Prośba o ocenę ogłoszenia - Town&Country

01 Lip 2018, 22:03

Witajcie!
Czy moglibyście zerknąć i na szybko coś powiedzieć, czy warto sprawdzać carfax i jechać?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
gbywalec
Początkujący

Zdjęcia: 1
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.6, 115KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Lip 2018, 22:52

Foteli drugiego rzędu nie schowasz bo tam są zbiorniki na gaz. Chowa się tylko tylna kanapa. Z ogłoszenia można wywnioskować że gaz ma już 4 lata i jeżeli instalacja założona porządnie to dla tego silnika nie robi różnicy. Przy tej mocy dobrze by było sprawdzić czy skrzynia ma chłodnicę oleju bo nie wszystkie miały. Auto trzeba dokładnie obejrzeć bo ze stanów większość samochodów to powypadkowe egzemplarze inaczej mało opłaca się sprowadzanie.

Zapytaj kiedy był wymieniony olej w skrzyni i filtr tak jak zadeklarował sprzedawca i czy ma na to jakiś dokument.

Tak samo z silnikiem jaki tam jest zalany olej? Te silniki lubią olej Mopar 5W30 (zalecany) lub ewentualnie 10W30 tej firmy są to oleje dedykowane do tych silników spełniające najwyższe normy GL5. Jeżeli jest inny olej to warto sprawdzić czy spełnia on normy podane w specyfikacji przez producenta. Wymiana co max 10tyś. km, a producent w ruchu miejskim zaleca nawet częstsze wymiany.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

01 Lip 2018, 23:01

Ogólnie wygląda nieźle, miał przygody blacharko lakiernicze ale tym bym się nie przejmował a tylko bardziej przyjrzał, czułe punkty voyagerów to progi ( nie ma zamienników) tylne nadkola i w starszych rocznikach zdarzały się rdzewiejące kielichy na których jest nr VIN, nie wiem czy w tych Townach jest tak samo czy coś poprawili ale warto się bliżej przyjrzeć. Skrzynie są bardzo czułe na serwis tzn pilnowanie oleju i właściwe użytkowanie. Czasami dochodzi też do przegrzewania się oleju w skrzyni i wypluwa bagnetem który wylatuje na kolektor wydechowy i auto może się zapalić (tak było w mojej sytuacji 2 razy) ale człowiek uczy się na błędach :naughty: Były wersje z chłodnicą oleju i bez ale nie wiem od czego to zależy czy od rocznika czy pochodzenia USA lub EU. Ja osobiście nie jeżdziłem lepszym Vanem tego typu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Lip 2018, 15:06

Kao napisał(a):Były wersje z chłodnicą oleju i bez ale nie wiem od czego to zależy czy od rocznika czy pochodzenia USA lub EU.
Te które były na EU z tego co wiem wszystkie miały chłodnice oleju, a te na rynek USA chyba nie zdarzało się żeby miały.

Kao napisał(a):Ja osobiście nie jeżdziłem lepszym Vanem tego typu
Jeździ się fajnie to fakt tylko to auto do takiej spokojnej jazdy :) i trzeba się przyzwyczaić do takiego bujania bo jest miękki ale za to komfortowo się siedzi i jedzie.

Kao napisał(a):czułe punkty voyagerów to progi ( nie ma zamienników) tylne nadkola i w starszych rocznikach zdarzały się rdzewiejące kielichy na których jest nr VIN
Tu jeszcze drzwi odsuwane elektrycznie od spodu na rancie potrafią lecieć i maska od spodu. Widziałem progi do Voyagerów które składają się z dwóch części więc tu nie ma tragedii i można coś takiego dostać ale ogólnie lepiej jak by rudej było jak najmniej.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

02 Lip 2018, 20:43

Cóż, pojadę, oglądnę. Ale nie wiem,czy sam coś zdziałam.
Gość powiedział, że regularnie kupuje chryslery. Sami mają warsztat, więc niestety faktur nie ma.
Co powiedział? Że filtr i olej zmieniony niedawno. Naprawiał skrzynię biegów, bo wsteczny nie wchodził i wtedy wymienił olej i filtr.
Progi łapała lekko ruda, ale wymienił. Klapa otwiera się elektrycznie, ale już nie zamyka. Drzwi w porządku.
Do silnika zalany syntetyk Mobil. Klima zrobiona. Wymienił uszczelkę pod pokrywą zaworu.
Chłodniczkę oleju skrzyni biegów ma.
Jak patrzę na Town&Country i Grand Voyagery z tego roku, to faktycznie górny pułap cenowy. Mam nadzieję, że będzie OK.

