Prośba o ocenę ogłoszeń - Mazda 323 bądź polecenie innego do 2 tys.

06 Mar 2018, 13:15

Cześć.
Zwracam się z prośbą o ocenę ogłoszeń. Brat chce kupić samochód na dojazdy do szkoły, a ja niestety na Mazdach absolutnie się nie znam. Pomożecie? ;)

Jeśli są to gruzy - czy w Puławach + 50km znajduje się obecnie jakiś godny polecenia samochód w tej cenie (do 2 tys.)? Wymagania z wyposażenia to poducha i wspomaganie. Więcej nie trzeba ;)

1) [link do oferty na Olx wygasł]

2) [link do oferty na Olx wygasł]

Pozdrawiam
AnonimAntoni
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Citroen C4 Grand Picasso mk1
Silnik: 2.0 Pb 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

06 Mar 2018, 13:19

Do 2 tyś szuka się czegokolwiek, co jeździ, ma progi i podłogę. Jakiekolwiek wymagania są nie na miejscu.

Każda z takich Mazd będzie gruzem. Kwestia tego ile pojeżdżą, rok-dwa powinny wytrzymać jeśli mechanicznie jest OK.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Mar 2018, 13:21

Teoretycznie wiem, ale poducha być musi. Kiedyś miałem dość poważny wypadek i chyba tylko to mnie uratowało, stąd też takie, a nie inne wymaganie u mojego brata.
AnonimAntoni
Nowicjusz

06 Mar 2018, 13:24

Poducha? I myślisz że ona tam jeszcze będzie i będzie działać? Wątpie..

Druga sprawa w tym budżecie szukaj czegoś w jak najlepszym stanie a nie konkretnego modelu..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

06 Mar 2018, 13:36

Czyli chce dbać o bezpieczeństwo, ale kupuje 20 letniego gruza, który się składa w pół bo połowy blach i podłogi nie ma? Myślisz że poduszka cokolwiek tutaj zmienia? (o ile działa i jest, jak Barol pisze).

Jeśli chce coś "bezpiecznego", to na pewno nie rdzewiucha. Może coś pokroju Golfa III? Tak wiem, też rdzewieje, ale miałem takiego i tylko progi leciały + drzwi, reszta ok. Jak miałem stłuczkę, to takiemu Matizowi urwało pół przodu, a u mnie tylko rysa na zderzaku.
galakty
Forumowicz VIP

06 Mar 2018, 14:36

Może i blachy nie są mocną stroną, ale duża szansa, że ta Mazda będzie jeździć bezproblemowo, dopóki podłoga nie podziurawi się na wylot. Nadwozie to już ostatni bastion bezpieczeństwa i po nim są tylko wrota do innego świata. Ale wcześniej są dużo istotniejsze składowe - hamulce, układ kierowniczy, zawieszenie. Na tym bym się skupił jednak w pierwszej kolejności.

A nie lepiej kupić 106 lub 205? Naprawicie sami w razie czego, blachy są całkiem ok i sporo jest zadbanych, bo są tanie w serwisowaniu.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[A] Matiz 0,8 / Seicento 0.9 / 106 1,0 / Lupo 1,0
    Podstawowe kryteria zestawienia: - samochód segmentu A - pojemność silnika do 999ccm - modele z ok. 2000r. Wytypowane modele do zestawienia: - Daewoo Matiz 0,8 - 51KM - Fiat Seicento 0,9 - 39KM - Peugeot 106 1,0 - ...
    W gąszczu znaków drogowych - interpretacja przepisów
    Każdy kierowca jest zobligowany, aby stosować się do znaków drogowych. To bardzo ważny element ruchu drogowego, który z wielu przyczyn może być lekceważony i niezauważany przez kierowców. Za niezastosowanie ...

06 Mar 2018, 14:45

OW05 napisał(a):wcześniej są dużo istotniejsze składowe - hamulce, układ kierowniczy, zawieszenie

To się zgadza tylko w jednym przypadku, kiedy Ty powodujesz wypadek. Jeśli coś uderzy w Ciebie, to ani hamulce, ani zawieszenie nie są ważne, tylko właśnie buda. Karambol na autostradzie, wymuszenie pierwszeństwa i setki innych przypadków, stan klocków nie gra roli :)

Oczywiście nie mówię, że taka Mazda się rozleci i jest szrotem, ale trzeba uważnie obejrzeć, czy pod świeżym lakierem nie ma pianki i puszek po piwie. Dlatego wolałbym coś co tak nie rdzewieje, 106 to całkiem fajna opcja.
galakty
Forumowicz VIP

06 Mar 2018, 17:55

Wszystko w tej cenie będzie pordzewiałe. Kwestia czy ktoś to już spawał. :) Tu kwestia jest taka, że jak coś schodzi do pułapu cenowego z tego wątku, to albo jest przerdzewiałe, albo zajechane, a zazwyczaj jedno i drugie. Zadbane auta dopóki jeżdżą i są sprawdzone to nie są oddawane za niewiele więcej, niż złom. Taka niestety prawda. Można kupić coś fajnego w tej kwocie, ale " z potencjałem do zrobienia". Resztę ludzie wystawiają licząc, że zamiast 500zł na złomie dostaną od kogoś 1500zł. :)

Serio, to szukaj Puga, Saxo, Punto (tylko z podłogą), Starlet. Wyjdziesz na tym najlepiej.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

06 Mar 2018, 19:42

Punto ciężko znaleść z podłogą czy progami (wiem co mówie).
Ja dorzuce Corse B i Skode Felicje,może uda się znaleść Peugeota 306 który mial ocynk.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

06 Mar 2018, 23:27

Zdaję sobie sprawę, że 99,99% samochodów w tej cenie to gruzy. Sam wystawiałem niedawno podziadkowego Punto 2 za niewiele ponad 1000zł. ;)
Forumowicze, czy jesteście w stanie wskazać coś godnego polecenia w promieniu 50km od Puław. Oczywiście może być trochę więcej niż 2000 - pomogę bratu w negocjacjach ;)
AnonimAntoni
Nowicjusz