Prośba o ocenę kilku ogłoszeń i modeli. Przedział ok 44 tyś PLN

06 Maj 2017, 10:25

Witam ponownie,
Z racji, że pewnie lada chwila przestanę być właścicielem swojego wysłużonego golfa (klient zostawił zadatek, dzisiaj ma przyjechać) muszę znaleźć godnego następcę.
Dzisiaj mam konkretną prośbę, przedstawię kilka ogłoszeń (kilka z mojej okolicy więc nie są to może moje ideały, ale wydają mi się dość godne uwagi). Prosiłbym abyście ocenili zarówno te konkretne samochody jak i modele (opinie, typowe usterki, na co zwrócić uwagę... cokolwiek wiecie czego ja nie wiem :) )

Ogólnie szukam auta za ok. 40.000 PLN, najlepiej hatchback.
Roczne przebiegi ok 15 tyś km (możliwe, że wzrośnie do 20 tysięcy) bardzo rzadko jeżdżone po mieście/zabudowanym. Preferuję benzynę, ale nie wykluczam aut z dieslem pod warunkiem, że będą to "pewniaki" (polski salon, młode rocznikowo, bezwypadkowe i zadbane).

1. BMW 1, sprowadzone, nie znam tych aut zupełnie, ale jest bardzo blisko mnie i nie ukrywam, że wpadło mi w oko:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. Citroen DS4 1.6 HDI, diesel... ale za to dość tani w naprawach, również moja okolica

Dalej zaczynają się schodki, auta, które bardziej mi się podobają, ale za to mocno oddalone:
3. Alfa romeo Giulietta, z Polskiego salonu:
- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

- [link do oferty na Allegro wygasł]

4. Mercedes C klasa (Tak wiem, to nie jest hatchback, ale... cóż, najzwyklej w świecie mi się podoba :) )

5. Jest też GOLF VII z dziwnie niską ceną, również niedaleko, ale... sam nie wiem.

[link do oferty na Allegro wygasł]

Czy możecie mi coś doradzić?
Pewnie dzisiaj lub jutro przejadę się po tych autach z okolicy, ale zanim to zrobię chciałbym poznać opinie innych osób, bardziej rozeznanych w temacie.
kasek91
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf IV
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

06 Maj 2017, 10:31

BMW z małym silnikiem, do tego automatem, sprowadzonym z niemiec od kobiety - jak widzę coś takiego, to bym omijał. Już widzę to "bez wad".

1.6 HDI, tak to prawda, prosty silnik. Tu nawet mamy jeden wałek rozrządu, coś niespotykanego w tym roczniku. Tylko czy musi być diesel? W dodatku taki słaby? Masz sporo pieniędzy, jeśli nie przeszkadza Ci dynamika rodem z tego golfa (a może nawet gorzej) to w porządku. Silnik niby ciągnie od dołu, ale ma straszną turbodziurę, zanim się naładuje, ehh. Jeździłem starszym modelem ze zwykłym turbo, oraz nowszym ze zmienną geometrią, w obydwu przypadkach według mnie bez szału...

O Alfach i Mercach niewiele wiem z tych roczników.

Golfa sobie odpuść na starcie, nie masz ani dobrej benzyny, ani diesla.

Spojrzyj na Focusy, Megane, Mondeo, Lagunę III (tutaj np. 2.0T + LPG).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

06 Maj 2017, 12:25

Z ciekawości chyba pojadę zobaczyć to BMW. Rzeczywiście, opis jest nieciekawy, ale na szczęście jest to dość mała wioska, więc będę mógł podpytać znajomych o osobę sprzedającą :D
Co do DS to jeżeli się okaże, że dynamika rzeczywiście gorsza niż w Golfie to od razu odpadnie (mimo tego, że bardzo mi się podoba wizualnie)
Mam w użytku mondka MK4 z '07 2.0 TDCI, nie powiem bo Hatchback jest bardzo ładny, do tego w tych pieniążkach mógłbym zgarnąć jakiegoś polifta titanium z przebiegiem na poziomie 170 tysięcy. Jest to jakaś opcja, ale nie jestem przekonany co do wielkości tego auta (pewnie szukałbym 1.6 albo 2.0 benzynki, ewentualnie 2.0 TDCI - mimo tego, że nam po dwóch latach poszedł EGR).
Focusy i Renault... środki tych aut mnie nie porywają - mimo dobrych opinii muszą odpaść.

