Prośba o ocenę ogłoszeń - Mazda 323 bądź polecenie innego do 2 tys.

06 Mar 2018, 14:15

Cześć.
Zwracam się z prośbą o ocenę ogłoszeń. Brat chce kupić samochód na dojazdy do szkoły, a ja niestety na Mazdach absolutnie się nie znam. Pomożecie? ;)

Jeśli są to gruzy - czy w Puławach + 50km znajduje się obecnie jakiś godny polecenia samochód w tej cenie (do 2 tys.)? Wymagania z wyposażenia to poducha i wspomaganie. Więcej nie trzeba ;)

1) [link do oferty na Olx wygasł]

2) [link do oferty na Olx wygasł]

Pozdrawiam
AnonimAntoni
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Citroen C4 Grand Picasso mk1
Silnik: 2.0 Pb 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

06 Mar 2018, 14:19

Do 2 tyś szuka się czegokolwiek, co jeździ, ma progi i podłogę. Jakiekolwiek wymagania są nie na miejscu.

Każda z takich Mazd będzie gruzem. Kwestia tego ile pojeżdżą, rok-dwa powinny wytrzymać jeśli mechanicznie jest OK.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Mar 2018, 14:21

Teoretycznie wiem, ale poducha być musi. Kiedyś miałem dość poważny wypadek i chyba tylko to mnie uratowało, stąd też takie, a nie inne wymaganie u mojego brata.
AnonimAntoni
Nowicjusz

06 Mar 2018, 14:24

Poducha? I myślisz że ona tam jeszcze będzie i będzie działać? Wątpie..

Druga sprawa w tym budżecie szukaj czegoś w jak najlepszym stanie a nie konkretnego modelu..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

06 Mar 2018, 14:36

Czyli chce dbać o bezpieczeństwo, ale kupuje 20 letniego gruza, który się składa w pół bo połowy blach i podłogi nie ma? Myślisz że poduszka cokolwiek tutaj zmienia? (o ile działa i jest, jak Barol pisze).

Jeśli chce coś "bezpiecznego", to na pewno nie rdzewiucha. Może coś pokroju Golfa III? Tak wiem, też rdzewieje, ale miałem takiego i tylko progi leciały + drzwi, reszta ok. Jak miałem stłuczkę, to takiemu Matizowi urwało pół przodu, a u mnie tylko rysa na zderzaku.
galakty
Forumowicz VIP

06 Mar 2018, 15:36

Może i blachy nie są mocną stroną, ale duża szansa, że ta Mazda będzie jeździć bezproblemowo, dopóki podłoga nie podziurawi się na wylot. Nadwozie to już ostatni bastion bezpieczeństwa i po nim są tylko wrota do innego świata. Ale wcześniej są dużo istotniejsze składowe - hamulce, układ kierowniczy, zawieszenie. Na tym bym się skupił jednak w pierwszej kolejności.

A nie lepiej kupić 106 lub 205? Naprawicie sami w razie czego, blachy są całkiem ok i sporo jest zadbanych, bo są tanie w serwisowaniu.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy płukanki do silnika rzeczywiście pomagają?
    Temat płukanek do silnika to powód do niekończące się dyskusji. Niektórzy uważają, że użycie płukanki nie tylko nie pomaga, ale może nawet zaszkodzić silnikowi. Inni są fanami płukanek i stosują je jako środek ...

06 Mar 2018, 15:45

OW05 napisał(a):wcześniej są dużo istotniejsze składowe - hamulce, układ kierowniczy, zawieszenie

To się zgadza tylko w jednym przypadku, kiedy Ty powodujesz wypadek. Jeśli coś uderzy w Ciebie, to ani hamulce, ani zawieszenie nie są ważne, tylko właśnie buda. Karambol na autostradzie, wymuszenie pierwszeństwa i setki innych przypadków, stan klocków nie gra roli :)

Oczywiście nie mówię, że taka Mazda się rozleci i jest szrotem, ale trzeba uważnie obejrzeć, czy pod świeżym lakierem nie ma pianki i puszek po piwie. Dlatego wolałbym coś co tak nie rdzewieje, 106 to całkiem fajna opcja.
galakty
Forumowicz VIP

06 Mar 2018, 18:55

Wszystko w tej cenie będzie pordzewiałe. Kwestia czy ktoś to już spawał. :) Tu kwestia jest taka, że jak coś schodzi do pułapu cenowego z tego wątku, to albo jest przerdzewiałe, albo zajechane, a zazwyczaj jedno i drugie. Zadbane auta dopóki jeżdżą i są sprawdzone to nie są oddawane za niewiele więcej, niż złom. Taka niestety prawda. Można kupić coś fajnego w tej kwocie, ale " z potencjałem do zrobienia". Resztę ludzie wystawiają licząc, że zamiast 500zł na złomie dostaną od kogoś 1500zł. :)

Serio, to szukaj Puga, Saxo, Punto (tylko z podłogą), Starlet. Wyjdziesz na tym najlepiej.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

06 Mar 2018, 20:42

Punto ciężko znaleść z podłogą czy progami (wiem co mówie).
Ja dorzuce Corse B i Skode Felicje,może uda się znaleść Peugeota 306 który mial ocynk.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

07 Mar 2018, 00:27

Zdaję sobie sprawę, że 99,99% samochodów w tej cenie to gruzy. Sam wystawiałem niedawno podziadkowego Punto 2 za niewiele ponad 1000zł. ;)
Forumowicze, czy jesteście w stanie wskazać coś godnego polecenia w promieniu 50km od Puław. Oczywiście może być trochę więcej niż 2000 - pomogę bratu w negocjacjach ;)
AnonimAntoni
Nowicjusz