Prośba o ocenę Honda Accord VI

22 Cze 2017, 13:48

Witam,
Czy warto kupić?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Kagebushin
Nowicjusz

Auto: Renault Laguna II
Silnik: 1.9 DCI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

22 Cze 2017, 17:42

Jeszcze ktoś się nabiera na te bajeczki typu oryginalny lakier i przebieg????
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Cze 2017, 15:39

Czemu bajeczki? Widziałeś to ogłoszenie? Jest komplet dokumentów z Niemiec, w tym TUV z 2016r., sprzedawca sam oświadcza, że odpowiada prawnie za ten przebieg. Czy warto kupić? 10900zł za 16-letniego Accorda to powyżej ceny rynkowej, takiego kupi za 8500-9000zł, ale na pewno nie w takim stanie jak tu. Musisz go dokładnie obejrzeć, bo może być rzeczywiście w dobrym stanie, ale może być parę rzeczy do roboty, typu klimatyzacja nie chłodzi zbyt dobrze, zimówki do wymiany itp. i wtedy już się kwota zrobi spora, więc będzie trzeba negocjować.
Petento
Początkujący

Auto: .

23 Cze 2017, 16:04

Trzeba pamiętać, że przy samochodzie świeżo sprowadzonym 3000-4000zł to koszty sprowadzenia, zarobku, także samo auto nie kosztowało w Niemczech więcej niż 1500EUR.
Petento napisał(a):Jest komplet dokumentów z Niemiec, w tym TUV z 2016r., sprzedawca sam oświadcza, że odpowiada prawnie za ten przebieg.

Chodzi o to, że może sobie nawet napisać, że pójdzie do więzienia na 10 lat, jeśli przebieg jest inny ... prawo jest takie, że nic mu nie zrobią (powie, że takie kupił), także takie zapewnienie jest praktycznie bezwartościowe.
Z drugiej strony - podejrzewać każdego to też trochę średnio.
Z trzeciej strony ... 60-70% samochodów ma przekręcone liczniki, także bez zweryfikowania tego TUV-u, dokumentów, przebieg może być kwestią otwartą.
tomekdk

23 Cze 2017, 16:38

4000zł? bez przesady, nie na każdym samochodzie, tym bardziej w takim budżecie sprzedawca chce marży w wysokości 2 lub więcej tysięcy. Takie stosunkowo tanie auta często kupują osoby pracujące w Niemczech - w jedną stronę jedzie z kimś/busem, ale za 2 miesiące kupuje w DE auto i wraca nim na kołach i w Polsce sprzedaje, dla takiej osoby nawet 1000zł zarobku na czysto to super sprawa, bo nie jest ona handlarzem i nie ponosi kosztów prowadzenia działalności, a tak może sobie komfortowo wrócić do domu i coś zarobić, także tak jak napisałeś, nie można wszystkich szufladkować. Nie można też, co się ostatnio zrobiło plagą, zarzucać każdemu, kto sprzedaje auto z przebiegiem poniżej średniej dla tego rocznika, że jest oszustem, bo potem prowadzi to do takich absurdów, że ja sprzedając auto 10-letnie z przebiegiem 120 tysięcy muszę wysłuchiwać, że jestem oszust i krętacz. Tym bardziej, że w tym przypadku wszystko wskazuje, że przebieg jednak może być oryginalny, choć i tak pewnie zaraz ktoś napisze, że nie takie przekręty z przebiegiem widywał (ale to w hondzie 3 letniej, gdzie odjęcie 100 tysięcy zwiększa jej wartość o kilka tysięcy złotych, a nie w 16-letniej hondzie..). Samym przebiegiem też się sugerować nie ma sensu, dlatego tak jak pisałem, sugeruję autorowi dokładne oględziny, bo wstępnie auto jest ok i jest z czego negocjować, ale wiadomo jak to jest w rzeczywistości.
Petento
Początkujący

Auto: .

