Prośba o ocene Focus MK1 1.6 Kombi

06 Sty 2013, 13:49

Witam przymierzam się do zakupu samochodu. Nie ukrywam że będzie to moje pierwsze auto bo do tej pory poruszałem się oplem astra rodziców.

Znalazłem niedaleko siebie ładnego fokusa w dobrej cenie. I bardzo mnie zainteresował. Ponieważ moja wiedza na temat fordów jest niewielka proszę o ocenę i rady.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy to w miarę rozsądny wybór ?
Na co patrzeć przy oglądaniu tego auta ?
I czy pojeździ ten fokus jeszcze z 5 lat bez jakiś większych usterek. ?
polskacz
Nowicjusz

Auto: brak

06 Sty 2013, 14:24

przyjrzyj sie przebiegowi i obowiazkowo czujnik grubosci lakieru bo cos tani ten focus
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

06 Sty 2013, 14:59

Polift z 2002roku za 7000zł? Coś musi być napewno na rzeczy,za tyle to kupisz foke z początku produkcji do poprawek.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Sty 2013, 00:08

Kolego, jaki polift jak przedlift? :)

Radio na kasety, brak podgrzewanej przedniej szyby, brak przeciwmgielnych z przodu, poza tym ch...a wie gdzie leży zapalniczka (choć to najmniejszy problem:)). Te czynniki na pewno wpływają poniekąd na cenę samochodu. Pomijam fakt, że motorek 1.6 jest jedną z tańszych jednostek (niżej już chyba tylko plasuje się 1.4 - dość rzadko spotykany).

Sprawdź sobie jak wygląda kierownica. Jeśli możesz się w niej przeglądnąć a dopiero w okolicach klaksonu zaczyna być chropowata - zweryfikuj przebieg. 175000 to chyba ulubiony przebieg kupujących w Polsce:) Na pocieszenie dodam, że moja foczka ma w tej chwili ponad 272 tysięcy i chodzi jak żyleta. Psują się pierdoły - aczkolwiek auto ma 10 lat i objechało kilka razy równik.

Jak jeden z kolegów pisał wyżej - sprawdzenie czujnikiem grubości lakieru nie jest głupim pomysłem. Niestety te auta lubią rdzewieć jeśli się o nie nie dba. Pod matą bagażnika może być rudo - dobrze to sprawdzić. Ponadto tylna klapa, pod uszczelkami i nadkola - to już chyba standard:).

Daj znać jaki był efekt oględzin:)
Bojf
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

08 Sty 2013, 13:12

Polift tzn auto poliftowe,w przypadku Focusa ma zmienione zderzaki,lampy,grill,Focus z początków produkcji wygląda troche inaczej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

08 Sty 2013, 22:53

Było zbyt późno aby zweryfikować mój zarzut - odwiedziłem motoalledrogo - nie sposób się nie zgodzić:) Oddaję honor - koniec offtopów:)
Bojf
Nowicjusz

09 Sty 2013, 09:47

Wogóle przyjrzycie sie dokładnie czy lewa strona auta od połowy nie jest w innym odcieniu?
Barol
Awatar użytkownika

10 Sty 2013, 12:47

Patrzę, patrzę i nie mam właściwie sam pojęcia czy to nie jest wina aparatu...
Raz mi wygląda na inny odcień, innym razem normalnie:)
Bojf
Nowicjusz