poznać? Pytam, żeby wiedzieć przy przeglądaniu kolejnych Focusów.

Korozja na rantach drzwi to megaproblem focusów i trzeba działać w pore .
Czytałem o tym, nawet sporo widziałem. Idzie w jakiś sposób zakonserwować te elementy w podobny sposób jak podwozie?

Widze tutaj pod maską benzynowego 1.6 ZETECa .Sam taki miałem w swoim focusie i faktycznie jest to jednostka trwała,ALE z tego co mi wiadomo pierścienie potrafią padać dość szybko i gro focusów bierze olej .
Jakie są przybliżone koszty naprawy?

Zanim zdecydujesz się na zakup musisz przejrzeć auto od spodu i zweryfikować w jakim stanie jest tylne zawieszenie( ponoć wymiana to 1/3 ceny auta).
Będę pamiętał o tym, jeżeli tylko pojadę obejrzeć auto.

Jeszcze zwróciłem uwagę na tego Focusa.
Jest rok młodszy od poprzedniego, ogólnie ładnie się prezentuje tylko moją uwagę zwróciły:
- szczelina na tylnej klapie jest jakaś spora - nie wiem czy to taka perspektywa czy faktycznie miał jakieś wydarzenie z tyłu
- przy nakładce na nadkolu jest rdza czy to coś innego może być?
W środku również wygląda na zadbane, na zdjęciach raczej nie widzę niczego podejrzanego (poza wspomnianymi trzema szczegółami). Co do przebiegu też jestem ostrożny.
HQ19
Nowicjusz

24 Cze 2017, 14:53

Tego drugiego to sobie odpuść ,bo po samym spasowaniu maski i klapy bagażnika widać,że auto miało jakieś przygody .Co do reszty to postaram się coś doradzić wieczorem ,bo teraz mam mało czasu.
Marian29999
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 1994
Auto: ford

24 Cze 2017, 14:56

Tak myślałem. Ja wieczorem podeślę jeszcze kilka propozycji innych aut, które wypatrzyłem. Dzięki :)
HQ19
Nowicjusz

24 Cze 2017, 23:31

HQ19 napisał(a):poszukuję samochodów tylko z polskich salonów, często zaznaczam też żeby był pierwszy właściciel
zapomniałeś dodać, że ma być książka serwisowa, udokumentowany przebieg, serwis ASO i ori powłoka lakiernicza na każdym jednym elemencie blachy :ok:

Radziłbym zejść na Ziemię, bo nigdy niczego nie znajdziesz. Nie skreślaj aut, które kilka lat jeżdżą u jednego właściciela, a kiedyś były sprowadzone. Tych aut jest bardzo dużo, a ryzyko wtopy mniejsze, niż gdy kupujesz dopiero co sprowadzone na handel.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota FT-1 - koncepcyjne dwudrzwiowe coupe klasy GT
    Podobno Akio Toyoda, prezydent Toyoty i entuzjasta sportowych samochodów, po raz pierwszy zetknął się z FT-1, kiedy projektanci z amerykańskiego studia Toyoty Calty Design posadzili go do gry Gran Turismo. Toyoda był ...
    Toyota Prius Plug In Hybrid dla Księcia Monaco
    Prius Plug In Hybrid jest pierwszym samochodem hybrydowym Toyoty z możliwością ładowania baterii z gniazdka elektrycznego. W trybie elektrycznym (EV) samochód przejeżdża 25 km, bez emisji dwutlenku węgla, tlenków ...

