Prośba o ocene Focus MK1 1.6 Kombi

06 Sty 2013, 13:49

Witam przymierzam się do zakupu samochodu. Nie ukrywam że będzie to moje pierwsze auto bo do tej pory poruszałem się oplem astra rodziców.

Znalazłem niedaleko siebie ładnego fokusa w dobrej cenie. I bardzo mnie zainteresował. Ponieważ moja wiedza na temat fordów jest niewielka proszę o ocenę i rady.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy to w miarę rozsądny wybór ?
Na co patrzeć przy oglądaniu tego auta ?
I czy pojeździ ten fokus jeszcze z 5 lat bez jakiś większych usterek. ?
polskacz
Nowicjusz

Auto: brak

06 Sty 2013, 14:24

przyjrzyj sie przebiegowi i obowiazkowo czujnik grubosci lakieru bo cos tani ten focus
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

06 Sty 2013, 14:59

Polift z 2002roku za 7000zł? Coś musi być napewno na rzeczy,za tyle to kupisz foke z początku produkcji do poprawek.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Sty 2013, 00:08

Kolego, jaki polift jak przedlift? :)

Radio na kasety, brak podgrzewanej przedniej szyby, brak przeciwmgielnych z przodu, poza tym ch...a wie gdzie leży zapalniczka (choć to najmniejszy problem:)). Te czynniki na pewno wpływają poniekąd na cenę samochodu. Pomijam fakt, że motorek 1.6 jest jedną z tańszych jednostek (niżej już chyba tylko plasuje się 1.4 - dość rzadko spotykany).

Sprawdź sobie jak wygląda kierownica. Jeśli możesz się w niej przeglądnąć a dopiero w okolicach klaksonu zaczyna być chropowata - zweryfikuj przebieg. 175000 to chyba ulubiony przebieg kupujących w Polsce:) Na pocieszenie dodam, że moja foczka ma w tej chwili ponad 272 tysięcy i chodzi jak żyleta. Psują się pierdoły - aczkolwiek auto ma 10 lat i objechało kilka razy równik.

Jak jeden z kolegów pisał wyżej - sprawdzenie czujnikiem grubości lakieru nie jest głupim pomysłem. Niestety te auta lubią rdzewieć jeśli się o nie nie dba. Pod matą bagażnika może być rudo - dobrze to sprawdzić. Ponadto tylna klapa, pod uszczelkami i nadkola - to już chyba standard:).

Daj znać jaki był efekt oględzin:)
Bojf
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

08 Sty 2013, 13:12

Polift tzn auto poliftowe,w przypadku Focusa ma zmienione zderzaki,lampy,grill,Focus z początków produkcji wygląda troche inaczej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

08 Sty 2013, 22:53

Było zbyt późno aby zweryfikować mój zarzut - odwiedziłem motoalledrogo - nie sposób się nie zgodzić:) Oddaję honor - koniec offtopów:)
Bojf
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Carsharing: auta na minuty i ekologia
    Kiedyś uznawaliśmy, że samochód koniecznie trzeba mieć. Był przede wszystkim wyznacznikiem statusu właściciela. Dziś jesteśmy świadkami dynamicznych przemian na rynku, całkowitej zmiany sposobu myślenia. Samochodu ...

09 Sty 2013, 09:47

Wogóle przyjrzycie sie dokładnie czy lewa strona auta od połowy nie jest w innym odcieniu?
Barol
Awatar użytkownika

10 Sty 2013, 12:47

Patrzę, patrzę i nie mam właściwie sam pojęcia czy to nie jest wina aparatu...
Raz mi wygląda na inny odcień, innym razem normalnie:)
Bojf
Nowicjusz