Jaka instalacja i VIN napisze mi jutro z rana, bo już był w domu, a dokumenty i wszystko ma w biurze.
Nic mi w zasadzie to nie dało.
Nie zna ktoś kogoś ogarniętego w Krakowie, kto by ze mną podjechał i mógł sprawdzić?
A może wziąć do Sobiesława Zasady do ASO CHryslera?
gbywalec
Początkujący

02 Lip 2018, 21:23

Nie napalaj się na niego bo już dużo rzeczy się okazało że były zrobione inne są do zrobienia i jeszcze pewnie są jakieś niedomówienia.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Japońskich producentów hybryd czeka rekordowy rok
    W 2016 roku Toyota sprzedała na świecie 1,4 mln hybryd, zaś w tym roku jest na dobrej drodze do wyniku 1,5 mln egzemplarzy. Łącznie japońscy producenci, przede wszystkim Toyota i Honda, dostarczą w tym roku klientom prawdopodobnie ...
    Czarna skrzynka w samochodzie będzie obowiązkowa
    Czarna skrzynka, znana także jako rejestrator danych zdarzeń (EDR - Event Data Recorder), to urządzenie instalowane w pojazdach samochodowych, które zbiera i przechowuje dane dotyczące pewnych zdarzeń, takich jak kolizje ...

03 Lip 2018, 19:37

Panowie! a ten?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wersja europejska, nie ściągany ze stanów... Rocznik starszy, ale i cena odpowiednia.
gbywalec
Początkujący

03 Lip 2018, 20:43

Wersja europejska sciągana ze stanów? coś tu się kupy nie trzyma. Wygląda że auto od handlarza ściamniacza.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

03 Lip 2018, 20:54

Właśnie NIE ŚCIĄGANY z USA :) Szwajcaria.
gbywalec
Początkujący

03 Lip 2018, 20:59

A sory źle przeczytałem :P Od handlarzy lepiej trzymać się z daleka, nie twierdzę że wszyscy to oszukańcy ale napewno duża większość i należy zachować dystans.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

03 Lip 2018, 21:17

Dlatego ten mnie zainteresował. Od prywatanego gościa. Jeździ od 7 lat nim.
gbywalec
Początkujący

03 Lip 2018, 22:49

Na otomoto nie rejestrują się osoby prywatne i ten jest na oto moto od 2014, jeszcze miesiąc temu sprzedawał jakąś mazdę. Trzymaj dystans do tego auta. Zapytaj od kiedy jest na niego zarejestrowane :naughty:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Lip 2018, 11:57

Ja to swojego Chryslera Grand Voyagera ściągałem ze Stanów przy pomocy [...] wszystko za mnie załatwili, niczym się nie musiałem zajmować, fachowcy z pasją i znający się na rzeczy, w każdym razie nie wyszło to drożej niż w Polsce, także polecam, bo i sporo modeli klasycznych mają, już zbieram na zakup.
Ostatnio edytowany przez mike, 08 Lip 2018, 13:32, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
azima
Nowicjusz

Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: Citroen
Silnik: 1.4 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

06 Lip 2018, 20:41

A miałem Ci napisać, rozejrzyj się jeszcze za Peugeot Expert Tepee, to najdłuższa wersja 9 os i jeszcze kawałek bagażnika zostaje, może takie coś Cię zainteresuje. Jest nawet trochę mniejszy od Voyagera
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Lip 2018, 21:08

Myślałem, ale to jeszcze nie ten etap. :) jak juz bedzie pół drużyny piłkarskiej, to wtedy :)
W każdym razie zostały dwa. Galaxy i Honda. Jezdzilem oboma. Do obu sie mierzyłem z fotelikami. No przyznaje - w hondzie miejsca wiecej, wygodniej, ogólnie wciaz zajmuje pierwsze miejsce w sercu, ale galaxy nam powinien wystarczyć na najbliższe 3/4 lata...
Znalazłem w porządku egzemplarz.
[link do Sprzedajemy wygasł]
2007r, 2.0 benzyna, 250tys przebiegu. Z gazem. Gaz co prawda na poczatku przyszłego roku bym zdemontował, bo butla w miejscu siedzenia jednego w III rzędzie, a od lutego bede potrzebował dwóch foteli tam...

A moje pytanie - mówią, ze wiek i przebieg nie sa aż tak ważne, ale czy 320tys km to nie za dużo? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

W ASO mi go sprawdza za 300zl. Tylko czy jest w ogóle sens? Od razu, jak tylko usłyszał, ze to odysejke chciałbym sprawdzić, to powiedział, że godziny to nie potrwa na pewno, wiec spokojnie nie jedna kawę zdążę wypić, bo im zejdzie ze sprawdzeniem wszystkiego.
gbywalec
Początkujący