Prośba o porównanie ofert

25 Lut 2011, 20:40

Witam,
proszę o porównanie poniższych ofert - ewentualnie jakieś inne ciekawe propozycje (najlepiej z mazowieckiego):

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
7500, ale jest gaz- dziwi mnie tylko spalanie gazu w okolicach 12l po mieście (przy 2l silniku).
Kilka rzeczy wymienionych. Może to świadczyć że właściciel dbał o auto, albo że się sypie powoli. Nie działa ABS.

Wgnieciona w dwóch miejscach - orientuje się ktoś ile by wyniosła naprawa blacharki i doprowadzenie tego auta do w miarę dobrego stanu mechanicznego ? (Nie ma informacji co było wymieniane a co nie). Silnik to sądząc po wyglądzie 1.8 lub 2.0. Nie ma zamontowanej instalacji gazowej.
Na plus to kolor który mi się podoba bardziej niż ten pierwszy. Oczywiście oceniam po zdjęciach bo aut nie widziałem na żywo.
Jeśli koszty naprawy nie będą za duże to może warto ją doinwestować trochę?

Inne oferty:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ladnie wyglada z zewnatrz
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ciekawy kolor
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Zastanawiam się czy silnik 1.5 z gazem jest wystarczająco dynamiczny jak na ten samochód. Druga sprawa to często czytam że silniki 1.8 i 2.0 w tym aucie są bardziej trwałe.
Główną kwestią jest to, za ile opłaca się kupić taki samochód- żeby nie przepłacić, a jednocześnie nie kupić rzęcha.
A może opłaca się kupić uszkodzony, jak ten w drugim linku, i doinwestować (tutaj pytanie ile może kosztować wymiana elementów które ewentualnie mogą być uszkodzone).

Jak ktoś ma jakieś ciekawe oferty to będę bardzo wdzięczny za podrzucenie.
Interesuje mnie głównie województwo mazowieckie (chyba że bedzie jakaś perełka w fajnej cenie po którą warto będzie się wybrać).
ratagnar
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

26 Lut 2011, 16:01

Kupno bitego samochodu i dodatkowo inwestowanie w niego mija się z celem,ponieważ koszty po prostu Cię przerosną. Możesz napisac ile km robisz rocznie? Od tego należy uzależnic wybór wersji silnikowej.
MotoTechnic
Początkujący

Miejscowość: Kraków

26 Lut 2011, 16:25

Dziennie ok 20 (do pracy i z powrotem).
Czasem może wyjść więcej ze względu na jakieś inne podróże (zakupy czy wyjazdy).
Powiedzmy że 13 000 to jest max.

Nie chcę kupować samochodu bitego - zastanawiam się nad tym lekko przytartym (z drugiego linka).
Mogę go np kupić i zainwestować w niego 2-3 tysie. Będę wtedy miał pewność że wymienione są elementy- a jak kupię samochód za 7 tysi to nie będę miał pewności o do przeszłości auta.
ratagnar
Nowicjusz

26 Lut 2011, 16:46

A co powiesz na Almerę lub primerę w wolnossącym dieslu 2.0d 75km Np. [link do oferty na Allegro wygasł] [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] te silniki są wręcz wieczne spalanie jest relatywnie niskie w trasie około 5l w mieście 7 a tak już w na krótkich odcinkach w zimie 8l mat taki sam silnik w sunny N14Y10 spisuje się znakomicie Przez dziesięć lat do niego nie dołożyłem naprawdę warto.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

26 Lut 2011, 18:24

http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopi ... 8&t=113279

nie wiem, ale chyba go wymieniales. pogadaj z wlascicielem przez forum :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

26 Lut 2011, 19:56

Wiem, też znalazłem tam ten samochód, pisałem do właściciela.
Tylko tak jak mówię, zastanawiam się czy nie lepiej kupić np tego czerwonego (de facto za połowę ceny tego granatowego) i go doprowadzić do jakiegoś lepszego stanu.

PS
Na forum Mazdy jest jeszcze kilka ciekawych ofert ;)
ratagnar
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Toyota Celica VI generacji - poradnik kupującego
    Jesteś entuzjastą motoryzacji i chcesz mieć kultowe auto? Toyota Celica VI to samochód, który łączy atrakcyjny wygląd, radość z jazdy i technologie sprawdzone w motorsporcie. Na co należy zwrócić uwagę, ...