25 Cze 2017, 09:59

zapomniałeś dodać, że ma być książka serwisowa, udokumentowany przebieg, serwis ASO i ori powłoka lakiernicza na każdym jednym elemencie blachy :ok:
Bez tego to nawet nie przeglądam ogłoszenia :D

A tak na poważnie to też mam w planach oglądać sprowadzone auta, które ktoś użytkował dłuższy czas. Tylko założyłem sobie, że na początku poprzeglądam auta z naszych polskich salonów, a dopiero później poszerzę krąg, jeżeli nic nie uda się zakupić :)

Co do propozycji, które miałem podesłać:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] delikatne obtarcia na tylnym zderzaku (najmniej problem). Wnętrze wygląda na zadbane. Z zewnątrz nie widać żadnych mankamentów poza zderzakiem. Pytanie czy ten silnik nie jest za słaby do takiej budy? Cena jak na 2001 jest w porządku czy trochę za niska?
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wygląda, że jest w porządku
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] fajne Renault wizualnie
HQ19
Nowicjusz

25 Cze 2017, 14:19

Civic ok obejrzyj.
Mondeo też ok ale handlarz no mimo to też można obejrzeć.
Megane miało coś z przodem i z tyłem według mnie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

25 Cze 2017, 16:46

Barol, ten zderzak z przodu jest nie do końca spasowany w Renówce, to zauważyłem (plus jakaś mała wgniotka, ale to akurat mi nie przeszkadzałoby).
Na Civica spróbuję się dzisiaj umówić, jeżeli będzie to nadal aktualne.
Znalazłem jeszcze jednego, rok młodszego z mocniejszym silnikiem
[link do oferty na Allegro wygasł]
Sporo zdjęć, wyszczególnione naprawy. Warto zainteresować się? Czy na drzwiach to są zacieki czy tylko mi się wydaje?

Civic VII z roczników 2001-2002 za mniej więcej te pieniądze (z powyższych ogłoszeń) jest do kupienia?
HQ19
Nowicjusz

26 Cze 2017, 06:10

Można zobaczyć.

HQ19 napisał(a):Civic VII z roczników 2001-2002 za mniej więcej te pieniądze (z powyższych ogłoszeń) jest do kupienia?

tak :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

21 Lip 2017, 07:54

Miałem chwilową przerwę od poszukiwania auta. Wracam ponownie do tematu. Barol, dzięki za odpowiedź :) Moglibyście wypowiedzieć się na temat tego Focusa?
Mam około 40km i mógłbym tam podjechać.
HQ19
Nowicjusz

21 Lip 2017, 09:01

Ogloszenie nie dostepne
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Lip 2017, 09:17

Jeszcze z rana było, także najwidoczniej sprzedany :( Wrócę z pracy to wrzucę w tym poście kilka propozycji jeszcze.

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ogólnie wolałbym 5-drzwiowe auto, ale powiedzmy, że w ostateczności wziąłbym nawet i 3-drzwiowe
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wydaje mi się, że chyba maska z przodu nie jest dobrze spasowana.
HQ19
Nowicjusz

23 Lip 2017, 14:26

1. Ale mi się to wnętrze nie podoba :mrgreen: Ogólnie wygląda spoko, zwróć uwagę, że podana jest cena netto
2. Ok choć cena nie za wysoka
3. Handlar, krzywo spasowana maska
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Wrz 2017, 13:36

@Invi, faktycznie tam cena była podana w netto, na co zwróciłem dopiero uwagę jak mi odpisałeś.

Od tamtego czasu musiałem wstrzymać poszukiwania auta z powodu ważniejszych spraw. Wracam teraz z lekką modyfikacją, jeżeli chodzi o kwotę jaką mogę przeznaczyć - do 15 tysięcy.

W których wersjach Passatów były skrzynie 6-biegowe? Dzisiaj miałem okazję obejrzeć Paska 1.9 TDI (czerwone DI) i tam była, natomiast w benzynowych z tego co widzę to są 5-biegowe.
1. [link do oferty na Olx wygasł]
Prawy przód nie do końca spasowany, poza tym nic innego nie zwróciło mojej uwagi
2. [link do oferty na Olx wygasł]
Ciemny kolor, więc ciężko mi coś dojrzeć. Duża ilość wyświetleń, ale myślę że obejrzeć nie zaszkodzi (daleko nie mam).

Czy Volvo V40 1.8 B+G 2003 rok (jak dobrze pamiętam to silnik 1.8) za 10 tysięcy to w porządku cena (w sensie nie za wysoka)? Auto ma do sprzedania znajoma osoba, która dbała o auto.
HQ19
Nowicjusz