23 Cze 2017, 16:54

Witaj na polskim rynku aut używanych, a za wszystko możesz podziękować nieuczciwym handlarzom.
Ja raz na jakiś czas coś do Polski sprowadzę, ale gdybym nie mieszkał w Danii, gdzie wszystko możesz sobie sprawdzić w powszechnych bazach danych i na wszystko są papiery, to bym się w ogóle za to nie zabierał.
A wydatki na paliwo? Do tego żółte blachy to koszt ok. 100 EUR, a nie każdy może je dostać, czerwone niemieckie są o wiele droższe, no bo chyba sam w to nie wierzysz, że Niemcy oddają chętnie Polakom swoje auta na niemieckich tablicach.
Do tego dochodzi zarobek, koszty zarejestrowania (badanie, tłumaczenia, akcyza, WK).
I później kwestie bardziej życiowe jak ... kto będzie mu sprzedawał to auto? - umowa "na Niemca", która niesie ze sobą tyle niepewności co chodzenie po polu minowym?
Także to, że ktoś nie ponosi kosztów prowadzenia działalności ... takie kolorowe nie jest dla kupującego.

A tak w ogóle to pisałem o czymś innym, mianowicie kupując auto od osoby prywatnej możesz kupić je za 10000zł i ono ma taką wartość rynkową.
W tym przypadku auto nie było kupione za więcej niż te 1500EUR, dlatego zamiast płacić te +-3000zł wynagrodzenia, kosztów sprowadzenia, lepiej popatrzeć na inne źródło, bo te koszty zjadają sporą część tego auta.
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fotel Alpine
    Legendarna zwinność Alpine wynika z niewielkiej masy auta. Nasi inżynierowie zastosowali tę zasadę przy projektowaniu fotela, dzięki któremu kierowca i maszyna stają się jednością. Ultralekki fotel kubełkowy Siedzenie ...

23 Cze 2017, 17:49

Jak szukasz VI to teraz na forum Honda Accord Klub Polska stoi na sprzedaż jedna z największych perełek tego forum od właściciela, który może ci manuala Hondy z pamięci wyrecytować ;-) Cena o kilka stówek większa niż tego z linku.

Poza tym ogólnie popytaj się na HAKP, chociaż ja osobiście nie kupiłbym Accorda, a na pewno nie za takie pieniądze - w tej kwocie masz kilka ciekawszych aut, a Accord to takie auto do wszystkiego, czyli do niczego - ani z tego sportowych emocji ani komfortu. Auto pełne sprzeczności i szybko to odczujesz. Jeśli mam być szczery, wolałbym nudnego Passata B5 jeśli chodzi o komfort albo BMW E46 jeśli chodzi o prowadzenie i wierz mi, koszty utrzymania nie będą wiele większe.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

23 Cze 2017, 18:02

Chociaż jeden uczciwy prawdę napisał jak to jest naprawdę
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Cze 2017, 05:30

Sprzedałem na wiosnę takiego accorda z wielkim bólem i to po znajomości , był w gorszym stanie niż ten, ale na żadnych wad ukrytych - cena po półrocznym sprzedWaniu 4400
Wojtek72r
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 03 1990
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Honda
Silnik: 136km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

24 Cze 2017, 07:59

Na moje oko to prawy błotnik i słupek był malowany.Pozdro
Zmyslony
Nowicjusz

Miejscowość: Mełno

24 Cze 2017, 08:00

Dla mnie to żadna okazja... prawie dwudziestoletnia Honda za prawie 12 tysięcy złotych ..tylko czekać aż zacznie gnić po zimie w naszym kraju. Patrze na ceny i wydaje mi sie,że ci ludzie już sami nie wiedzą ile chcieć za te samochody .. i też wydaje mi się ,lewy tył był malowany i coś nie pykło przy cieniowaniu na słupku
Marian29999
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 1994
Auto: ford

25 Cze 2017, 08:51

Niedługo nasze forum przemianuje się z hejtowania VAG na hejt Hondy :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

25 Cze 2017, 11:30

dzida napisał(a):Niedługo nasze forum przemianuje się z hejtowania VAG na hejt Hondy
ja bylbym za tym zeby nie kierowac sie stereotypami i nie hejtowac wszystkiego tylko poprostu mowic tak jak jest naprawde
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Cze 2017, 11:52

i taki jest zamysł ale VAGowcy tego nie przyjmują do wiadomości, stąd taka opinia o nas :wink:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010