Prośba o poradę dot. zakupu wideorejestratora

23 Lut 2019, 21:45

Witam serdecznie! Jestem na etapie zakupu wideorejestratora do swojego samochodu, Fiata Grande Punto. Mój budżet na samo urządzenie wraz z kartą pamięci to 400 zł. Samochodem głównie jeżdżone jest w dzień, sporadycznie po zmroku, ale dobrze gdyby nagrywał przyzwoicie niezależnie od pory dnia. Chciałbym by działał tryb parkingowy, od czasu do czasu gdy parkuje się w mieście może się przydać jednak nie mam prądu w gnieździe zapalniczki po wyłączeniu zapłonu i nie chciałbym go tam doprowadzać ze względu, że zwykle jeżdżę po krótkich trasach i ten akumulator nie ma się jak podładować ;) może zasilanie z powerbanka? Może któryś model ma swoją baterię pozwalającą na taką pracę w standby? Lepiej kupić model nakładany na lusterko czy taki przyczepiany do szyby? Nie przeszkadza podczas jazdy?

Liczę na rzeczowe odpowiedzi, nigdzie nie znalazłem sensownej informacji jak to jest z tym trybem parkingowym, jakieś baterie te kamerki mają, ale nigdzie nie pisze czy jest to w stanie zasilić tryb parkingowy czy trzeba sobie doprowadzić zasilanie.
technyk
Obserwowany

24 Lut 2019, 13:39

Jeżeli chodzi o baterię w kamerce to nie znajdziesz modelu który będzie działał na niej długo ponieważ takie kamerki musiały by być większe i cięższe a to z kolei większy problem mocowania na szybie. Dlatego najlepszy rozwiązaniem jest power bank np. 20000mah który możesz wrzucić do schowka i wtedy kamerka w trybie parkingowym będzie działała nawet kilka dni bez problemu.

Podczas jazdy podłączysz ją pod zapalniczkę i będzie ok lub jak chcesz zrobić to bezobsługowo to podłączasz power bank pod zapalniczkę a do niego kamerkę i wtedy pod odpaleniu auta ładujesz power bank który zasila bezpośrednio urządzenie rejestrujące :) Jak w zapalniczce nie masz prądu po wyłączeniu to nie musisz nic wtedy odłączać.

technyk napisał(a):Lepiej kupić model nakładany na lusterko czy taki przyczepiany do szyby? Nie przeszkadza podczas jazdy?
To już zależy od ciebie. Sprawdź też czy taki nakładany wideorejestrator na lusterko sprawdzi się w twoim przypadku bo w niektórych samochodach przeszkadza taka maskownica z czarnymi kropkami na szybie.

Ja osobiście proponuję osobną kamerkę którą najlepiej przyczepić po prawej stronie lusterka gdzie nie będzie nam przeszkadzała.

Jeżeli chodzi o samo urządzenie to myślę że tu możesz wziąć pod uwagę np. Xblitz GO SE FHD LCD 2'' lub Mio MiVue C320 FHD LCD 2" lub NAVITEL R1000 FullHD z WiFi.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

24 Lut 2019, 21:58

Możesz jeszcze sobie zrobić obejście, tzw. plus po stacyjce i na 100% będziesz miał zasilanie. Oczywiście powerbank też jest dobrą opcją ale co jakiś czas musisz sprawdzać stan naładowania. Co do mocowania moim zdaniem lepsze jest do szyby, a przynajmniej bardziej stabilne. Do tych modeli co podał 'Cichy77' dodałbym jeszcze Mikavi PQ1.
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG

25 Lut 2019, 17:45

Może camroad 6.2 overmax [link do oferty wygasł]. Nie kosztuje więcej niż 250 zł, dobra sprawdzona firma. Krzywdy sobie tym nie zrobisz ;-)
Miłko90
Nowicjusz

27 Lut 2019, 14:11

Porównując te dwie kamerki to jednak mikavi wypada korzystniej. Mniejsza, nie rzuca się tak w oczy, ma dhmi, lepsze parametry nagrywania.
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

01 Mar 2019, 20:44

Mogę polecić Xblitz GO SE, tutaj masz pełną specke:
https://www.ceneo.pl/55259111#crid=266382&pid=4171

Mam go od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolony. Sensor sony robi robote, obraz jest zaskakująco ostry a cena jak za taka jakość bardzo niska
fravi
Nowicjusz

18 Mar 2019, 17:05

Odpowiedź jest prosta i jedyna Viofo A119 V2
poczytaj sobie na ceneo.pl, ja kupowałem na <reklama>
kamerę dostałem na drugi dzień po zakupie.
Co do zasilania to masz 2 opcje, podłączenie pod instalację auta albo podłączenie pod power bank.
Druga opcja wg Twoich wymagań będzie lepsza,
montujesz w aucie powerbank, zasilanie z ładowarki którą masz w zestawie z kamerą podpinasz pod power bank, power bank ładowany jest w czasie jazdy. Zasilanie z powerbanka podłączasz kablem pod wideorejestrator. Viola zasilanie działa jak ta lala ;)
Co jakiś czas np raz na tydzień odłącz powerbank i podładuj go w domu.
W spore upały powerbank schowaj w schowku co by się nie grzał.
Generalnie powerbank możesz po zamontowaniu ukryć go sobie gdzieś pod deską rozdzielczą lub w schowku.
kingoffire
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 07 1997
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014