Witam serdecznie
Już piszę w czym rzecz.
Jestem na etapie kupna samochodu i będzie to samochód nowy i na pewno Golf VI. Po ostatniej wizycie w salonie i odbytej jeździe testowej Golfem VI 1.4 TSi 122 Km w wersji Highline byłem wniebowzięty. Jechało się tym samochodem doskonale. To co było najlepsze to podobno fotele sportowe z alcantarą montowane tylko w wersji Highline.
Sprzedawca mnie już niemal przekonał do wersji 1.4 Tsi z wyposażeniem highline.
Analizując w domu cennik zastanowiłem się jednak nad jedną rzeczą. Mianowicie :
1.4 TSI Highline to koszt 73.980 wg cennika VW
myślałem o dieslu, sprzedawca jednak w oparciu o zebrane przeze mnie informacje stwierdził że Diesel mi się nie opłaca przy mojej jeździe. Podliczyłem ile jeżdżę i wygląda to następująco:
codziennie 16 km do pracy w jedną stronę (70% to droga szybkiego ruchu)
weekend ok 50 km
od czasu do czasu jakaś dłuższa trasa.
myślałem nad taką opcją :
1.6 TDI Trendline - 68.980 + pakiet sportowy (fotele sportowe, oparcie tylnej kanapy z podłokietnikiem, kierownica trójramienna w skórze, skrzynia biegów i lewarek ręcznego w skórze, reflektory przeciwmgłowe,
kontrolka ciśnienia w oponach, felgi 16 sportowe, sportowe zawieszenie, dodatkowo przyciemnione szyby 35% tył) ten pakiet kosztuje 3.830 i jest dostępny tylko dla wersji trendline czyli najniższej, do tego jeszcze bym sobie dał podłokietnik za 360 zł, komputer mfa plus za 200 i ewentualnie lakierowane lusterka i klamki w kolorze karoserii 220 zł
robi się z tego cena 73.590 czyli coś bardzo podobnego do tego co w TSI.
Największa różnica jeśli chodzi o wyposażenie to chyba climatronic którego bym miał w benzynie a nie było by w Dieslu.
Auto chce kupić na jakieś 6 lat jazdy minimum.
I teraz to co najistotniejsze co wybrać. Dylemat mam ponieważ wiele naczytałem się o wadliwości TSI ( rozciąganie pasków, wałki, po wymiany całych silników) a także wiele piszą o ciężkim w utrzymaniu DPFie. Nie wiem na czym lepiej wyjdę przy takiej ilości przejeżdzanych kilometrów. Zdaje sobie sprawę że na pewno Diesel mniej spali i to by mnie cieszyło bo fizycznie tankując za klasyczną "stówę" mogę więcej i dłużej pojeździć.
Co się lepiej sprawdzi przy mojej ekslpoatacji ?
lepszy ten highline w TSI czy trendline ze sportowym pakietem i dodatkami w TDI ??
wielkie dzięki za pomoc