Prośba o pomoc w wyborze pierwszego samochodu

10 Sie 2013, 16:38

Witam Forumowiczów :)

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze pierwszego samochodu.
Cena maksymalna jaką mogę wyłożyć to mniej więcej od 12 do 15 tys. zł.
Samochód będzie kupowany w kraju lub sprowadzony prywatnie na kołach z Niemiec.

Auto będę głównie wykorzystywać do jazdy (lub stania w korkach) w mieście. Może się zdarzyć tak mniej więcej raz w miesiącu dłuższa trasa - ok. 700 km. Jeśli chodzi o segment samochodów interesuje mnie B lub C. Paliwo - obojętnie - benzyna lub diesel (małe wskazanie na diesla). Zależy mi na dość mocnym silniku, miło by było gdyby miał również klimatyzację.
Teraz pewnie powielę stereotyp jeśli chodzi o kobiety, ale chciałabym żeby samochód był ładny w związku z czym wszystkie twory typu Multipla czy Panda odpadają.
Ach, no i oczywiście żeby nie psuł się co 5 min...

Na razie myślałam nad Renaultem Megane II lub Peugeotem 206. Nie wiem czy w tej cenie udałoby mi się wyrwać nowszego Seata Ibizę.
Niestety, kompletnie nie wiem jak z awaryjnością tych samochodów, więc nie wiem czy któryś z nich to dobry wybór (Ibiza najlepsza, prawda?).
Może jakieś inne propozycje?
Będę bardzo wdzięczna :)

PS. VW nie chcę.
lena90
Obserwowany

Auto: Nie mam

10 Sie 2013, 16:51

Peugeot 307?
Renault Megane II?
Może jakaś Mazda?
bullet
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 07 2011
Auto: Nie mam

10 Sie 2013, 21:35

A moze sprowadzane Audi A3 z Niemiec w silniku benzynowym? Moj kolega niedawno sprowadził i jest zadowolony.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bardzo szybkie mogą być minivany?
    Minivan to z założenia rodzinny samochód, który ma za zadnie przewieźć rodzinę, psa i całkiem pokaźny bagaż z punkt A do punktu B. Takie samochody nie budzą emocji wśród miłośników sportowej jazdy ...