Prośba o ocenę ogłoszenia: Ford S-Max I 2006 2.0TDI

13 Mar 2017, 10:19

Witam,

Proszę o ocenę:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Najbardziej mnie niepokoi wiek tego auta. Z tego co mów sprzedawca przebieg jest stosunkowo nieduży ze względu na to że auto miało jednego właściela, który dużo nie jeździł. Może ktoś wie jak z awaryjnością tego modelu ? Jakie spalanie ?
Yaaros
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Avensis
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

13 Mar 2017, 11:19

Za dużo na czarnym nie widać. Nie mam zdania.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

13 Mar 2017, 12:17

Jak dla mnie jest cofnięty. Nie uwierzę w to, że każdy Niemiec sprzedaje auto tuż przed 200k przebiegu. Typ kłamie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

13 Mar 2017, 13:32

A czy można jakoś zweryfikować przebieg tego auta ? Po numerze VIN na przykład ?
Yaaros
Nowicjusz

13 Mar 2017, 13:55

Jeśli handlarz jest "inteligentny" i "zalegalizował" przebieg to nie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG

13 Mar 2017, 15:10

A na co poza przebiegiem powinienem zwrócić uwagę w tym aucie ?
Czy S-max z tego rocznika ma jakieś wady o których warto wiedzieć przez zakupem ?
Czy wiek tego auto go nie dyskwalifikuje - chodzi mi o to czy pojeżdżę tym egzemplarzem 3-4 lata zanim się rozsypie totalnie :) ?
Yaaros
Nowicjusz

13 Mar 2017, 16:08

Każdy ale to każdy samochód ma wady. Jeden większe drugi mniejsze. Jeżeli nastawiasz się na jeden model i to jeszcze popularny (a S-max jest bardzo poszukiwanym autem rodzinnym po ostatnich wtopach Jedynej Słusznej Marki) to skazujesz się na przepłacenie albo wtopienie. Samochodu używanego nie kupuje się w tydzień. Przygotuj się do tematu i przeglądaj ogłoszenia a będziesz wiedział co było warte i się sprzedało a co wisi nadal mimo że droższych już nie ma. Ten Smax może być fajny ale my jesteśmy praktykami a nie wróżbitami. I w większości z nas mających świadomość jaka jest cena fajnego smaxa w Niemczech ogłoszenie Handlarza śmierdzi na kilometr. Na czyś zarobić musi a wystawia za 2 - 3 tys EUR mniej niż teoretycznie kupił. Więc kolego przestań liczyć że jako jednemu z kilku milionów poszukujących właśnie auta Tobie uda się upolować okazję. Bo jak masz takie szczęście to graj w LOTTO. Prawdopodobieństwo trafienia takie samo ale korzyści jakby większe.
Co do Smaxa rozejrzyj się jeszcze za citroenem C4 grand picasso z silnikiem 2,0. Dobra jednostka i świetne auto a przy podejściu Januszów do aut francuskich prawdopodobieństwo trafienia czegoś fajnego jakby większe.
Ale przede wszystkim:
1. nie kupuj auta świeżo sprowadzonego chyba że sam po nie pojedziesz ale to przy obecnym kursie euro się nie opłaca.
2. Nie sugeruj się przebiegiem i rocznikiem tylko i wyłącznie stanem auta
3. Spróbuj kupić auto z polskim rodowodem łatwiej sprawdzić historię
4. Jedź kupić samochód z kimś kto ma o tym pojęcie albo zleć weryfikację.
5. Kupuj wyłącznie z umową/fakturą na pełną kwotę z zaznaczeniem bezwypadkowości i przebiegu (niestety ma to zastosowanie wyłącznie w autach kupionych od pierwszego właściciela).
6. Jeżeli nie kupujesz auta od znajomego miej świadomość że ktoś chce coś ukryć czy zataić. Ale miej również świadomość że kupujesz auto używane a nie nowe.
7. Drobne wady auta wykryte podczas weryfikacji są powodem do negocjowania ceny a nie odstąpienia od kupna. Nie wiesz czy taki stan się szybko powtórzy
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Rok produkcji: 2018

14 Mar 2017, 10:35

diddy79 wielkie dzięki za wypowiedź :) - chyba tego mi było trzeba. Kilka wskazówek biorę sobie do serca :).
Co do ceny to sprawdzałem sobie na otomoto ten rocznik i cena wcale nie wydała mi się mocno zaniżona, patrzyłem na:
https://www.otomoto.pl/osobowe/ford/s-m ... ountry%5D=

i ceny są od 10,5 tys do 34 tys zł. gdzie średnia oscyluje właśnie gdzieś między 24 - 27 tys. Drożych niż 27 tys aut było 7 sztuk na 98 wszystkich. Stąd mój pogląd że cena jest w miarę ok. Ale rozumiem że wchodzą tutaj w grę czynniki o których nie wiem i to ogłoszenie należy zaliczyć do tych "podejrzanych".
Yaaros
Nowicjusz