Prośba o pomoc przy znalezieniu samochodu - kwestia silników

20 Sty 2016, 12:15

Witajcie,

jest to mój pierwszy post na tym forum :) Zarejestrowałem się poniważ szukam fachowej pomocy i rzeczowych argumentów, aby rozwiązać mój problem. Planuję zakupić samochód, ale z tego co czytam na różnych forach... może być z tym wielki problem.

Wymagania co do samochodu:
1. Kombi
2. Benzyna. Diesla nie chcę i nie chciałbym by niepotrzebne dygresje w tej sprawie były w ramach tego wątka.
3. Silnik ma być w miarę sensowny w stosunku do masy pojazdu. Nie chcę muła totalnego, spalanie rzędu 10-12 litrów jest dopuszczalne.
4. Rocznik 2011 i nowsze. Chodzi o to, że jedyną sensowną dla mnie opcją zakupu jest leasing.
5. Cena: jakoś do 80 tys. Jeśli więcej - mogę rozważyć, zależy jak się raty leasingowe rozłożą.
6. Samochód z segmentu, w którym jest np. Mondeo, Mazda 6, Avensis. Mniejszych po prostu nie chcę, mam dwójkę dzieci i często jeździmy wyładowani na maksa na wakacje.
7. Na nowy samochód raczej nie liczę... nic sensownego nie dostanę w ramach moich wymagań.
8. Szukam raczej po salonach, kiedy to ludzie zostawiają w rozliczeniu 2-3 letnie samochody. Handlarzy omijam szerokim łukiem ze względu na duże prawdopodobieństwo kupienia shitu.

Na początku zainteresowały mnie Skody Superb. Znalazłem nawet kilka sztuk ciekawych i wartych obejrzenia. Ale jak zacząłem szukać informacji na temat silników 1.8 TSI to.... się trochę przejechałem. Czytałem o wadliwych paskach, ale i o bardzo dużym zużyciu oleju wynikającym z... przeciekaniem pierścieni. Trochę silniki TSI mi zbrzydły, a z tego co czytałem takie cuda potencjalnie mogą mieć miejsce już przy przebiegu 100tys. km (większość auto 2-3 letnich ma przebiegi dobijające do tej wartości).

Pomyślałem sobie... zostają wolnossące. Ale tutaj mamy właściwie tylko skośnookich (Mazda, Honda, Toyota, Hyundai). i40 z silnikiem 2.0 wydaje się fajny, ale... nie ma szans by się nim przejechać (salony trójmiejskie nie mają takich modeli pokazowaych, tylko diesle). Opini też nie mogę sensownych znaleźć, bo większość jest typu "Wow, świetny samochód przejechałem nim 10tys km i jest super". Przydałyby się opinię dla pojazdów z przebiegiem rzędu 200tys km.

O silnikach Toyoty czytałem też na forach Toyoty - podobno mają jakieś problemy olejowe, ale coś tam naprawili (nie mogłem dojść od kiedy). Hondy z kolei są piekielnie drogie, ale Accordów to jak na lekarstwo. O tych silnikach z kolei nic nie wiem.

Czy mógłbym poprosić o jakieś opinie dotyczące dzisiejszych silników benzynowych? Których naprawdę unikać i wiecie dokładnie, że są silnikami podwyższonego ryzyka. Planuję zakup na jakieś 5 lat na pewno więc... nie chciałbym władować się w niezłe maliny. Za każdą pomoc i odpowiedź popartą doświadczenie i fajną argumentacją bardzo Wam dziękuję.
marcink86
Obserwowany

Auto: Nie mam

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy wciąż opłaca się sprowadzać auta z zagranicy?
    Wraz ze spadkiem dostępności i wzrostem cen samochodów, zarówno nowych, jak i używanych, wielu kierowców szuka możliwości sprowadzenia wymarzonego auta z zagranicy. Na drodze do udanego zakupu mogą stanąć ...
    Volkswagen Polo - niskie koszty utrzymania
    Nowa generacja Volkswagena Polo, która pojawiła się w polskich salonach, wyróżnia się najwyższym poziomem bezpieczeństwa (tytuł Best in Class 2017 przyznany przez Euro NCAP), bardzo obszernym wnętrzem oraz najbardziej ...