Prośba o ocenę ogłoszenia - hatchback do 8 tysięcy PLN

14 Maj 2019, 18:21

To też racja. Narazie jednak się wstrzymam i będę obserwował te ogłoszenie, bo biorąc pod uwagę wszystkie te rzeczy + że to przedlift to trochę za dużo gość sobie za nie życzy. Trzeba odświeżać otomoto i olx.

Widzę jeszcze taki Golf się pojawił w okolicy, mankament na pierwszy rzut oka to oczywiście klima „do na bicia”.

[link do oferty na Olx wygasł]
Wade3
Początkujący

0

14 Maj 2019, 23:28

Dużo nie dużo ale wersje 5drzwiowe tak chodzą no i od czego są negocjacje.

Golf ładny ale cena trochę okazyjna choć na pewno do obejrzenia.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

15 Maj 2019, 10:16

O liczbie drzwi nie pomyślałem w przypadku A3, racja.

Rozmawiałem z gościem od Golfa, auto wzbudziło moje zainteresowanie. W jego rękach 5 lat, pod koniec ubiegłego roku hamulce tarcze tył robione, na początku roku to samo z przodu. Do wymiany olej i rozrząd, klima do nabicia (nabijana 2 lata temu), poza tym wszystko jest ok. Dwa komplety opon, zimowe 3 sezonowe. Na lakierze bez rdzy, co roku aplikował twardy wosk. W środku czysto, niepalone, cała elektryka działa.

Czy cena nie jest nazbyt okazyjna mając na uwadze stan i dbanie o niego przez właściciela? ch...a już wie. Postaram się obejrzeć go do końca tygodnia, tylko mam pewne obawy, że po półtorej miesiąca szukania czegoś konkretnego jakoś podświadomie obniżę oczekiwania żeby w końcu kupić samochód. Z drugiej strony, czy dysponując takim budżetem należy mieć wygórowane oczekiwania i w jakiś sposób wybrzydzać? :o
Wade3
Początkujący

0

15 Maj 2019, 11:26

Wade3 napisał(a):Postaram się obejrzeć go do końca tygodnia

Jak stan ok to do końca tygodnia go już nie będzie na pewno.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
0

15 Maj 2019, 12:00

Również się tego obawiam, niestety nie jest to w pełni zależne ode mnie, a sam nie pojadę :)
Wade3
Początkujący

0

17 Maj 2019, 10:03

Tego Golfa dopiero w niedzielę będę mógł obejrzeć, już się dogadałem z gościem. Tego dnia będę też w Warszawie, znalazłem taką A3, wydaje się przekonująca. Pytanie tylko o silnik 1,8 ktoś może mi coś o nim powiedzieć? Do tej pory szukałem i czytałem tylko o wersji 1,6.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wade3
Początkujący

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota silniki 1JZ-GTE i 2JZ-GTE
    Sześć cylindrów w układzie rzędowym. Pojemność: od 2,5 do 3 litrów. Zalety: dostępność i dobry potencjał do tuningu. Silniki Toyoty z rodziny JZ zyskały już status legend. Solidny żeliwny blok jest w stanie ...

17 Maj 2019, 12:07

Bardzo ładna i warta uwagi tylko ze spalaniem trochę koloryzuje,takie 1.8 po mieście łyknie w granicach 9-10l i doczytałeś że auto nie jest u nas zarejestrowane? Więc zostaje laweta albo wrócić po już przerejestrowane auto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0

17 Maj 2019, 13:16

No właśnie, w opisie niezarejestrowana ale jakieś blachy założone ma. Będę musiał dopytać, bo raczej na lawecie do Białegostoku ją ciągnąć to zbędny koszt... dodatkowo tak jak napisałem, nie wiem nic o tym silniku, awaryjności itd., a także miałbym obawy co do spalania. Jakie mogą być różnice w mieście między takim a 1,6? Pewnie rzędu 2l +/-?
Wade3
Początkujący

0

17 Maj 2019, 13:33

W tym audi zegary do roboty, tzn wyświetlacz, chociaż nie wiadomo po ciemku jak oświetla.
Ale widać że piksele wypalone.

No i koszty wyższe niż w takim 1,6, tam jest głowica 20 zaworowa, chyba te silniki tak jak 1,8T bardziej są podatne na przegrzanie, upg i te sprawy i rozrząd też droższy.

Różnica taka że tu masz 125 koni a w 1,6 102..
1,8 ma 170 Nm a 1,6 148 Nm
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
0

18 Maj 2019, 00:14

Różnica w spalaniu między 1.6 a 1.8 jest niemal znikome gdyż 1.6 pali praktycznie tyle samo.

Mam dwóch znajomych którzy użytkują już ponad 2lata takie A3 z 1.8 i żaden nigdy nie miał poważnej awarii i zbytnio nie narzekają na koszty,jeden chcę teraz sprzedać swoją i nawet pytał mnie czy nie chcę :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

0

19 Maj 2019, 14:53

Byłem oglądać tego Golfa. Właściciel w temacie, wydaje się że nie kręcił. W środku czysto, na zewnątrz bez śladów rdzy, silnik bez zastrzeżeń. Martwi mnie jedynie, że podczas puszczenia kierownicy żeby auto jechało prosto to musi się ona odrobinę przekręcić w prawo, o czym gość mi powiedział i faktycznie tak jest, jest to minimalne odchylenie ale jednak. Czy taki defekt powinien od razu dyskwalifikować auto?
Wade3
Początkujący

0

19 Maj 2019, 15:05

Geometria do sprawdzenia i możliwe że tylko trzeba będzie ustawić zbieżność.
Ja tak miałem u siebie jak zmieniłem koła to auto uciekało lekko w prawo,ustawiłem zbieżność i jak na razie jest ok.
Barol
Awatar użytkownika

0

19 Maj 2019, 18:13

W takim razie odpowiadając na postawione przeze mnie pytanie: nie jest. Skoro nic więcej mu nie dolega, to chyba trzeba podjąć decyzje, nie szukać na siłę wad czy czegoś innego. Oczywiście jest trochę obaw pod tytułem: pierwsze auto, co będzie jak coś się poważnego popsuje, może trochę myśl że już długo szukam to obniżam wymagania, że biorę bo już chce jeździć i mieć z głowy itd...
Wade3
Początkujący

0

19 Maj 2019, 18:26

Powodów że kierownica nie wracam do pkt zero, może być sporo..
- sama geometria - tzn w golfie to będzie zbieżność ale tutaj jak zrypane drążki i końcówki to wszystko do wymiany bo się nie ustawi
- luz na przekładni - też nie będzie kierownica wracać
- ewentualnie coś z kołami, rozmiar itd

Lepiej to skonsultować w serwisie

W najgorszym wypadku oddasz przekładnie do roboty, bo niestety może tak być że nic się nie da z tym zrobić.
A jak puszczałeś kierownicę to auto jechało prosto?
Bo to by było dziwne że geometra do roboty czy tam zbieżność a auto jedzie jak po sznurku.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
0

19 Maj 2019, 18:34

To wyglądało tak: jadę prosto, puszczam kierownicę, ona przekręca się delikatnie w prawo i samochód jedzie prosto, nie czułem żadnego ściągania w którąś ze stron.
Wade3
Początkujący

0