Ostatnio pytałem o Paska CC od znajomego, ale sprzedał parę godzin przede mną więc niestety, przegapiłem... (albo stety, bo gdybym miał pecha i poszłoby DSG mimo niskiego przebiegu to byłby płacz :D )

Proszę jeszcze innych użytkowników o opinie, może mimo weekendu ktoś znajdzie czas coś napisać.
kasek91
Nowicjusz

06 Maj 2017, 12:34

Giulietty ok. Technicznie to samo co bravo i lancia delta. BTW to spojrzałbym na deltę, kupisz taniej a design również fajny.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Maj 2017, 15:04

No design Delty zdecydowanie jest ciekawy, ale zupełnie mnie nie przekonuje :D

Oglądałem BMW (jeszcze raz link: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł])

VIN: wba1a11020j142749

Przyznam się szczerze, że rzadko widuje młode auta nie w metaliku i trochę zaskoczyła mnie cytrynka - ale wyczytałem na forach, że to zabieg zamierzony.

1.6 benzyna 136 KM N13 + 8-stopniowy automat, może ktoś coś o tym powiedzieć?
Zwróćcie uwagę na fotele (jest dość dokładne zdjęcie w ogłoszeniu) - dziwna pół-skóra, szary środek, wyglądają na przyniszczone.
Przebieg chyba jest niekręcony - ok 160 tysięcy przed sprawdzeniem w 2016 roku.

Właściciel nie ma komisu, autem sam jeździł przez rok, teraz też jeździ BMW (I z tego co kojarzę wcześniej miał BMW 5).
kasek91
Nowicjusz

06 Maj 2017, 20:02

Skoro masz blisko obejrzyj BMW, ciekawe czy 1.6 136KM w połączeniu z automatem nie jest mułowatym silnikiem.
Skupiłbym się też na Mercedesie od polskiego właściciela.

Giulietta w silniku 1.4 miewa z kolei problemy z Multiair'em. Lepiej szukać 1.75. Citroena nie znam.
maxatos
Początkujący

Prawo jazdy: 05 08 2006
Auto: Seat Arona
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy kabriolet Volkswagena stworzony na bazie SUV-a
    W ramach wielkiej ofensywy nowych modeli Volkswagen wprowadzi na rynek swój pierwszy kabriolet na bazie auta typu SUV – T-Roc cabrio. Jego produkcja rozpocznie się w pierwszym półroczu 2020 roku w Osnabrück. ...

07 Maj 2017, 19:12

Oglądałem BMW - fotele bardzo zniszczone; spytałem znajomego, który "klepie" auta, nie polecił ze względu na silnik i automat (nie pomyślałem, żeby spytać czy automat dla akurat tego silnika czy ogólnie, ale to już inna historia).
Sam nie wiem, ten silnik wydaje mi się dość rozsądny. Szkoda, że nie zajrzał tu jeszcze nikt kto by dobrze znał ten model.

Proszę o opinie o DS4. Oglądałem je wczoraj, dynamika nie jest taka zła (szału nie ma, ale daje rade). Zadbany w środku, ale martwi mnie to, że to już drugi właściciel przy stosunkowo młodym aucie.
Bodajże dwa delikatne wgniecenia parkingowe, lekko uszkodzony błotnik, jeden element prawdopodobnie malowany (właściciel powiedział, że dowiedział się o tym po kupnie, ASO nie ma zarejestrowane takiej naprawy, więc jeżeli rzeczywiście coś było to naprawiane u zewnętrznego fachowca).

Autko się fajnie prezentuje, ale nie porwało mnie tak jak golf 8 lat temu (śmieszne, co? :D ). Prosiłbym o jakieś opinie.
kasek91
Nowicjusz

08 Maj 2017, 19:48

Muszę trochę podbić do góry :)

Znalazłem jeszcze jedno ciekawe ogłoszenie DS4, ale ok 260km w jedną stronę (za Wrocławiem). Dzwoniłem, Pan jest (podobnie jak ten z mojej okolicy) już drugim właścicielem (od 10 miesięcy, takie coś zawsze budzi u mnie niepokój). Ciekawostka: Przebieg 109 tyś kilometrów. Poprosiłem o numer VIN (pozostałe dane do historii pojazdu miałem z ogłoszenia). Przebieg w styczniu 2016 - 148 tysięcy kilometrów. Salon Polska... wstyd.

Czy możecie mi coś powiedzieć o jednostkach benzynowych stosowanych w DS4? Czy któraś z nich jest warta uwagi?

Oj dobrze, że rzadko zmieniam auta, bo sprzedaż może była i trudna, ale bezstresowa. Przy kupnie to tak jak postawić sporą sumę pieniędzy na konia, o którym się nic nie wie.

Jeżeli ktoś ma inne propozycje lub jakąś opinię (wiedzę) na temat już przedstawionych modeli proszę o post.
kasek91
Nowicjusz