Prośba o ocenę ogłoszenia (auto do 45tys)

16 Kwi 2017, 21:21

Witam,
mogę prosić o ocenę poniższego ogłoszenia
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

jakiś czas temu pisałam że szukam auta w do 30000 , w tej chwili mogę przeznaczyć na zakup max 45000.
Przypomnę że w grę wchodzi benzyna bo jazda głównie po mieście, krótkie odcinki. Auto dla mnie i dwójki dzieci więc musi być wygodne, bezpieczne, mało awaryjne. Brak faceta w domu, dlatego zależy mi na Waszej pomocy.
W tej chwili jeżdżę Laguną II w automacie i szczerze powiem, że super byłoby zostać przy automacie bo do wygody łatwo się przyzwyczaić.
Auta szukam w wielkopolsce.
Będę wdzięczna za pomoc.
Nadika
Nowicjusz

Auto: Renault Laguna
Skrzynia biegów: Automatyczna

16 Kwi 2017, 21:25

Jeden z gorszych (bardzo ryzykowny) benzyniaków ostatnich lat - silnik 1.6 THP 156 koni, także nie polecam.
Nie wiadomo też skąd auto zostało przywiezione, to nie jest polski salon (jeśli takiego szukasz).
Polecam też forum: http://www.bezwypadkowe.net w celu weryfikacji konkretnej oferty, są tam ludzie z dostępem do baz ASO i ubezpieczalni.
I oczywiście do finalnego sprawdzenia auta polecam kogoś, kto się zna na samochodach i dysponuje miernikiem grubości lakieru i komputerem.
tomekdk

16 Kwi 2017, 21:36

Dzięki tomekdk.
A możesz mi napisać za jakim benzyniakiem warto się rozglądać??
Nie jestem nastawiona na żaden konkretny model, zależy mi naprawdę na bezawaryjności i by dobrze , wygodnie się jeździło.
Sam widzisz jaka moja wiedza , jakiego peuqeota wybrałam :/
Nadika
Nowicjusz

Auto: Renault Laguna
Skrzynia biegów: Automatyczna

16 Kwi 2017, 21:47

Nadika napisał(a):Przypomnę że w grę wchodzi benzyna bo jazda głównie po mieście, krótkie odcinki

Auto ładne tylko silnik 1.6 120KM tu bu się lepiej sprawdził
niki0410
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 0- 0-2008
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: seat toledo 2M
Silnik: 1.9tdi 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

16 Kwi 2017, 22:41

@Nadika - świetne konstrukcje to benzynowe silniki Mazdy 6 GH 2.0 (liftback i kombi) jak i Hondy Accord 2.0 (tutaj pewnie w grę by wchodziło tylko kombi, bagażnik sedana jest zawsze ograniczony).
Niestety Accord jest drogi, także trzeba uważać na okazje.
Mogłabyś jeszcze zerknąć na Hondę Civic generacja IX (spore auto w środku jak na klasę kompakt), auta od 2012 roku, z silnikiem 1.8.
Niestety 80-90% aut na rynku używanych to samochody sprowadzone, dlatego trzeba bardzo uważać na tym rynku.

Jeszcze można szukać Laguny 2.0, 2.0T, Citroen C5 2.0 ... ale praktycznie nie do dostania.
Może Hyundai i30, i40, Kia Ceed, modele od 2012 roku ... z silnikiem 1.6 GDi, trafiłyby się z polskiego salonu. Ewentualnie wcześniejsze polifty.
Toyota Auris, Avensis, Corolla.
Chevrolet Cruze, Opel Astra ... 1.8 silnik, 1.4T (poczytać byś musiała o jeździe / dbaniu o silnik z turbiną).

Zobacz tutaj:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
nowe auto z salonu, oczywiście coś za coś (jest to poprzednia generacja, dostępna bodajże od 2009 roku na rynku), ale jeśli chodzi o kwestię niezawodności na najbliższe kilometry i pewności, to bije każde używane, szczególnie te z polskiego rynku, gdzie tak naprawdę "bezwypadkowy" może być "powypadkowy".

niki0410 napisał(a):Auto ładne tylko silnik 1.6 120KM tu bu się lepiej sprawdził

Z tego co wiem, to:
1. tego silnika nie montowano do 508-ki
2. w aucie ważącym 1500kg silnik 120-konny benzynowy nie byłby lepszy niż 156-konny, wręcz nie dałby rady = straszny muł
3. 1.6 VTi to również silnik podwyższonego ryzyka (stwierdzone słabe punkty).
tomekdk

17 Kwi 2017, 11:54

Wiem Tomekdk że to auto z tym silnikiem było by słabe, ale po jeździe krótkie odcinki, myśle że było by mniej problemów niż 1.6thp, w tym modelu to tylko HDI jest polecane, ale nie do miasta jak do autorki pytania, Nowe auto typu astra jak poleciłeś czy może fiat tipo nowe czy używane można w tych pieniądzach już kupić i mieć spokój na długi czas ale to zależy kto co oczekuje, jakie ma wymagania co do silnika pojemności itp,
niki0410
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 0- 0-2008
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: seat toledo 2M
Silnik: 1.9tdi 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...